Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Συνάντηση εκπροσώπων σωματείων και επιτροπών αγώνα κατά της επένδυσης χρυσού.

Σήμερα 28 Φεβρουαρίου 2011 συναντήθηκαν στο χώρο εκδηλώσεων του «Πολιτιστικού συλλόγου Κλειγένης» Ιερισσού εκπρόσωποι των 18 συλλόγων και σωματείων της Ιερισσού, καθώς και εκπρόσωποι επιτροπών αγώνα και συλλόγων από τον Πολύγυρο, τα Ν. Μουδανιά, την Αρναία, τη Μ. Παναγία, το Γομάτι, το Νεοχώρι, τη Στρατονίκη, τη Ν.Τρίγλια κ. ά.
Στο άτυπο αυτό συντονιστικό καταγγέλθηκαν οι μεθοδεύσεις της εταιρείας και αποσιώπιση από τα ΜΜΕ, κρατικών, και τοπικών αλλά και εφημερίδων η ανυπαρξία ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για ό, τι, καταστροφικό θα επέλθει στον χώρο της Β.Α. Χαλκιδικής από τη λειτουργία των μεταλλείων.
Καταγγέλθηκε ότι παίρνονται αποφάσεις ερήμην των κατοίκων και με την πρωτοφανή διαδικασία των προσχηματικών διαβουλεύσεων, όπως καταγγέλθηκε σε όλες τις συγκεντρώσεις των αντιτιθέμενων στη λειτουργία της εταιρείας χρυσού.
Οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν να εντείνουν τον αγώνα τους με εκδηλώσεις σημαντικές που θα ανακοινωθούν με κάθε τρόπο.
Καταγγέλθηκε ακόμη ότι οι τοπικοί «άρχοντες» βουλευτές και δήμαρχοι (Πάχτας , Λαφαζάνης, Βαγιωνάς, Ζωγράφος,κ.α) δεν εκφράζουν, ως όφειλαν, το σύνολο των απόψεων αλλά μόνο ό τι υποστηρίζει η εταιρεία .
Τί άραγε θα υποστούν όσοι συναίνεσαν ή και υπέγραψαν τη χαριστική σύμβαση με την εταιρεία χρυσού, όπως τουλάχιστο αναφέρεται στην προχθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αντί να λογοδοτεί ο κ. Πάχτας υπερασπίζεται τις απόψεις της εταιρείας που ως μοναδικό σκοπό έχει το κέρδος.

3 σχόλια:

  1. Μπράβο ρε παιδιά!
    Συγχαρητήρια για την πολύ αξιόλογη προσπάθεια που καταβάλετε για τη σωτηρία του τόπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.avgi.gr
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/03/2011

    "Πανστρατιά στη Χαλκιδική κατά των μεταλλείων χρυσού" (1o μέρος)

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=602142

    Εκπρόσωποι 18 συλλόγων και σωματείων της Ιερισσού, καθώς και εκπροσώποι επιτροπών αγώνα και συλλόγων από τον Πολύγυρο, τα Ν. Μουδανιά, την Αρναία, τη Μ. Παναγία, το Γομάτι, το Νεοχώρι, τη Στρατονίκη, τη Ν.Τρίγλια και άλλες περιοχές συγκεντρώθηκαν χθες στην Ιερισσό ως άτυπο συντονιστικό για να καταγγείλουντις μεθοδεύσεις της εταιρείας χρυσού και την αποσιώπηση από τα ΜΜΕ για ό,τι καταστροφικό θα επέλθει στον χώρο της ΒΑ Χαλκιδικής από τη λειτουργία των μεταλλείων.

    Καταγγέλθηκε ότι παίρνονται αποφάσεις ερήμην των κατοίκων και με την πρωτοφανή διαδικασία των προσχηματικών διαβουλεύσεων και ότι οι τοπικοί «άρχοντες», βουλευτές και δήμαρχοι (Πάχτας, Λαφαζάνης, Βαγιωνάς, Ζωγράφος κ.ά.) δεν εκφράζουν, ως όφειλαν, το σύνολο των απόψεων, αλλά μόνο ό,τι υποστηρίζει η εταιρεία.

    Την προηγούμενη Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου Πολυγύρου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα που διοργάνωσε το «Τεχνοδρόμιο Πολυγύρου» με θέμα τις επιδράσεις τωνμεταλλείων χρυσού στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Χαλκιδικής.

