Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Νήσος Γυαλί: χάνεται το νησί της ελαφρόπετρας;


gyali4
Η νήσος Γυαλί είναι ένα μικρό νησί ανάμεσα στη Νίσυρο και στη Κω, το οποίο έχει κηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους, λόγω της ύπαρξης δασών από κουμαριές και πεύκα. Αυτή η εικόνα όμως διατηρείται μόνο στο ένα τμήμα του νησιού, καθώς στο άλλο έχουν απομείνει δύο μεγάλοι κρατήρες λατομείων. Το Γυαλί είναι πλούσιο σε ηφαιστειακά πετρώματα, κυρίως ελαφρόπετρα και περλίτη (φυσικό γυαλί) και η εξόρυξή τους συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ και 20 χρόνια, με τις αναμενόμενες καταστροφικές συνέπειες.
Yiali_oryxeio_elafropetras
Τον Οκτώβριο του 2010, εγκρίθηκε από τα υπουργεία Αλιείας, Περιβάλλοντος, Περιφερειακής Ανάπτυξης, και Πολιτισμού και Τουρισμού, η εκμετάλλευση ορυχείου κίσσηρη (ελαφρόπετρας) στο νησί. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι εξορυκτικές εργασίες απειλούν τη φυσική ομορφιά αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους, που τείνουν, όπως λένε, να χαθούν κάτω από τη σκόνη των εργοταξίων. Πρόκειται για ένα ζήτημα που τέθηκε στη Βουλή υπό μορφή ερώτησης προς τα αρμόδια υπουργεία.
«Είναι ένα πολύπλοκο θέμα που αφόρα και άλλα υπουργεία», δήλωσε στο tvxs.gr ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Ιωάννης Διαμαντίδης για το ζήτημα της καταστροφής της νήσου. Ο κος Διαμαντίδης δεν θέλησε να προσθέσει τίποτα περισσότερο, παραπέμποντας στην επίσημη απάντηση που απέστειλε στην Βουλή.
Σύμφωνα με αυτή, έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στο Λιμενικό Σταθμό Νισύρου για τον αυστηρό έλεγχο της δραστηριότητας του ορυχείου, αλλά και της συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία των μεταλλευτικών εταιρειών ΛΑΒΑ Μεταλλευτική και Λατομική ΑΕ και Περλίτες Αιγαίου ΑΕ που δραστηριοποιούνται στο Γυαλί.
Οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού, όμως, ανησυχούν για την τήρηση των οδηγιών. Και φοβούνται ότι ένα ακόμα διαμάντι του Αιγαίου χάνεται στο βωμό της εκμετάλλευσης.
gyali3gyali
Από tvxs.gr. Διαβάστε εδώ και την άλλη άποψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.