Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Λαρνάκι, επεισόδια 1ο-2ο


Οι εγκαταστάσεις στο Λαρνάκι έχουν να παρουσιάσουν πολλά διαφορετικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Σχετικά με την νομιμότητα ύπαρξης και λειτουργίας τους, σχετικά με την επικινδυνότητά τους για την υγεία των κατοίκων, σχετικά με την συμβολή τους στην τοπική οικονομία και την προοπτική ανάπτυξή της και τέλος κάνοντας τον απολογισμό των πιο πάνω, σχετικά με το επίπεδο των τοπικών περιφερειακών αλλά και κεντρικών Αρχών, στο μέτρο που τους αφορούν τον καθένα. Όπου υπάρχει εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων υπάρχει και «εξαθλίωση των πολλών» μιας και η απληστία ως γνωστό με το «δεν έχει όρια».
Τι συμβαίνει λοιπόν στο Λαρνάκι;
Πληροφορίες λένε ότι την Πέμπτη 17-3-2011 προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής κ. Κατσαρό, εκτός ημερησίας διατάξεως, η ψήφιση της ανανέωσης της μίσθωσης της περιοχής στο Λαρνάκι στην εταιρία S&B για άλλα δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιοι από την επιτροπή αντέδρασαν για κάποιους λόγους και η υπόθεση αναβλήθηκε για να ψηφιστεί την Δευτέρα 21 Μαρτίου σε νέα συνεδρίαση. Και εδώ άρχισαν όλα. Την Δευτέρα το βράδυ έγινε η «ανάσταση των νεκρών». Η κοινωνία της Ιτέας που τόσα χρόνια έχει πληρώσει πανάκριβα την ύπαρξη και λειτουργία των εγκαταστάσεων αντέδρασε δυναμικά. Ξύπνησε από το βαθύ λήθαργό της και απλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών, διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων, πολίτες προερχόμενοι από όλους τους κομματικούς χώρους αλλά χωρίς καμία ταμπέλα αλλά και πρώην και νυν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από διαφορετικούς επίσης πολιτικούς χώρους μαζεύτηκαν αυθόρμητα να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τα δρώμενα της Λιμενικής Επιτροπής.
Για πρώτη φορά (και ευχόμαστε και εις ανώτερα) οι πολίτες της Ιτέας ενδιαφέρθηκαν για την Ιτέα τόσο αγνά και αυθόρμητα. Και άλλες φορές ομάδες κινητοποιήθηκαν για θέματα της πόλης αλλά ποτέ τόσοι πολλοί, τόσο διαφορετικοί, τόσο αυθόρμητα. Το θέμα δεν είναι Ιτιώτικο. Αφορά όλο τον Δήμο και πρωτίστως μαζί με την Ιτέα, τους Δελφούς και το Γαλαξίδι που πιθανότατα σύντομα θα ξυπνήσουν και αυτοί από το βαθύ λήθαργό τους. Ευχόμενοι αρχικά αυτό το γεγονός να σηματοδοτήσει και την γενέθλια ημερομηνία που οι Ιτιώτες θα σταματήσουν να αποκαλούνται «Ασσέοι» λόγο του ατομικισμού τους και θα συνεχίσουν να λέγονται «Ασσέοι» λόγω της υπερήφανης καταγωγής των περισσοτέρων από την Μικρά Ασία και της πρωτοκαθεδρίας στους αγώνες για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής, θα σχολιάσουμε μόνο τον κ. Κατσαρό και τα λεγόμενά του.
Την Δευτέρα το βράδυ, όταν αρχικά κάποιοι πολίτες που είχαν προσέλθει πρώτοι, ζήτησαν από τον κ. Κατσαρό να παραβρεθούν στην συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής, αυτός τους απάντησε ότι η διαδικασία δεν είναι ανοιχτή για τους πολίτες! Με λίγα λόγια είπε ότι ο ίδιος και η επιτροπή θα συζητούσαν και θα αποφάσιζαν το μέλλον της περιοχής, αν θα εξακολουθήσει η δραστηριότητα της ραδιενεργής σκόνης στο Λαρνάκι, το αν θα εξακολουθήσει να είναι η Ιτέα και οι Δελφοί βιομηχανική περιοχή ή αν θα επιλέξουν επιτέλους και ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο (π.χ, τον τουρισμό μιας και αυτοί οι «παλιοδελφοί» κάτι μπορούν να προσφέρουν) και πόσο θα χρεώσουν για αυτές τις επιλογές, μόνοι τους. Η σοβαρότητα των αποφάσεων είναι τέτοια που θα έπρεπε να κάνει τον Πρόεδρο να έλεγε: «εγώ μόνος μου δεν παίρνω τέτοια απόφαση» και να ζητούσε να συμμετάσχουν και πολίτες. Όχι όμως ο κ. Κατσαρός, ήταν όπως φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει διαφορετικά.
