Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Χαλκιδική: Οι αγωγές δεν ανακόπτουν τους αγώνες των κατοίκων για προστασία από τα μεταλλεία χρυσού


 Από antigoldgreece

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Απαράδεκτη ενέργεια εκφοβισμού και ευθεία βολή κατά της διαφάνειας, θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την αγωγή ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ που κατέθεσε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» εναντίον ενεργού πολίτη με σημαντικό ρόλο στους αγώνες κατά των επενδυτικών της σχεδίων στη Χαλκιδική. Πρόκειται για τον οικονομολόγο Γιάννη Μίχο, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης, που μαζί με την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας αντιτίθεται στα μεταλλεία χρυσού. Η αγωγή αφορά τη δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων που ήταν ήδη διαθέσιμα στο διαδίκτυο, ως πράξη που πλήττει τα «νόμιμα συμφέροντα» της εταιρίας.
Η ενέργεια της εταιρείας δείχνει απώλεια ψυχραιμίας μπροστά στην καθολική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής στα καταστροφικά επενδυτικά της σχέδια. Δείχνει επίσης τον τρόπο που η εταιρία αντιλαμβάνεται τη διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο απόληψης χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική. Στρεφόμενη δικαστικά εναντίον ενός πολίτη που απλώς δημοσιοποίησε τα οικονομικά στοιχεία του επενδυτή και του προτεινόμενου έργου, αναγνωρίζει ότι τα στοιχεία αυτά είναι από μόνα τους ιδιαίτερα ενοχλητικά για τους νυν αλλά και μελλοντικούς μετόχους της εταιρείας.
Οι ΟΠ αντιδρούμε στην σταδιακή καταστροφή της χώρας από παντελώς ασύμφορα για την κοινωνία επενδυτικά σχέδια, στις χαριστικές συμφωνίες Ιδιωτών με το Δημόσιο,  στην μόλυνση της φύσης και της κοινωνίας από βραχυπρόθεσμα και μη αειφόρα έργα αλλά και στις διώξεις και εκφοβισμούς πολιτών που λαμβάνουν δημόσια θέση σε θέματα προστασίας της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Υποστηρίζοντας τον Γιάννη Μίχο,  υποστηρίζουμε τον ανεξάρτητο πολιτικό και κοινωνικό αγώνα πολιτών που παραμένουν ενεργοί και ενδιαφέρονται έμπρακτα για τον τόπο τους. Δηλώνουμε ότι τόσο ο ίδιος όσο και κάθε πολίτης που θα υποστεί διώξεις από την εταιρεία , θα έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας.

3 σχόλια:

  1. ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΡΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
    http://www.ana.gr/

    - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ μέλος του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
    23.3.2011
    "ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ"
    "Ευθεία βολή κατά της διαφάνειας, η αγωγή 1 εκ. ευρώ για δημοσιοποίηση στοιχείων"

    http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=9743294

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.ecogreens-gr.org
    ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ
    Τετάρτη, 23 Μάρ. 2011, 15:29

    http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1934:2011-03-23-13-30-30&catid=1:press-releases

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΗΓΗ: http://naftilos.blogspot.com
    Τετάρτη, Μάρτιος 23, 2011
    "Απόπειρα φίμωσης της κριτικής στους χρυσοθήρες"

    "Συμπαράσταση στον Γιάννη Μίχο για αγωγή 1.000.000 ευρώ εναντίον του!"

    "Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» κατέθεσε αγωγή ενός εκατομμυρίου ευρώ εναντίον του οικονομολόγου Γιάννη Μίχου, μέλους του συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης και εισηγητή στην εκδήλωση που διοργάνωσε τον περασμένο Ιανουάριο η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης με θέμα το επενδυτικό σχέδιο των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική.
    Με τη συγκεκριμένη ενέργειά της η εταιρεία, χρησιμοποιώντας κυρίως την εισήγηση του Γ. Μίχου στην εκδήλωση της Οικολογικής Κίνησης , στρέφεται κατά ενός ανθρώπου, ο οποίος με απλό και τεκμηριωμένο τρόπο παρουσίασε δημόσια τα οικονομικά στοιχεία που συνθέτουν το καταστροφικό σχέδιο εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής αλλά και κάθε περιοχής με πιθανά κοιτάσματα χρυσού στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα στρέφεται κατά όλων των πολιτών που συμμετέχοντας ενεργά στην προστασία της φύσης και των κοινωνικών δομών, αντιδρούν αξιέπαινα και με κάθε νόμιμο μέσο στην υλοποίηση σχεδίων που, ούτε αειφόρα είναι αλλά και που μακροπρόθεσμα βλάπτουν την οικονομία του τόπου.
    Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή της στον Γιάννη Μίχο, καθώς και σε οποιονδήποτε πολίτη που, αγωνιζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και των αλληλέγγυων κοινωνικών δομών υφίσταται παρόμοιες διώξεις. Είναι βέβαιο ότι και αυτή η δίκη, όπως και άλλες πολλές κατά τα παρελθόν, θα καταλήξει σε φιάσκο και ότι το «σχέδιό τους» για τα μεταλλεία Χαλκιδικής απλά «δεν θα περάσει».
    Η ανάρτηση της παρουσίασης όλης της εκδήλωσης της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο http://ecology-salonika.org/2010/01/31/mining-gold-halkidiki-myths-and-truths/
    Η επίμαχη ομιλία για την οποία κατηγορείται ο Γ.Μίχος βρίσκεται στο
    http://www.youtube.com/watch?v=3RCUeDA9G-4

    http://naftilos.blogspot.com/2011/03/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.