Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

Αγαπητοί συντελεστές και φίλοι του Εξάντα. 

Διαβάσαμε σήμερα τις ασυναρτησίες των Πολιτών Αριστοτέλη σχετικά με το ντοκιμαντέρ που προβάλετε στον Εξάντα με τίτλο "Χρυσός στα χρόνια της Κρίσης" και αποφασίσαμε να γράψουμε και εμείς σχετικά.


Θα προσπαθήσουμε λοιπόν μέσα σε ένα μικρό και εμπεριστατωμένο άρθρο να σας αποδείξουμε τι εστί προπαγάνδα από την πλευρά της εταιρίας και εναντίον οποιουδήποτε βρίσκεται απέναντι από τα σχέδια της.

Την τελευταία δεκαετία στην Χαλκιδική και μετά την αποχώρηση της TVX Hellas από την χώρα μας , βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν νέο εχθρό, ο οποίος ξαφνικά και από το πουθενά βρέθηκε προ των πυλών. Και εννοούμε προ των πυλών αφού μια εταιρεία με 60.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο και με την δημιουργία της, μια ημέρα πριν το μεγάλο "ξεπούλημα", κατάφερε και αγόρασε περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με μηδενικό αντίτιμο.


Μέχρι λοιπόν και πριν από 2 περίπου χρόνια, σαν να ήταν όλα προμελετημένα. H συγκεκριμένη εταιρεία δεν έπραττε απολύτως τίποτα, σαν να γνώριζε τι περίμενε. Αυτό λοιπόν που περίμενε ήταν πως οι άρχοντες της περιοχής θα υποβάθμιζαν ουσιαστικά ολόκληρη την βόρειο ανατολική Χαλκιδική ώστε οι ιθαγενείς της να την υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες. Και εξηγούμε στο ότι για την ανάπτυξη της βόρειο ανατολικής Χαλκιδικής που τόσα χρόνια φωνάζουμε και προσπαθούμε, ουδέποτε και κανείς από τους β(ο)λευτές του νομού προσπάθησαν να γίνει σύνδεση της περιοχής μας με την Εγνατία Οδό. Η γενέτειρα του Αριστοτέλη τα αρχαία Στάγειρα ουδέποτε διαφημίστηκαν αλλά και ούτε γίνανε προσβάσιμα από τον υπόλοιπο τουριστικό άξονα της Χαλκιδικής, αφού εκεί δίπλα βρίσκονται εγκαταστάσεις της μεταλλευτικής εταιρείας στην Ολυμπιάδα. Και με το νέο ρυμοτομικό η πύλη του Αγίου Όρους που μέχρι σήμερα ήταν η Ουρανούπολη, εξαφανίζετε σκοπίμως  προσπαθώντας να μετατρέψουν την περιοχή μας από τουριστική σε μεταλλευτική ζώνη με την σφραγίδα του Πάχτα.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, στην Ελλάδα θα έφθανε το μνημόνιο και μαζί του η εξαθλίωση του κάθε Έλληνα. Έτσι θα προχωρούσαν τα σχέδια τους χωρίς την αντίδραση των "ιθαγενών".


Δυστυχώς όμως γι αυτούς τα σχέδια τους δεν πέρασαν αφού οι ιθαγενείς ξύπνησαν ενημερώθηκαν και άρχισαν να αντιδρούν. Εδώ λοιπόν η εταιρεία αποφάσισε να δημιουργήσει μια "γκεμπελική" ομάδα αντι-ενημέρωσης όπου σαν σκοπό θα είχε να μετατρέπει το "άσπρο σε μαύρο" να υποβαθμίζει διάφορα επιστημονικά και τεκμηριωμένα στοιχεία που θα ήταν ενάντια στην επένδυση καθώς και να λοιδορεί οποιοδήποτε τάσσετε ενάντια τους. Για παράδειγμα όλοι οι καθηγητές της πανεπιστημιακής κοινότητας που είναι ενάντια στην μεταλλευτική δραστηριότητα, είναι οι λεγόμενοι "βολεμένοι", "άσχετοι" και με "προσωπικές σκοπιμότητες" κατά τα λεγόμενα και γραφόμενα της ομάδας αυτής.