Οι πολίτες όμως έγιναν πολλοί. Δεκάδες (όσοι χωρούσαν) μέσα στον χώρο, δεκάδες απ’ έξω, ξεπέρασαν τους 100 και παρότι κάποιοι έφευγαν λόγω κρύου, κάποιοι άλλοι ερχόντουσαν. Ο κ. Κατσαρός λοιπόν το συζήτησε τελικά το θέμα, καθησύχασε τους κατοίκους ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι γνωμοδοτική και είπε ότι την τελική απόφαση την παίρνει η Περιφέρεια. Όλοι γνωρίζουμε την διαφορά μεταξύ της γνωμοδότησης και διαχείρισης. Τέλος ο Πρόεδρος έθεσε νέα ημερομηνία στο τέλος Απριλίου για να καταθέσουν, λέει, οι ενδιαφερόμενοι, προτάσεις.
Πολίτες ζήτησαν τα πρακτικά της συνεδρίασης την επόμενη μέρα και σε μηνύματα φίλων αναφέρεται ότι αυτά αποτελούνται από μισή σελίδα παραποίησης της πραγματικότητας. Άρθρο εφημερίδας που συμπλέει με τις πληροφορίες για τα πρακτικά, προφανώς από συνέντευξη του κ. Κατσαρού, αναφέρει ότι στην συνάντηση συζητήθηκε το θέμα με τους πολίτες, κάτι σαν να λέμε Δημόσια Διαβούλευση (μόνο συγχαρητήρια δεν ζήτησε ο Πρόεδρος για τις ανοιχτές διαδικασίες που ακολουθεί κ.λ.π.) ενώ στην πραγματικότητα στην αρχή προσπάθησε να απαγορεύσει την είσοδο των πολιτών Αυτή η παραποίηση της αλήθειας είναι προσβλητική από μόνη της. Λες και όσοι μαζεύτηκαν εκεί είναι οι τελευταίοι της κοινωνίας, οι τρελοί, οι αμόρφωτοι ημιάγριοι που ποιος θα τους πιστέψει απέναντι στο λόγο του «Προέδρου». Σαν να λέμε αλαζονεία και υπεροψία σε υπέρτατο βαθμό.
Αυτό όμως δεν είναι τίποτα μπροστά σε μία άλλη εκκρεμότητα με την αλήθεια. Το παραχωρητήριο του 2002 έχει υπογραφές από τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου (τότε) κ. Μπήλιου και του τότε Διευθυντή της S&B. Τι άλλαξε από τότε και ξαφνικά έγινε γνωμοδοτικός ο ρόλος της Επιτροπής;
Αν σήμερα που μιλάμε ισχύει το ίδιο Νομοθετικό Πλαίσιο που ίσχυε και το 2002, αν δεν αντιδρούσε κανείς, ο κ. Κατσαρός θα υπέγραφε δίπλα στην υπογραφή του κ. Σανούδου και η υπογραφή αυτή θα αφορούσε μεγάλο τίμημα. Η Περιφέρεια θα θεωρούσε και τα Υπουργεία θα επικύρωναν, τυφλά και ανεύθυνα όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Το τίμημα που θα αφορούσε αυτή η σύμβαση, θα γέμιζε για άλλα δέκα χρόνια τα πνευμόνια μεγάλων και παιδιών της περιοχής με κόκκινη «υγιεινή» σκόνη, θα έδινε «κόκκινη κάρτα» στον τουρισμό κ.λ.π. και θα συγκάλυπτε την παράνομη ύπαρξη και λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών. Τα χρήματα που θα αποκόμιζε το Λιμενικό Ταμείο θα ήταν αστεία μπροστά σε αυτό το τίμημα.
Ευχόμαστε μία ακόμα φορά να κάνουμε λάθος και περιμένουμε με αγωνία να μάθουμε αν πράγματι έχει αλλάξει κάτι στον σχετικό Νόμο και ο κ. Κατσαρός να μην έχει πέσει σε τέτοιο ολίσθημα. Όχι ως προς το αν πρόκειται να αλλάξει κάτι «αύριο» αλλά τι ισχύει σήμερα.
Και για να μην βγάζουμε εμείς τα συμπεράσματα ας προβληματιστούμε όλοι σχετικά, μιας και αφορά άμεσα τις ζωές μας.
Ελπίζουμε σε περίπτωση που υπάρξει παραβίαση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος, να επιληφθεί άμεσα του θέματος η Πολιτεία να σώσει έστω και την τελευταία στιγμή της αξιοπιστία της και την αξιοπρέπειά της.
Το θέμα το γνωρίζουν όλοι. Και όλοι οι τοπικοί άρχοντες έχουν τεράστια ευθύνη.
Εμείς σας παραθέτουμε τις υπογραφές της σύμβασης παραχώρησης του 2002 που λήγει το Ιανουάριο του 2012 από Πρόεδρο Λιμενικού Ταμείου και Διευθυντή της S&B και το απόσπασμα με τις υπογραφές από συνημμένο τοπογραφικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.