    Από τους ομιλητές επισημάνθηκε και καταγγέλθηκε, για άλλη μια φορά, η απουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών (TV Χαλκιδικής, Super, αλλά και ΕΡΤ3 και TV100), που θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα καθοριστικής σημασίας για τον τόπο, όπως αυτό της εγκατάστασης μεταλλείων χρυσού σε μια έκταση 317.000 στρεμμάτων και μάλιστα σε μια από τις ωραιότερες ελληνικές περιοχές (δάσος του Κάκαβου, μοναδικές ακτές, είσοδος στο Άγιο Όρος, ο ιστορικός τόπος της πατρίδας του Αριστοτέλη).

    Και όλα αυτά έναντι ορισμένων ημερομισθίων, ενώ θα χάνονται, όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, χιλιάδες άλλες θέσεις εργασίας σε εναλλακτικές δραστηριότητες (αλιεία, τουρισμός, γεωργία, μελισσοκομία κ.λπ.) και η περιοχή θα κληρονομήσει τις καταστροφικές επιπτώσεις από την τρομακτικά ρυπογόνο μεταλλευτική δραστηριότητα.

    Όλοι, άλλωστε, θυμούνται πως ο κ. Πάχτας, υπουργός το 2004, απάλλαξε διά νόμου όσους ιδιοκτήτες μεταλλείων ήταν υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν το τοπίο από προηγούμενες, πολύ μικρότερης κλίμακας, δραστηριότητές τους.

    Στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα συμμετείχε πλήθος κόσμου, που παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια των εισηγήσεων και της συζήτησης που ακολούθησε.

    Απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργου και ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. Μηνύματα στην ημερίδα έστειλαν ο βουλευτής της Χαλκιδικής Ι. Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ) και ο βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης Τ. Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ). Ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με την εγκατάσταση των Μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκιδική και τη διαδικασία «διαβούλευσης» που ακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε και η αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=602142
    (ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.avgi.gr
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/03/2011 (συνέχεια)

    "Πανστρατιά στη Χαλκιδική κατά των μεταλλείων χρυσού" (2o μέρος)

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=602142

    Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι απόψεις του καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Διαμαντή Καραμούζη που παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση και αναρτήθηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο:

    * Αποστραγγίζεται πλήρως ο πάνω από τη Μεγάλη Παναγία ευρισκόμενος ορεινός όγκος, ο οποίος εμπεριέχει και την έκταση των Σκουριών (χώρος μεταλλείων).

    * Οι περιοχές ενδιαφέροντος της εταιρείας επεκτείνονται και σε άλλες υδρολογικές υπολεκάνες, οι οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη λεκάνη του Χαβρία (ποτάμι της Χαλκιδικής), και όχι μόνο, και οι οποίες θα υποστούν ανάλογες επιπτώσεις.

    * Μέρος του δάσους του Κακάβου (το πυκνότερο στην Ελλάδα κι ένα με την περισσότερο ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα) θα καταστραφεί καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιαστεί το φαινόμενο της όξινης βροχής.

    * Το ίδιο φαινόμενο θα έχει επιπτώσεις τόσο στη γεωργική όσο και στην κτηνοτροφική και μελισσοκομική παραγωγή της περιοχής.

    * Θα επέλθει υποβάθμιση της ποιότητας τόσο των επιφανειακών, όσο και των υπόγειων νερών των λεκανών του Χαβρία και του Ασπρόλακκα (εκβάλλει στον κόλπο της Ιερισσού, λίγο πριν από το Άγιο Όρος).

    Ο κ. Καραμούζης έκανε ορισμένες διαπιστώσεις, που η ανάγνωσή τους και μόνο προκαλεί τρόμο: «Στη μελέτη (της εταιρείας), ενώ τα αέρια και τα στερεά απόβλητα αναλύονται εκτενώς, τα υγρά απόβλητα θεωρούνται μηδαμινής σημασίας.
    Επίσης αναφέρεται ότι μετά το πέρας της εξόρυξης και την αποκατάσταση του ορύγματος του ορυχείου στην αρχική του κατάσταση θα επανέλθει και η στάθμη των υπόγειων νερών στην αρχική της θέση. Τη θέση όμως της συμπαγούς μάζας του κοιτάσματος και των φυσικών υπόγειων υδατορευμάτων θα την καταλάβει μία μάζα μικτού εδάφους, με κονιάματα και στερεά απόβλητα της δραστηριότητας του λατομείου.

    Το νερό επαναπλήρωσης στη θέση του λατομείου θα αποτελέσει μια τεράστια μάζα όξινων υδάτων εμπλουτισμένων με βαρέα μέταλλα και μια εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει προς τις περιοχές εκροής της». Και λίγο παρακάτω ο Διαμαντής Καραμούζης σημειώνει σχετικά με τη ΜΠΕ: «Η αξιολόγηση είναι τελείως υποκειμενική και καθοδηγούμενη και μπορεί εύκολα να καταρριφθεί».

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=602142

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.