Η ομάδα αυτή λοιπόν έχει και όνομα. "Πολίτες Αριστοτέλη" ή καλύτερα θα έπρεπε να ονομάζονται "Πωλητές του Αριστοτέλη". Η σύνθεση της είναι απλή και γνωστή αφού όταν δημιουργήθηκαν είχαν φροντίσει με χρήματα της εταιρείας να διοργανώσουν εκδήλωση στο Βελλίδιο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου εκτός από την παρουσίαση των θέσεων της εταιρείας, μας γνωστοποίησαν και ποιοι είναι στην ομάδα αυτή. Πρόεδρος λοιπόν στην ομάδα αυτή είναι ο κ. Μοσχόπουλος, ο οποίος είναι πρώην μεταλλωρύχος και νυν αντιδήμαρχος Αριστοτέλη, δεξί χέρι του Πάχτα. Στην σύνθεση της ομάδας αυτής υπάρχουν και άλλα μέλη, αλλά ο ιθύνων νους είναι ο αφανής επικοινωνιολόγος της εταιρείας Κώστας Γεωργατζής. Είναι το Άλφα κεφαλαίο στην προπαγάνδα και στις απειλές υπό την προστασία πάντοτε της εταιρείας. 

Πως λειτουργεί λοιπόν, αυτή η ομάδα επικοινωνίας και απειλών. Θα ξεκινήσουμε με ένα απλό γεγονός. 


Στις 19 Ιουνίου του 2011 η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στο ένθετο περιοδικό της το Εψιλον είχε κάνει ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ  σχετικά με τα μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής με τίτλο: Μην είδατε χρυσό στην Χαλκιδική . Επειδή λοιπόν το άρθρο το συγκεκριμένο πόνεσε στην Ελληνικός Χρυσός αμέσως ο μηχανισμός προπαγάνδας πήρε φωτιά. Απευθείας λοιπόν η εταιρεία απάντησε δια μέσω των σωματίων των εργαζομένων της εταιρείας με σχετική έγγραφη καταγγελία (όπου όλες τις ανακοινώσεις τις γράφει για άλλη μια φορά ο Κώστας Γεωργατζής) ενώ την ίδια μέρα γίνετε και επίθεση από τους "Πωλητές του Αριστοτέλη" με άρθρο στο οποίο δώσανε τίτλο Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. Φυσικά η αρθρογράφος κ. Λουκά απήντησε εγγράφως  στις καταγγελίες, αλλά μετά από λίγο καιρό γνωρίζουμε τι απέγινε η Ελευθεροτυπία. Φαίνεται πως όταν υπάρχει πρόβλημα με τα ΜΜΕ η απάντηση έρχεται από τον μεγάλο εργολάβο-εκδότη της χώρας μας, Μπόμπολα.


Στις 24 Μαρτίου του 2011 η Ελληνικός Χρυσός έκανε αγωγή στον οικονομολόγο και συναγωνιστή Ιωάννη Μίχο και ζήτησε αποζημίωση 1.000.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση. Λογική κίνηση απο την εταιρεία αφού το επικοινωνιακό της τμήμα τα βρήκε σκούρα απέναντι του, αφού τα δεδομένα που χρησιμοποιούσε ο κ. Μίχος στις ομιλίες του, ήταν από το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και το αποτέλεσμα της εκδίκασης αφού η εταιρεία δεν αναφέρει πουθενά τι είπε ο κ. Μίχος που να είναι ψευδές.

Στις 29 Οκτωβρίου του 2012 και διαμέσου των εργαζομένων της ΕΤ3, μαθαίνουμε την προπαγάνδα της κρατικής τηλεόρασης υπερ της μεταλλευτικής εταιρείας . Δείτε λοιπόν και την απάντηση της εταιρείας μέσω των "Πολιτών Αριστοτέλη" προς την ΕΤ 3 για να γελάσετε.

Και πάμε στα καλύτερα. Εδώ πραγματικά θα κλάψετε. 

