Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Αρχές λειτουργίας-Δράσης

Προοίμιο
Ο άνθρωπος είναι “κοινωνικό ζώο”, οπότε η συνεργασία, η επικοινωνία, η συμμετοχή στα κοινά και η συλλογική έκφραση είναι το ζητούμενο.
Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Αρναίας του Δήμου Αριστοτέλη.
Η πολιτική-ιδεολογική ή θρησκευτική ταύτιση των φρονημάτων των συμμετεχόντων δεν είναι προαπαιτούμενο. Η ποικιλία αντιπροσωπεύει την πραγματική κοινωνία στην οποία ζούμε και κανένας αποκλεισμός δεν είναι θεμιτός.  Προαπαιτούμενο, ωστόσο, είναι ο σεβασμός στην ετεροδοξία και ζητούμενο η άρθρωση τεκμηριωμένου λόγου και η πειθώ του άλλου. 

Σκοπός
Σκοπός είναι η δημιουργία ενός συλλογικού «Χώρου» έκφρασης, δημιουργίας και δράσης, με στόχο τη δυνατότητα ζωής, παρέμβασης και κατάθεσης στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας (με κυρίαρχο θέμα, σήμερα, την εξόρυξη και παραγωγή χρυσού, μια περιβαλλοντική και οικονομική βόμβα που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας).
Ενδεικτικές δράσεις του Χώρου είναι οι κάτωθι:
-        Ενθάρρυνση της συμμετοχής, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, στους συλλογικούς φορείς της περιοχής μας (πολιτιστικοί φορείς, σύλλογοι κατοίκων, τοπικά συμβούλια, ενορίες εκκλησιών, κλπ)
-        Κατάρτιση προγράμματος ομιλιών, παρουσιάσεων και συζητήσεων, με θέματα που θα αναδεικνύονται από τους συμμετέχοντες
-        Σύσταση και λειτουργία ομάδων δημιουργίας και δράσης με βάση τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων (ομάδα περιβάλλοντος, λογοτεχνική ομάδα, κινηματογραφική λέσχη, μουσική ομάδα, κλπ)
-        Δημιουργικές παρεμβάσεις σε θέματα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής των πολιτών (απορρίμματα, λύματα, οδικό δίκτυο, κοινωνική αλληλεγγύη κλπ, κλπ)
-        ....
Κανόνες λειτουργίας
Ο Χώρος δεν έχει ανάγκη από αιρετούς ή χαρισματικούς ηγέτες, διαφωτιστές ή εκπροσώπους. Η εκπροσώπηση, όποτε χρειασθεί, θα είναι συλλογική και κατά περίπτωση. Ο συντονισμός των συζητήσεων θα γίνεται εκ περιτροπής από διαφόρους συμμετέχοντες. Ο συντονισμός των διαφόρων δράσεων θα γίνεται από εθελοντές με τις αντίστοιχες ικανότητες.
Ο Χώρος είναι ανοικτός σε καθένα που επιθυμεί να συμμετάσχει. Οι συζητήσεις και ο προγραμματισμός δράσεων θα γίνεται σε συναντήσεις σε εβδομαδιαία ή 15ήμερη βάση. Οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται με ομοφωνία και μόνο όταν ο εξαντλητικός διάλογος αποτυγχάνει να επιτύχει ομοφωνία, θα λαμβάνονται με πλειοψηφία 4/5 των παρευρισκομένων. Τυχόν περιχαράκωση του Χώρου ή αδυναμία ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των συμπολιτών μας, θα είναι σύμπτωμα δυσλειτουργίας του.
Η περαιτέρω εξειδίκευση των κανόνων αυτών θα γίνεται συνεχώς.
Τα όποια έξοδα λειτουργίας της θα καλύπτονται από τις εισφορές των συμμετεχόντων, ή από εκδηλώσεις που θα κάνουν οι επιμέρους ομάδες.
Το πρόβλημα του χώρου συναντήσεων θα επιδιωχθεί κατ’αρχάς να λυθεί με την χρήση υφιστάμενων χώρων, που θα ζητηθούν από τους φορείς στους οποίους ανήκει η διαχείριση (Πολιτιστική εταιρεία, Δήμος, Σχολεία, κλπ), αλλά και δημόσιων χώρων όπως χώροι αναψυχής, κλπ.

2 σχόλια:

  1. τα σεναρια που βλεπουν το φως της δημοσιοτητας παγκοσμιως,αναφορικα με τις δεσμευσεις της χωρας μας προς τις διεθνεις συνθηκες περιβαλλοντικου ενδιαφεροντος,ειναι μαλλον εξαιρετικα δυσοιωνα.Δυσοιωνα,ομως,ειναι κ τα σεναρια με την παγκοσμια παραγωγη σιτηρων κ αλλων ειδων τροφης,καθος τα ορια φτωχειας αντι να μειωνονται αυξανονται. 2010 ΠΑΛΚΟΣΜΙΟ ΕΤΟΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.