Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Παπανδρέου: “Το θέμα του χρυσού είναι δική σας απόφαση.”Με έκπληξη ακούσαμε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Κομοτηνή την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου.
Μιλώντας για τη δυνατότητα να ορίσει η κάθε περιφέρεια την αναπτυξιακή της πορεία είπε τα εξής:
[11:08] ” Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει απλά, ότι εμείς σας εμπιστευόμαστε. Ως Κυβέρνηση, εμείς σας εμπιστευόμαστε. Και δεν μιλάω παραταξιακά, για τον έναν ή τον άλλον. Όλους σας. Εμπιστευόμαστε τις τοπικές δυνάμεις. Το δικό μου μήνυμα είναι, εμπιστευτείτε και εσείς τον εαυτό σας. Έχετε τεράστιες δυνατότητες. Διότι και εσείς τώρα, έχετε να καθορίσετε τα δικά σας, να κάνετε επιλογές. Τη δική σας αναπτυξιακή ταυτότητα, εσείς θα τη διαμορφώσετε.“
Με αφορμή την μεγάλη ανεργία στη Θράκη, τόνισε: [...] “Δεν θα έπρεπε να υπάρχει εδώ ανεργία, που είναι από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα. Αλλά είναι αποφάσεις, που μπορείτε πια να πάρετε εσείς. Όπως είναι και το θέμα του χρυσού. Μα, είναι δική σας απόφαση. Αν εσείς δεν θέλετε να αξιοποιήσετε το θέμα του χρυσού, είναι δικό σας θέμα. Δεν θα το επιβάλουμε εμείς. Ούτε είπαμε εμείς ποτέ ότι θέλουμε να το επιβάλουμε. Αξιολογήστε το. Δείτε όλες τις τεχνικές πλευρές, δείτε τι σημαίνει για το περιβάλλον και πάρτε εσείς απόφαση. Εμείς δεν θα σας εμποδίσουμε.“
Και συνέχισε: [...] “Δημοκρατία σημαίνει, λοιπόν, να περάσουμε στον πολίτη, σε εσάς, δυνατότητες. Σημαίνει απελευθέρωση, σημαίνει διάλογο, σημαίνει αναζήτηση, σημαίνει καινοτομία, σημαίνει δημιουργικότητα, σημαίνει και ευθύνη. Ευθύνη του καθενός για την πόλη του, την Περιφέρειά του, το συνολικό καλό. [...] Η αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση φέρνει στην επιφάνεια τον παραγωγό-δημιουργό και αφήνει πίσω το μεταπράτη και το διαμεσολαβητή, όπου το φυσικό απόθεμα, το συνιστούν η γη, η θάλασσα, το περιβάλλον, η παράδοση και όχι το λάφυρο, ή τα «φιλέτα» για τους κερδοσκόπους. Ο πολιτισμός και η παιδεία γίνονται δύναμη και ταυτότητα. Όχι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Και πάνω σ’ αυτή την ταυτότητα, ναι, θα δημιουργηθεί η πράσινη ανάπτυξη, η βιώσιμη ανάπτυξη, που ουσιαστικά ταυτίζεται με την ποιότητα. Ποιότητα και ζωής. Ποιότητα στη γεωργία, στον τουρισμό, στην υπηρεσία, στην παιδεία, στις πράσινες υποδομές.
Αν η ίδια ομιλία του πρωθυπουργού γινόταν στη δικιά μας περιφέρεια, θα είχε άραγε εκφράσει την ίδια θέση – ή εμείς είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού; Γιατί αν δεν ισχύει αυτό, τότε περιμένουμε – το λιγότερο – κάτι ανάλογο.
Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,Uncategorized | Leave a Comment »
Το ΤΕΕ καταπέλτης για τη διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ
Posted on 19 Φεβρουαρίου, 2011 by ομάδα τύπου
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αρ. Πρωτ. 1977/18.2.2011
Ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ στην 5η Τακτική Συνεδρίαση 24/01/11 για τη διαβούλευση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ»
Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα με απόφασή της σχετικά με το θέμα της εξελισσόμενης διαβούλευσης επί της ΜΠΕ του «επενδυτικού σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ».
Όπως έχουμε ανακοινώσει από τις 29/11/2010 διαμαρτυρηθήκαμε σχετικά με την ελλιπή συμμετοχή και πληροφόρηση του φορέα μας, που αποτελεί και τον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, στη διαδικασία της δημόσιας συζήτησης επί της ΜΠΕ του έργου. Σε απάντηση των απόψεων μας η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κα Καραβασίλη, δεσμεύτηκε για την ουσιαστική συμμετοχή μας στη δημόσια διαβούλευση και για την αξιοποίηση των προτάσεων που θα καταθέσει η επιστημονική Ομάδα Εργασίας που το ΤΕΕ/ΤΚΜ συνέστησε.
Παρά τις ανωτέρω ρητές διαβεβαιώσεις με έκπληξή μας ενημερωθήκαμε για την από 13.01.2011 απόφαση του ΥΠΕΚΑ να αναστείλει τη διαβούλευση που θα λάμβανε χώρα στην περιοχή του έργου, ενώ εξήγγειλε συνέχιση (;) της διαβούλευσης για το θέμα στην Αθήνα.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και ο επιστημονικός κόσμος γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ουσιαστική διαβούλευση είναι αυτή που γίνεται με όρους αξιοπιστίας και ελευθερίας έκφρασης και συμμετοχής προς όλους τους ενδιαφερόμενους, και ιδιαίτερα προς τους απλούς πολίτες της περιοχής του κάθε έργου. Η μεταφορά της διαβούλευσης στην Αθήνα αποκλείει από τη συμμετοχή τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής του έργου, που έχουν κατά προτεραιότητα πραγματικό ενδιαφέρον και έννομο συμφέρον από την υλοποίηση η μη του έργου και εξετάζουν τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του έργου. Παράλληλα η λανθασμένη αυτή απόφαση του ΥΠΕΚΑ θίγει ουσιαστικά την αξιοπιστία του εξελισσόμενου διαλόγου και θέτει εν΄ αμφιβόλω την αντικειμενικότητά του, βάζοντας σε δεύτερες σκέψεις όλους μας.
Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την εσπευσμένη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής, την τελευταία στιγμή της θεσμικής του μετάβασης προς την περιφερειακή διοίκηση, δημιουργούν ερωτηματικά και αρνητικό προηγούμενο στην όλη διαδικασία.
Έχοντας γνώση των ουσιαστικών, κοινωνικών, επιστημονικών και πολιτικών χαρακτηριστικών της διαδικασίας της διαβούλευσης, ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να τροποποιήσει την απόφασή της σχετικά με τους όρους διεξαγωγής της διαβούλευσης και να υποστηρίξει μια διαδικασία ανοιχτή και αξιόπιστη στον πολίτη και τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς στην περιοχή του έργου. Μία τέτοια απόφαση το ΤΕΕ/ΤΚΜ θα την υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και στη φάση της εφαρμογής της. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι η απόφαση του ΥΠΕΚΑ δε διακόπτει τις επεξεργασίες της αντίστοιχης ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την αξιολόγηση των τεχνικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της προτεινόμενης δραστηριότητας. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ θα παρεμβαίνει συνεχώς, ουσιαστικά και αποτελεσματικά προς όφελος της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής.

Posted on 20 Φεβρουαρίου, 2011 by kinisipoliton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.