Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Τα τριαντάφυλλα της Κοζάνης πλημμυρίζουν την Ευρώπη

Από chalkidiki-go


Προϊόντα με βάση το τριαντάφυλλο, όπως το ροδέλαιο, το ροδόνερο και το ομώνυμο γλυκό του κουταλιού γίνονται ανάρπαστα στις αγορές του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού. Παρόλο που η παραγωγή είναι μικρή, έντονο είναι το ενδιαφέρον από την Γαλλία και την Κύπρο για τα προϊόντα αυτά, γεγονός που δημιουργεί προοπτικές για την προώθηση ακόμη περισσότερων προϊόντων όπως τα καλλυντικά και τα αιθέρια έλαια, αλλά και για την αύξηση της παραγωγής.

Οι πρώτες καλλιέργειες έγιναν το 2005 και το 2009 έγινε η πρώτη απόσταξη, καθώς απαιτούνται τέσσερα χρόνια για την παραγωγή. Το 2009, λοιπόν, ιδρύθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης.

«Οι 35 παραγωγοί μας είναι από το Βόιο της Κοζάνης, αλλά και από την Καστοριά. Η εποχή της συγκομιδής των τριαντάφυλλων είναι από μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου, που είναι η περίοδος της ανθοφορίας τους. Οι παραγωγοί τα συλλέγουν από τις 6:30 το πρωί έως τις 9:30, έτσι ώστε να μην χάσουν καθόλου από το λάδι τους από την έκθεση τους στον ήλιο» αναφέρει η κυρία Κατερίνα Δαδαμόγια, υπάλληλος στο Συνεταιρισμό.

Η φετινή τους σοδειά ξεπέρασε τους 6,5 τόνους τριαντάφυλλα, από τα οποία παρήχθησαν μισό λίτρο ροδέλαιο διπλής απόσταξης, 0,4 λίτρα πρωτόλαδο, 1600 λίτρα ροδόνερο διπλής απόσταξης και γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο. Το γλυκό τριαντάφυλλο παρασκευάζεται σε ένα μικρό εργαστήριο, το οποίο συνεργάζεται με το συνεταιρισμό, όπως και οι καραμέλες, που φτιάχνουν από το ροδόνερο.

«Το ροδέλαιο μας το ζητάνε από τη Γαλλία προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για την παρασκευή καλλυντικών. Φέτος για πρώτη φορά θα επιχειρήσουμε να αποστάξουμε λεβάντα και φασκόμηλο και έτσι θα διευρύνουμε τη γκάμα των αιθέριων ελαίων. Τώρα μάλιστα μελετάμε και μια φόρμουλα για την παρασκευή καλλυντικών υψηλής ποιότητας με την συνεργασία της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών. Τα προϊόντα αναμένεται να είναι έτοιμα μετά το Φεβρουάριο του 2013» προσθέτει η κυρία Δαδαμόγια.

Μέσα στους στόχους του Συνεταιρισμού είναι η αύξηση της παραγωγής με νέες φυτεύσεις ροδώνων και η οργάνωση ενός σύγχρονου εργαστηρίου και συσκευαστηρίου για την παραγωγή και συσκευασία και άλλων προϊόντων με βάση το ροδέλαιο και το ροδόνερο.

Για παραγγελίες και περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.kozaniroses.gr ή στο τηλέφωνο 6980337157.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.