Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Το Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής ΠΟΠ

 

Με ιδιαίτερη χαρά επισημαίνουμε την πρόοδο της διαδικασίας χαρακτηρισμού του «Γαλανού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής» ως ΠΟΠ-Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης, με την δημοσίευση της περίληψης του αιτήματος καταχώρισης ως ΠΟΠ για το Εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής-Galano Metaggitsiou Chalkidikis»στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΙΠΠ, στις 30/04/2012 (www.minagric.gr).

Στο http://eleoladometaggitsioy.blogspot.com/2012/05/blog-post_07.html βρίσκεται η περίληψη της πρότασης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Το «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής» χαρακτηρίζεται από την παρουσία της ποικιλίας Στρογγυλολιά (Γαλανή ή Πρασινολιά), η οποία καλλιεργείται εμπορικά, σχεδόν αποκλειστικά, στην γεωγραφική ζώνη, 18.200 στρέμματα, που είναι μια κλειστή λεκάνη, η οποία περιβάλλεται από λόφους.
Η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται στην περιοχή με μικροκλίμα (ξηρασία, ανομβρία, πρώιμοι παγετοί, χαμηλές θερμοκρασίες, χαμηλό pH εδάφους), ανάγλυφο και ανθρώπινες δραστηριότητες, που αντιμετώπισαν την οξύτητα του εδάφους με οργανική & χλωρή λίπανση και τραχύτητα του εδάφους με χειρωνακτικό σκάψιμο.

Τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του «Γαλανού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής» απορρέουν από την στενή σχέση μεταξύ της ποικιλίας και της περιοχής. Η συγκεκριμένη ποικιλία πολλαπλασιάζεται ως επί το πλείστον με εμβολιασμό. Στην περιοχή υπάρχουν αιωνόβια ελαιόδενδρα και πολλά ελαιοτριβεία πριν από το 1920.

Τα υψηλά ποσοστά ακόρεστων λιπαρών οξέων (μεγαλύτερα από 84%) και τα υψηλά ποσοστά ελαϊκού οξέως (ελάχιστη τιμή 73%) οφείλονται στην πρώιμη συγκομιδή, στην ποικιλία καθώς και στους πρώιμους παγετούς, που δίνουν αντοχή στην οξείδωση και λόγω των μικρών ποσοστών λινολεϊκού (>1,0%) και λινολεϊκού οξέως (>11%). Τα θετικά χαρακτηριστικά οφείλονται και στα μεγάλα ποσοστά φωσφόρου στο έδαφος, ενώ η χαμηλή οξύτητα οφείλεται στον μικρό χρόνο παραμονής του ελαιοκάρπου πάνω στο δένδρο (έναρξη συγκομιδής Οκτώβριος) και στην έκθλιψη εν ψυχρώ όπου η θερμοκρασία μάλαξης (30’) δεν ξεπερνά τους 27ο C.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής» έχει ιδιαίτερο πράσινο, με κίτρινες αποχρώσεις έως χρυσοκίτρινο χρώμα και φρέσκο, καθαρό ευδιάκριτο φρουτώδες άρωμα ελιάς.

Οι ελαιώνες στο Μεταγγίτσι Χαλκιδικής έχουν φυτευθεί σε εδάφη παλαιοζωικής προέλευσης της ζώνης του Βερτίσκου Θεσσαλονίκης, αποτελούμενα από διμαρμαρυγιακούς και βιοτικούς γνεύσιους, γρανίτες, σχιστόλιθους, χαλαζίτες, διορίτες και άστριους, με μέτρια όξινα εδάφη (pH 5-6).

Η Χαλκιδική είναι ένας παράδεισος, όπως άλλωστε όλη η Ελλάδα, αν εξαιρέσεις τις διοικητικές τις πρακτικές, και τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα είναι εξαιρετικής ποιότητας, γεγονός που δίνει βάση για πανελλήνιες διοργανώσεις, όπως ο 2ος Διαγωνισμός ΓΕΥΣΗΣ Ελιάς και Πατέ ελιάς, που οργανώνεται στις 12 & 13 Μαϊ 2012, στο ξεν. Anthemus, στην Ακτή Ελιάς, στην Νικήτη, του Δήμου Σιθωνίας, Χαλκιδικής.

Ο χαρακτηρισμός αγροτικών προϊόντων, ως ΠΟΠ, είναι μια διαδικασία τμηματοποίησης της Ευρωπαϊκής Αγοράς και δεν έχουν γενική ισχύ έξω από την ΕΕ, εκτός αν έχει γίνει ειδική διμερής πρόβλεψη. Και έτσι όμως δίνει ένα προβάδισμα σε μια σημαντική αγορά σχεδόν 500.000.000 ευρωπαίων.

Πληροφορίες για το «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής» στην κα Π. Κασάπη, 2375092452, 6950394670, agr.synetairismos.metagg@gmail.com

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Από thessalikigi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.