Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Φωτοβολταϊκά θα κινούν τα τρένα του ΟΣΕ – Πενταετές πλάνο ΓΑΙΑΟΣΕ


Την εκμετάλλευση του ήλιου για την κίνηση των τρένων που εκτελούν το δρομολόγιο Λάρισα-Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού.

Όπως αναφέρει η “Ημερησία”, η ΓΑΙΑΟΣΕ καταρτίζει μελέτη η οποία προβλέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλα τα πρανή σημεία του δικτύου αλλά και στις γέφυρες cut & cover που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτρικούς σταθμούς που τροφοδοτούν το δίκτυο με ηλεκτρικό ρεύμα.
Το πρόγραμμα τροφοδοσίας του ηλεκτροκίνητου τμήματος Λάρισα-Θεσσαλονίκη από φωτοβολταϊκά έχει ορίζοντα πενταετίας.


Στόχος του ΟΣΕ είναι να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, καθώς οι προσφορές εκποίησής τους το 2011 δεν βρήκαν ανταπόκριση.
Όπως αναφέρει η Ημερησία η ΓΑΙΑΟΣΕ εντόπισε εκτάσεις 2.600 στρεμμάτων κατάλληλες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας ισχύος 127 MW, ενώ είναι πιθανή η δυνατότητα εγκατάστασης επιπλέον 125 ΜW σε εκτάσεις 2.500 στρεμμάτων.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ πρόκειται πολύ σύντομα να θέσει σε λειτουργία το δεύτερο φωτοβολταϊκό ισχύος 1 MW της επί στέγης στο Θριάσιο Πεδίο, καθώς ήδη λειτουργεί στην περιοχή Φ/Β επί στέγης ισχύος 100 KW.

Το συνολικό ετήσιο όφελος για τον ΟΣΕ από φωτοβολταϊκά και μίσθωση ακινήτων προβλέπεται να φτάσει τα 800 χιλιάδες Ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, τα έσοδα που θα έχει κάθε χρόνο ο ΟΣΕ από τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά και τη μίσθωση των ακινήτων του αναμένεται να φτάσουν τις 800 χιλ. ευρώ.

Ωστόσο, απροθυμία επέδειξαν οι επενδυτές για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πώλησης του 100% των τριών θυγατρικών της ΓΑΙΑΟΣΕ που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά.

Πρόκειται για τις εταιρείες ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε., ΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε και ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Α.Ε οι οποίες έχουν λάβει άδεια από τη ΡΑΕ για ανάπτυξη εννέα μονάδων με ισχύ περίπου 20 μεγαβάτ. Οι άδειες αφορούν:

*Μία μονάδα με ισχύ 1,99 μεγαβάτ στη Βοιωτία.
*Πέντε μονάδες με ισχύ περίπου 12 μεγαβάτ στην Καρδίτσα και
*Τρεις μονάδες με ισχύ περίπου 6 μεγαβάτ στη Λάρισα, οι οποίες θα εγκατασταθούν σε ακίνητα της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Από econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.