Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Επεισόδια με τραυματισμένους κατοίκους της Χαλκιδικής που αντιστέκονται στα σχέδια καταστροφής της από τη μεταλλουργία χρυσού

 

Από τη Δευτέρα 19/3 γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν εργασίες της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στη θέση «Σκουριές» του όρους Κάκκαβος που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Μεγάλη Παναγία, Ιερισσός και Στρατονίκη στη Χαλκιδική. Χθες 20/3, ομάδα αρχαιολόγων δοκίμασε να ξεκινήσει εργασίες αρχαιολογικών τομών αλλά γρήγορα μαζεύτηκε πλήθος κάτοικων της περιοχής για να σταματήσουν την διαδικασία. Παράλληλα τις μεσημεριανές ώρες άρχισαν να κατευθύνονται και εργαζόμενοι της εταιρείας προς την περιοχή. Και ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει το δρόμο που οδηγεί στις «Σκουριές» στη θέση «Χοντρό Δέντρο» μεταξύ Παλαιοχωρίου-Μεγάλης Παναγίας, περίπου 400 εργαζόμενοι της Εταιρίας που εργάζονται στη Στρατωνίκη, μεταφέρθηκαν υποχρεωτικά όλοι με φορτηγά στο σημείο, έσπασαν το μπλόκο της Αστυνομίας και ήρθαν αντιμέτωποι με ομάδα μελών των Επιτροπών Αγώνα.

Ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ των εργαζομένων και των κατοίκων με αποτέλεσμα έναν σοβαρά τραυματία να μεταφερεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ υπάρχουν κι άλλοι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Σε ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων η συν- εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, την ακόλουθη δήλωση :

«Οι ευθύνες του Αστυνομικού Διευθυντή Χαλκιδικής που επέτρεψε στον όχλο των τραμπούκων της μεταλλευτικής εταιρίας να επιτεθούν σε ελάχιστους πολίτες που αντιδρούσαν στην εκτέλεση προκαταρκτικών εργασιών μεταλλευτικής εξόρυξης στις Σκουριές είναι βαρύτατες και η παραίτησή του πρέπει να είναι άμεση. Καμία «ανάπτυξη» δεν μπορεί να θεμελιωθεί στη βία. Πολύ περισσότερο όταν η «ανάπτυξη», που επιβάλλεται, όχι μόνο δεν ωφελεί την εθνική οικονομία, αλλά οδηγεί σε μαρασμό την τοπική οικονομία που τη φιλοξενεί. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στους πολίτες που τραυματίστηκαν, και θα είμαστε στο πλευρό τους υλικά και ηθικά».

Να αποσύρει η Ελληνικός Χρυσός τους “επαγγελματίες της χειροδικίας”.


Η αυτοδιοικητική κίνηση “Οικολογία Αλληλεγγύη” εκφράζει απογοήτευση και αποτροπιασμό για την τραγική τροπή των γεγονότων στη Μεγάλη Παναγία της Χαλκιδικής, όπου η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και οι πολιτικοί υποστηρικτές της επέλεξαν το δρόμο της βίας εναντίον των κατοίκων, με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς.

Η “Οικολογία Αλληλεγγύη” δηλώνει τη συμπαράστασή της στους τραυματισμένους πολίτες και σε όσους αντιδρούν στα σχέδια καταστροφής του τόπου τους. Υπάρχουν πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή (τουριστικές, αγροτοκτηνοτροφικές, δασοκομικές, μελισσοτροφικές, πολιτιστικές-αρχαιολογικές), οι οποίες δυστυχώς υπονομεύονται από τις σημερινές επιλογές της Εταιρείας, της Κυβέρνησης και της Τρόικας. Τα επενδυτικά σχέδια της Εταιρείας θα φέρουν μόνο λίγες εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αλλά θα υπονομεύσουν περιβαλλοντικά και οικονομικά τη μισή Χαλκιδική και το υδατικό της δυναμικό. Κανένα όφελος δεν θα υπάρξει για την ελληνική οικονομία, καθώς όλα τα κέρδη θα φεύγουν σε Καναδούς και άλλους “διεθνείς” επενδυτές ενώ όλες οι επιπτώσεις και η ρύπανση από τα βαρέα μέταλλα θα μείνουν για να την υφίστανται αιωνίως οι “ιθαγενείς” και το περιβάλλον.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της “Οικολογίας Αλληλεγγύης” Μιχάλης Τρεμόπουλος, δήλωσε: “Η αρπακτική και αποικιοκρατική απόσπαση μεταλλευμάτων από τον τόπο μας με τη βία δεν παρέχει κανένα μέλλον και καμιά ελπίδα, αλλά μας γυρνά σε προηγούμενους αιώνες. Εμείς τασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων και καλούμε την εταιρεία και την κυβέρνηση να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Ανάπτυξη με ΜΑΤ και ξύλο δεν γίνεται. Καλούμε για μια άμεση διαβούλευση για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, για να υπάρξει ένα διαφορετικό μέλλον για την περιοχή”.

