Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Το σκάνδαλο με τον «χρυσό»


Οι δήθεν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίες που θα προσφέρει η επένδυση στα Μεταλλεία Χαλκιδικής και οι… μόλις 67 εργαζόμενοι που προβλέπει η ΜΠΕ – Τι ποσά θα εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό; – Ερωτήματα και “γκρίζες ζώνες”
(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Η ΑΞΙΑ”, 19-03-2011)
Ερωτήματα εγείρονται στην αγορά γύρω από την περίφημη υπόθεση της “τάχα τρανής επένδυσης” που υλοποιείται στα Μεταλλεία Χαλκιδικής από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, στην οποία, ως γνωστόν, έχουν άμεσα ή έμμεσα συμμετοχή η Ελλάκτωρ, ο Δ. Κούτρας, η European Goldfields. Η δε αναφορά από ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα περί “τάχα τρανής επένδυσης” στα ορυχεία χρυσού που βρίσκονται στα φερόμενα ως πλούσια μεταλλευτικά κοιτάσματα της Βορείου Ελλάδος γίνεται τόσο γιατί υπάρχουν ενστάσεις για τις εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας που υποτίθεται θα προσφέρει το project όσο και για τη συνεισφορά της στον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως κυκλοφορεί έντονα στο παρασκήνιο, η πραγματικότητα όσον αφορά κάποιες παραμέτρους αυτής της επένδυσης δεν φαίνεται να συμβαδίζει με όσα κατά καιρούς έχουν λεχθεί γι’ αυτήν.
Για παράδειγμα, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτή η μπίζνα θα προσφέρει τόσες νέες θέσεις εργασίες όσες έχουν αφήσει να εννοηθεί οι υπεύθυνοι της European Goldfields. Γιατί πηγές της αγοράς κάνουν λόγο ότι, από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα υφιστάμενα στοιχεία από τον ισολογισμό της εταιρείας και τους αριθμούς (κόστος μισθοδοσίας, μέσος όρος ετήσιου κόστους ανά εργαζόμενο) προκύπτει ότι τελικά αναμένεται να προστεθούν στα μισθολόγια της εταιρείας 67 νέες θέσεις, επί συνόλου 417 θέσεων (ήδη εργάζονται 350 άτομα) και δεν πρόκειται τελικά να απασχοληθούν συνολικά πάνω από 1.200 άτομα, όπως η εταιρεία αφήνει να αιωρείται. Δηλαδή, οι αριθμοί λένε άλλα! Και εύλογα προκύπτει το ερώτημα, μήπως τελικά κάποιοι εκμεταλλεύονται την αγωνία του κόσμου και τάζουν ανύπαρκτες θέσεις εργασίας;
Ωστόσο, πέρα από το θέμα των θέσεων εργασίας, προβληματισμοί εγείρονται και για τα κρατικά οφέλη. Γιατί κάποιοι στην πιάτσα αναφέρουν ότι τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου δεν θα προέρθουν από μισθώματα, τα οποία δεν προβλέπονται σε περίπτωση οριστικών παραχωρήσεων όπως η συγκεκριμένη επένδυση, αλλά… από φορολογία εισοδήματος των μελλοντικών κερδών της εταιρείας.
Δεδομένου ότι για την όλη υπόθεση έχουν προκύψει και άλλα ερωτήματα ή “γκρίζες ζώνες”, σχετικά με την παλιά εμπλοκή Ελλήνων ή και… Ρουμάνων επιχειρηματιών, τον τρόπο που κατέληξε η εταιρεία των μεταλλείων στο σχήμα της European Goldfields, το ευτελές τίμημα της μεταβίβασης, μόλις της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ, που μάλιστα προκάλεσε την παρέμβαση της Ε.Ε. που απεφάνθη ότι το τίμημα ήταν χαμηλό, την πραγματική αποτίμηση των Μεταλλείων για την οποία λέγεται ότι ξένος οίκος έχει βάλει τον πήχη στα 500-600 εκατ. δολάρια τουλάχιστον, τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου αλλά και τις παραλείψει των αρμόδιων φορέων, τις περίεργες μεταβιβάσεις ποσοστών μεταξύ εμπλεκόμενων ομίλων και επιχειρηματιών, αλλά και τις χρηματιστηριακές υπεραξίες που ήδη έχουν προκύψει σε διεθνή χρηματιστήρια, πριν καν δοθεί η τελική άδεια για την επένδυση από το ΥΠΕΚΑ, κάποιοι στην αγορά οσμίζονται τόσο την ύπαρξη “σκανδάλου” όσο και την ύπαρξη παρασκηνιακών διεργασιών. Και αναρωτιούνται αν υπάρχουν πρόσωπα, πολιτικά κυκλώματα, που με τη συνδρομή κάποιων νομικών προωθούν αυτό το project.

