Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

«Παραγγελιές» και υποτέλεια


Της Βάλιας Μπαζού
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ (Παπακωνσταντίνου – Σηφουνάκης), κρυµµένη στο ηµίφως της κρίσης, προστατευµένη από τα φώτα της δηµοσιότητας και της δηµό­σιας έκθεσης, ελέω PSI και χρεοκοπίας, προβαίνει συστηµατικά σε νοµοθετικές ρυθµίσεις πραξικοπηµατικού χαρακτή­ρα. Στους διαδρόµους του υπουργεί­ου, όσοι ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις γραµµές των σχεδίων νόµων, των Προεδρικών ∆ιαταγµάτων, των Υπουργικών Αποφάσεων και του πλήθους των τροπολογιών που κατατίθενται µε καταιγιστικό ρυθµό, µιλούν ανοικτά πλέ­ον για «παραγγελιές». Με δόση καυστικού χιούµορ, µάλιστα, λένε µεταξύ αστείου και σοβαρού ότι η µοναδι­κή «επένδυση» που έχει γίνει στη χώρα είναι η εγκαθίδρυ­ση της «βιοµηχανίας» ξεθεµελίωσης του συ­ντάγµατος, της δασικής, πολεοδοµικής και χωροτα­ξικής νοµοθεσίας.
thumb
Το µοναδικό δείγµα γραφής της πολυπό­θητης «ανάπτυξης» είναι η εγκαθίδρυση «βιοµηχανίας» ικανοποίησης πάσης φύσε­ως αιτηµάτων. Τα αιτήµατα φαίνεται, µάλι­στα, ότι είναι τόσο πολλά, που στην πρε­µούρα τους να προλάβουν να τα ικανοποι­ήσουν κάποια παραπέφτουν και αναγκα­στικά επανέρχονται µε τροπολογίες. Για παράδειγµα… Μόλις στις 12 Ιανουα­ρίου κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόµου – σκούπα µε τίτλο «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρµόνιση µε την Οδη­γία 2008/99/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρµόνιση µε την Οδηγία 2008/98/ΕΚ – Ρύθµι­ση θεµάτων ΥΠΕΚΑ». Μέσα σε 14 µέρες από την ηµεροµη­νία κατάθεσής του και µέχρι τη δεύτερη ανάγνωση του νο­µοσχεδίου, που έγι­νε στις 26 Ιανουαρίου, είχαν κατατεθεί από το ΥΠΕΚΑ και νέες τροπολο­γίες – πολλές από τις οποίες σε νόµο ψηφισµένο προ µηνών – επιβεβαιώ­νοντας όσους λένε ότι «Παπακωνσταντίνου και Σηφουνάκης παίζουν τα “ρέστα” τους»…
Με τις τροπολογίες, µεταξύ άλ­λων, επιτρέπεται σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις εντός περιοχών προστασίας της φύσης και εθνι­κών πάρκων, η δηµιουργία ορειβατικών καταφυγίων και χιονοδροµικών κέντρων, ποιµνιοστασίων και πτηνοτροφείων ή «άλ­λων συναφών εγκαταστάσεων». Και ακό­µα… εάν ένας παράνοµος έχτισε όπου ήθελε, ό,τι ήθελε, όπως ήθελε και δεν υπάρχουν έγγραφα που να αποδεικνύουν τον χρόνο ανέγερσης του αυθαιρέ­του, αρκεί η υπεύθυνη (sic) δήλωση του παράνοµου ιδιοκτήτη… Στις τροπολογί­ες, είδαµε και αυτό: Ο – κατά δήλωσή του – µαθητής Νίκος Σηφουνάκης διορθώνει τον δάσκαλό του Renzo Piano… Έτσι, στο Φάληρο, εκεί που κατά τις εξαγγελίες η ανάπλαση θα γίνει βάσει της µελέτης του Ιταλού αρχιτέκτονα, αυξάνεται ο συντε­λεστής δόµησης, το ποσοστό κάλυψης, προστίθενται εµπορικές χρήσεις και νέα έργα στον αιγιαλό, αλλάζοντας τα φώτα σε διάταξη νόµου που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Μπιρµπίλη το 2010.
Γνωρίζουν άραγε οι επικεφαλής του ΥΠΕΚΑ ότι οι πολιτικές που επιλέγουν εί­ναι χωρίς επιστροφή και µε ανυπολόγιστες συ­νέπειες για τη χώρα ή απλώς το θέ­µα δεν τους αφορά;
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΝΤΙΚΙ” ΣΤΙΣ 02-02-12)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.