Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Η μέθοδος-φάντασμα flash smelting για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας – VIDEO


                         http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/417119_319217431462446_100001225748177_1044666_1893659851_n.jpg
Eίμαι ειδικευμένος στη μεταλλουργία και δεν έχω πειστεί ότι αυτή η μέθοδος (flash smelting) μπορεί να λειτουργήσει για τους αρσενοπυρίτες της Ολυμπιάδας.

Η δήλωση που ακούγεται στο τέλος του βίντεο έγινε την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στο Κιλκίς από τον κ. Γιάννη Ζαφειράτο, τμηματάρχη του Τμήματος Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών της Γενικής Διευθυνσης Φυσικού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ, ενώπιον 400 ανθρώπων.
Στην αμφίβολη καταλληλότητα της μεθόδου flash smelting για τη μεταλλουργική επεξεργασία των αρσενοπυριτών της Ολυμπιάδας έχει αναφερθεί ειδικά το πόρισμα/κριτική του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα της (δείτε εδώ και εδώ), η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ ζητά από την εταιρεία να τεκμηριωθεί η μέθοδος σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής (engineering), αλλά και να υποδειχθεί εναλλακτική μέθοδος επεξεργασίας. Εαν δεν γίνει αυτό (και πολλά άλλα), δεν πρόκειται να υπάρξει αδειοδότηση της επένδυσης.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου έσπευσε να “εξυπηρετήσει” τους Κούτρα-Μπόμπολα και υπέγραψε άρον-άρον την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων της “μεγάλης επένδυσης”, αμέσως μόλις ανέλαβε το Υπουργείο. Άλλοι επτά Υπουργοί και Υφυπουργοί έσπευσαν να προσθέσουν το όνομά τους στην καταστροφή της Χαλκιδικής, υπογράφοντας κατά συνήθεια ογκώδη κείμενα που δεν διάβασαν. Υπάρχουν όμως ακόμη θεμελιώδη ερωτήματα που δεν έχει λύσει η ΜΠΕ και η εγκριτική της ΚΥΑ. Και υπάρχούν – ευτυχώς – και υπηρεσιακοί παράγοντες που δεν υπογράφουν ότι τους βάζουν μπροστά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.