3 σχόλια:

 1. ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ (ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ)
  http://www.tovima.gr

  "Αγοράστηκαν και πουλήθηκαν αντί 11 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άξιζαν 408 εκατ. ευρώ"
  "Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας"
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2009, 07:12

  "Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οδηγείται πάλι η Ελλάδα, αυτή τη φορά για τους χειρισμούς που έχουν γίνει την περίοδο 2003-2008 σχετικά με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στο υπουργείο Οικονομίας προθεσμία ενός μηνός να της εξηγήσει γιατί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστηκαν από την ΤVΧ Ηellas στο ελληνικό Δημόσιο αντί 11 εκατ. ευρώ και γιατί το ελληνικό Δημόσιο την ίδια ημέρα τα πούλησε μαζί με άλλα 70 περιουσιακά στοιχεία στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στην ίδια τιμή των 11 εκατ. ευρώ.

  Υπάρχει όμως και ένα τρίτο ερώτημα:
  Γιατί η τιμή πώλησης στην Ελληνικός Χρυσός έγινε αντί τιμήματος 11 εκατ. ευρώ, ενώ έξι μήνες αργότερα η αγοραία αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων ήταν 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή 37(!) φορές παραπάνω;

  Επίσης, γιατί έγινε μεταβίβαση των Μεταλλείων στην αγοράστρια εταιρεία χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως προβλέπεται για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις;

  Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από το υπουργείο Οικονομίας γιατί κατά τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας προβλεπόταν απαλλαγή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός από την υποχρέωση καταβολής του φόρου μεταβίβασης ή οιουδήποτε άλλου φόρου, αλλά και ποιος αποφάσισε ότι η αγοράστρια εταιρεία θα καταβάλει μειωμένες δαπάνες για τις αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήλεγξε αν όλα τα ανωτέρω είναι παράνομα, ενώ έχει καταλήξει ότι πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση αφού με την πρακτική που ακολουθήθηκε δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση περιφερειακών ενισχύσεων ή ενισχύσεων διάσωσης και αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων ή ενισχύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

  Παρά το γεγονός ότι «εξόφθαλμα» η διαδικασία που τηρήθηκε και το τίμημα για τη μεταβίβαση των Μεταλλείων έγινε παράτυπα και παράνομα και θα έπρεπε να αναμένεται η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υπουργείο Οικονομίας δεν περίμενε την εξέλιξη αυτή.
  (συνέχεια)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. (http://www.tovima.gr/ συνέχεια ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2009, 07:12)

  Και αυτό διότι η υπόθεση δεν είναι καινούργια· ξεκινά από τον Δεκέμβριο του 2003, οπότε έγινε η αγορά και πώληση των Μεταλλείων από το Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός και συνεχίστηκε το 2004 (έξι μήνες μετά), όταν τα Μεταλλεία εκτιμήθηκαν 408 εκατ. ευρώ.

  Υπάρχει όμως και συνέχεια. Το 2007, τρία έτη μετά την πώληση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην Ελληνικός Χρυσός, η μέτοχος εταιρεία, η Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ ΑΕ, αντάλλαξε το 30% των μετοχών της Ελληνικός Χρυσός με μετοχές της Εuropean Goldfilds και μετρητά συνολικής αξίας 132 εκατ. ευρώ, γεγονός που ανέβασε την αξία των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε 440 εκατ. ευρώ.

  Με βάση όλα τα ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε τιμή χαμηλότερη της αγοραίας αξίας και μάλιστα χωρίς δημόσιο διαγωνισμό και χωρίς την εκτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή πριν από την πώληση, συνιστά σοβαρή παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, έπειτα από προηγούμενη όχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβιβάστηκε στις Βρυξέλλες στις 7 Νοεμβρίου 2007 η απάντηση στις αιτιάσεις του θεσμικού οργάνου της ΕΕ.

  Η απάντηση δεν ικανοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζήτησε συμπληρωματικές πληροφορίες, οι οποίες της διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Οικονομίας τον Ιούνιο του 2008.
  Αλλά και μετά τις απαντήσεις αυτές της ελληνικής πλευράς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανήλθε τον Ιούλιο του 2008 διότι υποστήριξε ότι δεν ήταν ικανοποιητικές.

  Ζητήθηκαν εκ νέου διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Οικονομίας απάντησε ξανά (εν μέρει σύμφωνα με τη διατύπωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) με δύο επιστολές, την 1η Αυγούστου 2008 και την 27η Νοεμβρίου 2008.
  Πάλι όμως οι απαντήσεις της ελληνικής πλευράς δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

  Τέλος, από το υπουργείο Οικονομίας αναφέρεται ότι τη βασική, αρχική, ευθύνη για τους χειρισμούς τη φέρει πρώην υφυπουργός, ενώ για τους μετέπειτα χειρισμούς (από το 2006) ευθύνονται αρκετοί."

  ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/finance/finance-business/article/?aid=259484

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εuropa- H διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαικής 'Ενωσης

  (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ):

  ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
  http://europa.eu/index_el.htm

  EUROPA - O επίσημος δικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Ο EUROPA είναι ο επίσημος δικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που δημοσιεύουν τα όργανα και οι οργανισμοί της.

  Κράτη μέλη
  Νομοθεσία και Συνθήκες
  Όργανα και οργανισμοί
  Δούλεψε για την ΕΕ

  Άτομα που αναζητούν εργασία
  Βασικές πληροφορίες
  Επίσημα έγγραφα
  Δραστηριότητες

  http://europa.eu/index_el.htm

  ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ ΤΗΣ "Εuropa" ME TH "ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ" MΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ Ο,ΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.