Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ο καταστροφέας της Ελλάδας διαφημίζει το έργο του!



Δεν το πρόλαβε πριν τις εκλογές της 6ης/5/2012, το έκανε τώρα. Κρίμα, γιατί οι πολίτες δεν εξετίμησαν το τεράστιο έργο του και δεν τον επανεξέλεξαν βουλευτή. Η χώρα θα χάσει έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα… Προχθές (17/5/2012) ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο με τίτλο: “Υλοποίηση προγράμματος ΥΠΕΚΑ” που αφορά στα έργα και τις ημέρες του ΥΠΕΚΑ, κυρίως στην περίοδο της δικής του Υπουργίας. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς…

  • Το νόμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση στη σελίδα 8;
  • Το νόμο για την “επίσπευση αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων”, το γνωστό fast-track, στη σελίδα 10;
  • Τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στη σελίδα 26;
  • Το νέο “Πλαίσιο έκδοσης αδειών δόμησης” που καταργεί τις πολεοδομίες και παραδίδει τα πάντα στους ιδιώτες στη σελίδα 27;
  • Το νόμο-σκούπα με τίτλο “Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Ρύθµι­ση θεµάτων ΥΠΕΚΑ” στη σελίδα 10, που ξεθεμελιώνει βασικές αρχές του Συντάγματος, της δασικής, πολε­οδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας και δίνει «δωράκια» σε επίδοξους επενδυτές σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας;
  • Ή το εκτρωματικό σχέδιο Προεδρικού Δια­τάγματος με τον τίτλο «Κατη­γορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» που δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί στη σελίδα 30;


Ή μήπως να θυμηθούμε την προσφυγή της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μην εισπράξει το Δημόσιο τα 15,4 εκατ. ευρώ με τους τόκους (δηλαδή πάνω από 20 εκατ.) από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ των Μπόμπολα-Κούτρα-Καναδών (δείτε εδώ); Περίεργο, γιατί δεν αναφέρει αυτή την υπόθεση στον απολογισμό του ο κ. Παπακωνσταντίνου;

Φαντάζεστε να έκανε έναν τέτοιο απολογισμό και για τη θητεία του στο Υπουργείο Οικονομικών;

Χαρακτηριστικό του “ζήλου” του πρώην Υπουργού είναι ότι συνέχισε να βγάζει Υπουργικές αποφάσεις ακόμα και μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου που τον έστειλαν στα αζήτητα (δείτε τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ). Από τη λίστα των “επιτευγμάτων” του κ. Παπακωνσταντίνου πάμε σε αυτό που μας ενδιαφέρει ειδικά. Παράγραφος 4.7.3, με την επικεφαλίδα “Χρυσός Χαλκιδικής”! Mικρά σχόλια με κόκκινο χρώμα.

Τον Ιούλιο 2011 ο Υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε την πρώτη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου των Μεταλλευτικών Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ, μετά από μακρά διαβούλευση και με την τοπική κοινωνία και φορείς της περιοχής καθώς και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων.(Καμία “διαβούλευση” δεν έγινε γιατί το ΥΠΕΚΑ δεν ήθελε να ακουστεί το “ΟΧΙ” των πολιτών της Χαλκιδικής. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του όχι μόνο τις αρνητικές εισηγήσεις του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας – του θεσμοθετημένου τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας- και του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, αλλά ακόμα και τις παρατηρήσεις της αρμόδιας για την αδειοδότηση Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτού Πλούτου. Τη νομιμότητα αυτής της Έγκρισης θα συζητήσουμε σύντομα ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας).
Το έργο των μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αφορά σε μια επένδυση παγίων της τάξης των 1,3 δισ ευρώ (το 1 δις αφορά σε εισαγωγή βιομηχανικού εξοπλισμού και ειδικών οχημάτων μεταλλείου. Από την Ελλάδα θα αγοραστούν τα φτυάρια), η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί άμεσα 1800 περίπου εργαζόμενους (1300 λέει η μελέτη, στην πλήρη ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων, 700 πλέον των σημερινών, που μετά από 20 χρόνια θα είναι όλοι άνεργοι χωρίς να έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Τις πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την απαξίωση των άλλων δραστηριοτήτων της περιοχής δεν τις μετράει κανείς) .
Το έργο σκοπό θα έχει την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή, μετάλλων όπως άργυρος, χρυσός, χαλκός καθώς και συμπυκνώματα μετάλλων μολύβδου και ψευδαργύρου. (Οι πιο βαριές βιομηχανίες του κόσμου, όλες συγκεντρωμένες στην “τυχερή” Χαλκιδική!)
Στον σχεδιασμό του έργου ενσωματώθηκαν τεχνολογίες αιχμής και μέθοδοι εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, που υιοθετούν τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις όπως η υλοποίηση μεθόδου ανάκτησης του χρυσού με την εφαρμογή τεχνολογίας αιχμής χωρίς τη χρήση κυανιούχων ενώσεων (μόνο που η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ορυκτού Πλούτου δεν έχει πειστεί για αυτές τις ωραίες μεθόδους και δεν τους εγκρίνει τις Τεχνικές Μελέτες…), παρέχει αντισταθμιστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και εξασφαλίζει την πλήρη διαφύλαξη και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος ακόμη και από παλαιές αποθέσεις στείρων, σκουριών και τελμάτων στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελούν διαχρονικές πηγές ρύπανσης. (Δεν το κάνουν από καλοσύνη: τα τέλματα της Ολυμπιάδας θα τους αποφέρουν 230.000 ουγγιές χρυσού 1.400.000 ουγγιές ασήμι, ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ. Το ότι θα μας φορτώσουν επιπλέον άλλους 340 εκατ. τόνους τελμάτων το κάνουν γαργάρα).
Τα αναπτυξιακά έργα και έργα ανάδειξης της περιοχής (ή καταβολής ισόποσου τιμήματος) που ενδεικτικά ανέλαβε . Ενδεικτικά προς την κατεύθυνση των αντισταθμιστικών οφελών αναφέρονται έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που συνδέονται με τη δασοπυρόσβεση / δασοπροστασία της περιοχής, με τα δίκτυα ύδρευσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, με αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, με την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και τόπων ιστορικής μεταλλευτικής σημασίας, με την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και δημιουργίας σχολής μαθητείας για μεταλλευτικά / μεταλλουργικά θέματα.
Με την υπογραφή της ΑΕΠΟ του έργου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής το ΥΠΕΚΑ άνοιξε ο δρόμος όπου η διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική ευθύνη και η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζουν προς όφελος της χώρας. (Κανένα όφελος της χώρας δεν υπάρχει αφού το Δημόσιο δεν εισπράττει ούτε δικαιώματα/royalties ούτε μισθώματα – χώρια που δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ από την πώληση αυτής της τεράστιας δημόσιας περιουσίας το 2003) .
Προς έλεγχο βρίσκεται η δυνατότητα ανάλογης επένδυσης στο Κιλκίς. (Μόνο που το σύνολο της τοπικής κοινωνίας του Νομού Κιλκίς, o Δήμος, η Αντιπεριφέρεια και 58 φορείς του τόπου έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά αυτού του είδους των δραστηριοτήτων στο Κιλκίς).

Δε θα μας λείψετε κύριε Παπακωνσταντίνου. Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε μόνο στο σκαμνί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.