Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Το Αθάνατο 1821 προστάζει: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ


2 σχόλια:

 1. Σε νεκρό σημείο βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό οι σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, γεγονός που φαντάζει ήσσονος σημασίας για πολλούς, αλλά για τους γνωρίζοντες θεωρείται μια επικίνδυνη μεταβλητή, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων ανθελληνικής προπαγάνδας, καταπάτησης των δικαιωμάτων της μειονότητας, της μη επικύρωσης της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και των ζυμώσεων για τον αγωγό ΤΑΡ, τον οποίο αρνείται να αποδεχτεί η χώρα μας, εξαιτίας αυτών ακριβώς των προβλημάτων με την Αλβανία.
  Όλ' αυτά, τα οποία αδυνατεί να διαχειριστεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είτε λόγω της αδιαφορίας του πολιτικού συστήματος είτε λόγω της ανεπάρκειάς του, συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον των σχέσεών μας όχι μόνο με το αλβανικό κράτος, αλλά γενικότερα με τον αλβανικό παράγοντα στα Βαλκάνια.
  Διπλωματικές πηγές εκφράζουν καταρχάς την ανησυχία τους για την αδυναμία της χώρας μας να πείσει την αλβανική ηγεσία να κυρώσει από το Κοινοβούλιο τη συμφωνία του 2008 για τις θαλάσσιες ζώνες. Οι ίδιες πηγές προτείνουν, μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση, συγκεκριμένα ο κ. Μανιάτης -ο οποίος δεν αποκλείεται να παραμείνει στη θέση του και με τη νέα κυβέρνηση-, να προκηρύξει διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων εντός της ήδη συμφωνημένης ΑΟΖ με την Αλβανία. Αν τα Τίρανα θεωρούν ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη συμφωνία -κάτι που δεν ισχύει-, να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, οπότε είτε άμεσα είτε έμμεσα να υπάρξει κινητικότητα. Το ότι τα Τίρανα προσεταιρίστηκαν την Άγκυρα στο θέμα αυτό δεν είναι λόγος να μην ασκηθούν πιέσεις για άμεση λύση. Μάλλον επιβάλλεται και η διεθνής πίεση, κυρίως των ΗΠΑ και της ΕΕ, για να αναγκαστούν τα Τίρανα να σεβαστούν την υπογραφή τους. Πολύ περισσότερο όταν όλοι ξέρουν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που κήρυξε τη συμφωνία άκυρη, είναι πολιτική και δεν εδράζεται σε νομικά προβλήματα. Όσες κρούσεις κι αν έγιναν σε πρωθυπουργικό επίπεδο αλλά και από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΞ συνάντησαν υποκριτικές διαβεβαιώσεις, αδιαφορία και μάλλον χλευαστική συμπεριφορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το δεύτερο αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία από τη βουλιμική διάθεση κρατικών και παρακρατικών δυνάμεων να υφαρπάζουν περιουσίες, να τρομοκρατούν τους Έλληνες δημιουργώντας κλίμα φόβου, με το ανθελληνικό παραλήρημα να βρίσκεται σχεδόν μόνιμα στις πρώτες σελίδες του αλβανικού Τύπου επί χρόνια. Όλ' αυτά, τη στιγμή που η Ελλάδα ακολούθησε πολιτική «καλού Σαμαρείτη» έναντι της Αλβανίας, στηρίζοντας σχεδόν άκριτα την ευρωπαϊκή της πορεία, την εδώ και χρόνια προσπάθεια εκδημοκρατισμού της και με τη μεταναστευτική πολιτική ανοιχτή.
  Στο σημείο αυτό, ακαδημαϊκός παράγων, άριστος γνώστης των ελληνοαλβανικών σχέσεων, τονίζει το εξής στοιχείο: Με βάση την πολιτική της ΕΕ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την απελευθέρωση της βίζας για ταξίδια διάρκειας μέχρι και τριών μηνών, το 2011 περίπου διακόσιοι χιλιάδες Αλβανοί πολίτες πήραν βίζα για την Ελλάδα. Από αυτούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, περίπου πενήντα χιλιάδες δεν επέστρεψαν στην Αλβανία ούτε τους πρώτους μήνες του 2012, παρά την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Κι όμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία κίνηση, όπως, για παράδειγμα, έλεγχο των χορηγήσεων, κάτι που θα συνιστούσε πολιτική πίεση προς τα Τίρανα
  Οι προβληματισμοί των διπλωματών επεκτείνονται και στη συνεχιζόμενη άρνηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να εφαρμόσει ένα πολιτικό σχέδιο για τον αλβανικό παράγοντα στα Βαλκάνια και στο πλαίσιο αυτό να επανεξεταστεί το θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου, τη στιγμή, μάλιστα, που η Σερβία έχει υπαναχωρήσει αρκετά από την αρχική της στάση και αρχίζει να αποκτά σχέσεις με την Πρίστινα Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει συμφέρον να αναγνωρίσει το Κόσοβο, να επανεξετάσει τη θέση της για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και να την εντάξει σε μια στρατηγική «δούναι και λαβείν», να οργανώσει καλύτερα τη διμερή και διεθνή στήριξη της ελληνικής μειονότητας και, μέσω αυτών των νέων πολιτικών, να εξαναγκάσει τα Τίρανα να εφαρμόσουν τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η αλβανική πολιτική ηγεσία θα αναγκαστεί να επανεξετάσει τη στάση της μόνο όταν νιώσει ότι η πολιτική της έχει συνέπειες. Αρκεί κάποιοι στην Αθήνα να το κατανοήσουν αυτό... ■

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.