Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Θέσεις των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ στο νομό Χαλκιδικής για τα μεταλλεία χρυσού

 

Το ΚΚΕ έγκαιρα και διαχρονικά έχει τοποθετηθεί για τις κατά καιρούς επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.
Αντιμετωπίζει και την σημερινή επένδυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ μέσα στις εξελίξεις της περιόδου:
Η κρίση στην ευρωζώνη βαθαίνει, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε κράτη οξύνονται και σε αυτά τα πλαίσια η εξόρυξη χρυσού αποτελεί σοβαρό πεδίο κερδοφορίας για τα μονοπώλια του κλάδου.
Άσχετα όμως από το αν το κέρδος θα είναι τόσο, ή μεγαλύτερο εμείς εστιάζουμε την κριτική μας στα εξής ζητήματα:

1ον Μια ακόμη πηγή πλούτου περνάει στα χέρια ενός επιχειρηματικού ομίλου. Πρόκειται για ουσιαστική κλοπή . Είναι χαρακτηριστικό ότι το δημόσιο θα εισπράξει ελάχιστα από την υποτιθέμενη φορολογία των επιχειρήσεων αυτή που μαλώνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πόσο θα την μειώσουν με αφορμή την κρίση. Δηλαδή με ελάχιστο τίμημα θα εκμεταλλευτούν έναν πλούτο, που θα τον εξάγουν άμεσα, τίποτα δεν θα αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού.

2ον προωθείται η καταστροφή του περιβάλλοντος της περιοχής κάτι που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που έχουν παραθέσει έγκυροι επιστημονικοί φορείς. Οι επιπτώσεις αφορούν και τη μορφολογία του εδάφους, τα υδάτινα αποθέματα, το αρχαιολογικό πλούτο και σε ότι αφορά τις μεθόδους της εταιρίας με τη χρήση κυανίου.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν σημαντική πείρα και μπορούν να την αξιοποιήσουν.

‘Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε: Ληστρική, άναρχη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος απ τη μια. Και απ΄ την άλλη εκμετάλλευση των χιλιάδων εργαζομένων που πήραν τα ψίχουλα από το τραπέζι και οι περισσότεροι κατέληξαν με ασθένειες από την βάρια και ανθυγιεινή δουλειά του ορυχείου.

Βασική ευθύνη για τα παραπάνω έχουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ που εδώ και χρόνια, αφού τσάκισαν τα εργασιακά-λαϊκά δικαιώματα ρίχνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις σε εξευτελιστικά επίπεδα, στηρίζουν επενδύσεις με βασικό κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και προσπαθούν να μας πείσουν ότι ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις από το μεγάλο κεφάλαιο. Από μια τέτοια καπιταλιστική ανάπτυξη κανένα κέρδος δεν θα έχουν οι εργαζόμενοι. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες των εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση.

Επίσης αποτελούν αυταπάτες και χίμαιρες οι αντιλήψεις των κομμάτων του ευρωομονόδρομου όπως του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων-Πράσινων ότι είναι δυνατό μέσα στη ζούγκλα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης να υπάρχει πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος. Να σκορπάνε αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ στο τομέα του περιβάλλοντος. Δεν υπάρχουν λύσεις με τα μονοπώλια άθικτα και μέσα στην ΕΕ.

Η περιοχή μας πράγματι έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Όμως αυτές οι δυνατότητες δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού της περιοχής, όσο κριτήριο της ανάπτυξης παραμένει το κέρδος του καπιταλιστή. Οι παραγωγικές δυνατότητες μπορούν να αξιοποιηθούν σε όφελος του λαού μόνο με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων με κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο απ΄ τους εργάτες. Μια τέτοια ανάπτυξη θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και όχι την κερδοφορία της εταιρίας, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά μα δικαιώματα και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των κλάδων: από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τη μεταποίηση, μέχρι τον τουρισμό. Προϋπόθεση για μια τέτοια ανάπτυξη είναι η εναντίωση στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο που προωθούν από κοινού η «Ελληνικός Χρυσός», η κυβέρνηση και οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην τοπική διοίκηση. Προϋπόθεση είναι να γίνουν ριζικές αλλαγές με προοπτική τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Στην αγωνία του τι μπορεί να γίνει τώρα άμεσα απαντάμε:
Χρειάζεται απέναντι στη νέα επένδυση να υψωθεί ένα τείχος όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Ταυτόχρονα να αποφευχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης και της εταιρίας να παρουσιάσουν μια τοπική κοινωνία διχασμένη.
Χρειάζεται οι εργαζόμενοι να μην ταυτίζουν το δικό τους συμφέρον, με το συμφέρον του επιχειρηματία είτε αυτός λέγεται ΤVX είτε λέγετε Ελληνικός Χρυσός

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση η γραμμή πάλης που εξασφαλίζει έναν τέτοιο αγώνα ότι μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και μπορεί να ανακόψει την επένδυση είναι η εξής :
  • Να μην υλοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», που παραδίδει τον ορυκτό πλούτο της περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο και δεν αποφέρει στην περιοχή παρά καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, ώστε να θησαυρίσουν μονοπωλιακοί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, που θα αποτρέπουν τη ρύπανση της περιοχής (νερό, δάσος, θάλασσα) και τους κινδύνους για τα χωριά (όπως με ρήγματα, μεγάλης κλίμακας ατυχήματα κ.ά.) με τους εργαζόμενους και τους τοπικούς μαζικούς φορείς να έχουν αποφασιστικό λόγο.
  • Mέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που θα προστατεύουν από «εργατικά ατυχήματα», αλλά και την υγεία των μεταλλωρύχων που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και μετά τη συνταξιοδότηση.
  • Mέτρα για μόνιμη σταθερή δουλειά των εργαζομένων με 7ωρο – 5νθήμερο - 35ωρο και ικανοποιητικούς μισθούς με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.


Κλείνοντας θα θέλαμε να σημειώσουμε και τα εξής: Όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί για την επένδυση. Πολλές φορές η προεκλογική τοποθέτηση χωρίς να υπάρχει η συνολική πορεία και στάση του καθενός μπορεί να μπερδεύει. Άλλα να λέει και να ψηφίζει ένα κόμμα στη Βουλή και άλλα να λένε οι τοπικοί του βουλευτές. Επίσης να στηρίζουν κάποιοι το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο που στρώνει το έδαφος στις επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων και να αντιπαλεύουν κάποιες επιπτώσεις της. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ δεν προτείνει εύκολες λύσεις. Ο φιλολαϊκός δρόμος ανάπτυξης περνάει μέσα από συγκρούσεις και ρήξεις με την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων. Μπορεί ο καθένας ακόμη και αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί του να το εμπιστευτεί.

-Νοτάκης Ιωάννης
-Παρθενιώτης Νικόλαος
-Πότιογλου Πρόδρομος
-Τρικαλιώτης Ιωάννης
-Χριστιανού Αγγελική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.