2 σχόλια:

  1. μετά τον βίαιο τραυματισμό του συναγωνιστή μας στης Σκουριές και την αναγκάστηκη μεταφορά του στην Θεσσαλονίκη Νοσοκομείο Παπανικολάου περιμένουμε όλοι με υπομονή τον εκεί Εισαγγελέα Εφετών που είναι υποχρεωμένος δια Νόμου να άσκηση αυτεπάγγελτη δίωξη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο δημοσιογράφος Arben Llalla, που απ’ ότι φαίνεται από τα γραπτά του «ανδρώθηκε» στην Ελλάδα, βγάζει το ψωμί του δημοσιογραφώντας ή αλλιώς εμπλουτίζοντας την αλβανική εθνικιστική αλαζονεία, με εύπεπτα για το αλβανικό κοινό κείμενα όπως είναι αυτά που σχετίζονται με την ελληνική μειονότητα και τα ελληνοαλβανικά. Πηγή πληροφόρησης για τον αλβανό δημοσιογράφο είναι και ο «Βορειοηπειρώτης», όπως φάνηκε σε προηγούμενες δημοσιεύσεις του, όπως για τους ελληνικούς τάφους στην Κορυτσά, για την κοπή πίτας της ΝΕΒ και την εκδήλωση του Πύρρου στη Λάρισα.

    Το τελευταίο «πόνημα» του Llalla έχει να κάνει με την «ομοεθνή του» Λιάνα Κανέλλη. Αναρωτιέται γιατί η Λιάνα που είναι Αρβανίτισσα, εμφανίζεται με φανατισμό κατά των Αλβανών, φέρωντας ως παράδειγμα την φανατική εναντίωση της στο βομβαρδισμό της Σερβίας και την μήνυση που είχε κάνει στον αρβανίτη ακτιβιστή Αριστείδη Κόλια! Αναρωτιέται ακόμη πως γίνεται μία πρώην νεοδημοκράτισσα, μία εθνικίστρια που δείχνει ευλάβεια στην Ορθοδοξία, μία εκδότρια που κυκλοφορεί με ακριβά αυτοκίνητα, να στεγάζεται στο ΚΚΕ!
    Αγαπητέ Llalla, εφόσον παρακολουθείτε το ιστολόγιο μας, θέλουμε να σας κάνουμε μια υπενθύμιση και μία πρόταση:
    1. Οι αρβανίτες, πολέμησαν περισσότερο απ’ όλες τις άλλες ελληνικές κοινότητες για την ελευθερία της Ελλάδος. Αντίπαλοι τους ήταν οι τουρκαλβανοί ενώ είναι γνωστό ότι ο Μάρκος Μπότσαρης έπεσε από αλβανικό βόλι. Δεν έχουμε ούτε τη διάθεση ούτε τις γνώσεις για να μπούμε σε μία αντιπαράθεση μαζί σας, απλώς σας το υπενθυμίζουμε μήπως αποφασίσετε κάποια στιγμή να βγάλετε τα εθνικιστικά σας γυαλιά και οι γνώσεις σας για την Ελλάδα που σας κράτησε στον κόρφο της για πολλά χρόνια (χωρίς να σας καλέσει) γίνουν πραγματικά χρήσιμες για τους συμπατριώτες σας.
    2. Με την ίδια ευαισθησία που παρουσιάζεται τα θύματα του Κοσσόβου, θα θέλαμε να γράψετε στο αλβανικό κοινό και για τα θύματα ενός χριστιανικού χωριού του Λεκουρσίου που σφαγιάστηκε από του τούρκους με τη συνεργασία κάποιων συμπατριωτών σας το 1878. Μετά από 134 χρόνια οι Λάμπηδες θέλουν να αναγείρουν μνημείο για την «ανδρεία» τους που με τη συνεργασία του τούρκικου στρατού σφάγιασαν τον επαναστατημένο χριστιανικό πληθυσμό (ελληνοφώνων και αλβανοφώνων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.