Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓIΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ

Από Manolis Lamtzidis *

Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ (τμήμα αναστολών) στην υπόθεση των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική, παρά το ότι δεν αφορά στο κύριο ζήτημα της ακύρωσης της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, ωστόσο αναδεικνύει σο...βαρά ζητήματα νομιμότητας. Το δικαστήριο για να αιτιολογήσει την κρίση του επικαλείται κυρίως οικονομικούς λόγους (δημιουργία θέσεων εργασίας, εισροή φόρων στα ταμεία του κράτους κλπ).

Αυτή όμως η επίκληση του δικαστηρίου παραβιάζει κατάφωρα την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ένωσης η οποία δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση στο εθνικό δικαστήριο να προβεί σε στάθμιση μεταξύ των οικονομικών οφελών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο ανήκει αποκλειστικά στη διοίκηση και στην πολιτική εξουσία να το πράξει. Το δικαστήριο οφείλει να περιορίζεται μόνο στο αν τηρήθηκε η περιβαλλοντική νομοθεσία. Πρόκειται λοιπόν για παράνομη υποκατάσταση της πολιτικής από τη δικαστική εξουσία, πράγμα που οδηγεί σε φαλκίδευση της δημοκρατικής νομιμότητας.


Αντί, λοιπόν, να ασχοληθεί το δικαστήριο με την τήρηση της περιβαλλοντικής νομιμότητας, πράττει το αντίθετο: προβαίνει, παρανόμως, σε οικονομική αξιολόγηση η οποία υποκρύπτει υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Εάν επικρατήσει τελικά μια τέτοια αντίληψη, τότε θα οδηγηθούμε στη μη αναστρέψιμη καταστροφή των φυσικών πόρων και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Ως Ελληνική Οικολογική Αριστερά-ΕΛ.ΟΙΚ.Α δηλώνουμε ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους κατοίκους της Χαλκιδικής που αγωνίζονται για την προστασία και την ανάπτυξη του τόπου τους. Για να επικρατήσει η νομιμότητα.

* Ο Μανώλης Λαμτζίδης είναι δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη

1 σχόλιο:

  1. 25/07/2012

    Ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου του ΣΥΡΙΖΑ για το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιμματικής Αλλαγής

    Με την υπ' αριθμ. 398/2012 απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε χτες το πράσινο φως για την παραχώρηση δημόσιας έκτασης στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική, απορρίπτοντας προς το παρόν τις ενστάσεις των κατοίκων που ζητούσαν να ανασταλούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
    Η απόφαση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη μετά μάλιστα και την προκλητική συνάντηση της Τρόικα με την ηγεσία του ΣΤΕ στις 9/07. Το σκεπτικό της απόφασης του ΣΤΕ αναφέρει πως «η υλοποίηση της επένδυσης κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα για την εθνική οικονομία, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, πρωτογενώς και δευτερογενώς, σε περιοχής με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και λόγω της απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο κράτος από τη φορολόγηση της δικαιούχου εταιρείας και κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών και της θετικής επίδρασης στο ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας». Όμως τα επιχειρήματα αυτά δεν ισχύουν κυρίως όσο αναφορά το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και τις θέσεις εργασίας διότι ως γνωστόν έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία σχεδόν 300.000 στρέμματα δάσους με το εξευτελιστικό αντίτιμο αποικιοκρατικού τύπου των 11 εκ. Ευρώ, ενώ καταστρέφεται κάθε άλλη προοπτική του τόπου και μαζί με αυτή και οι θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς.
    Η προστασία του περιβάλλοντος, η αξιοπρέπεια και η ποιότητα ζωής δεν κρίνονται μόνο στα δικαστήρια. Κρίνονται και στους αγώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για μια καλύτερη ζωή και απαιτεί απο την κυβέρνηση να σταματήσει το καταστροφικό έργο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, που δεν θα προσφέρει τίποτα περισσότερο από έναν «κρανίου τόπο».
    Οι βουλευτές
    Ηρώ Διώτη
    Θανάσης Πετράκος
    Αλεξόπουλος Απόστολος
    Ιγγλέζη Κατερίνα
    Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
    Καφαντάρη χαρά
    Ουζουνίδου Ευγενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.