Το Στρατώνι στην Χαλκιδική έχει ίσως και το ευχόμαστε την μοναδική παραλία σε βιομηχανικό κόλπο με βαριά ρύπανση, που έχει ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ. Διαβάστε τι αναφέρουν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον συγκεκριμένο κόλπο και παραλία ΕΔΩ. Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα απο την ΜΠΕ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ “Μελέτη απογραφής κατάστασης περιβάλλοντος περιοχής Μεταλλείων Κασσάνδρας”, σελ. 1/56:
“Τα παράκτια ιζήματα και εδάφη της παραλιακής ζώνης παρουσιάζονται κατά θέσεις ρυπασμένα έως πολύ ρυπασμένα για τα στειχεία Pb, Zn, Cu, Mn, As, Cd, V από την περιοχή αμέσως νότια του Στρατωνίου έως την περιοχή του ακρωτηρίου Κλεισούρι. Το υπόλοιπο τμήμα της παραλιακής ζώνης νότια του Κλεισουρίου μέχρι την πόλη της Ιερισσού δεν εμφανίζει ρύπανση. Όσον αφορά στην ποιότητα των παράκτιων ιζημάτων του Στρατωνίου, είναι γνωστό πως η παραλία του εν λόγω Δημοτικού Διαμερίσματος έχει σχηματιστεί κατά κύριο λόγο από την απόθεση στερεών αποβλήτων του εργοστασίου εμπλουτισμού (τέλματα εμπλουτισμού). Τα τέλματα διατίθεντο απεθείας στον κόλπο του Δημοτικού Διαμερίσματος από τη δεκαετία του 1950 έως το 1983. Πάνω από τα τέλματα έχει αποτεθεί από τον κυματισμό της θάλασσας μία στρώση αμμώδους υλικού μεταβλητού πάχους. Από στοιχεία δειγματοληψίας του Απριλίου 1995 προκύπτει ότι κοντά στις εγκαταστάσεις φόρτωσης Στρατωνίου υπάρχουν σημαντικές συγκεντρώσεις μετάλλων στο θαλάσσιο ίζημα”.
Διαβάστε και την απάντηση των Πολιτών Αριστοτέλη ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ. Σημειώνουμε ξανά πως η ίδια η εταιρεία αναφέρει τις μετρήσεις και την ρύπανση του κόλπου και ο Γκέμπελ (Κώστας Γεωργατζής) με μαγικό τρόπο κάνει το "άσπρο-μαύρο". 

Μην τρομάζετε, απλά συνηθίστε το.

Συνεχίζουμε με το ντοκιμαντερ των Νέων Φακέλων όπου αν και θα έπρεπε να σχολιάσουμε δεν θα το κάνουμε σε αυτό το κείμενο. Το μόνο που θα σημειώσουμε είναι πως μέχρι σήμερα η εταιρεία και κατ' επέκταση οι Πολίτες του Αριστοτέλη τόνιζαν πως στην επεξεργασία του χρυσού στην Χαλκιδική δεν θα χρησιμοποιούσαν κυάνιο. Ευτυχώς όμως που από το ντοκιμαντέρ βγάλαμε και δύο ειδήσεις.

Η πρώτη από τον  Πέτρο Στρατουδάκης — Γενικό Διευθυντή της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

"Είναι η περιβόητη ιστορία του κυανίου. Εμείς πριν φτάσουμε στο σημείο να προβληματιστούμε αν θα χρησιμοποιήσουμε κυάνιο ή όχι είχαμε έναν άλλο προβληματισμό. Θα αντιμετωπίσουμε το μεταλλευτικό πεδίο της βορείου Χαλκιδικής σαν μια ενιαία μεταλλευτική δυνατότητα ή όχι; Απ’ τη στιγμή που αποφασίσαμε ότι αυτό το πράγμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενιαία και συνολικά έπρεπε να βρούμε εκείνη τη μεταλλουργία που καλύπτει όσο περισσότερο γίνεται την μεταλλογένεση της περιοχής. Γι’ αυτό πήγαμε εμείς σε μεταλλουργία χαλκού. Δεν προήλθε από την έννοια ότι, «α παπα, δεν θέλουμε κυάνιο». Ποτέ δεν είπαμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε κυάνιο."
Φυσικά ο Γκέμπελ έχει πάλι την λύση, όπου με άρθρο του ενάντιον της Green Peace Ελλάδας αναφέρει πως δεν θα υπάρξει χρίση Κυανίου στην Χαλκιδική. 
Θα έπρεπε όμως να γνωρίζει η «πράσινη ειρήνη», ότι στη ΒΑ Χαλκιδική, δε θα έχουμε χρήση κυανίου για την απόληψη χρυσού στη φάση της μεταλλουργίας. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί αντί του κυανίου ονομάζεται flash smelting, ελληνιστί "μέθοδος ακαριαίας τήξης"
Φυσικά το συγκεκριμένο άρθρο έχει κατεβεί από το  blog τους αφού δεν γίνετε άλλα να λέει η εταιρεία και άλλα ο υπεύθυνος επικοινωνίας. Ευτυχώς που στο Internet τίποτα δεν χάνετε

Και η δεύτερη είδηση είναι πως η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, έχει μεταφέρει και αποθηκεύσει στην Θεσσαλονίκη μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να έχει, (ειδικά εκείνο το χρονικό διάστημα) καμία απολύτως άδεια για επένδυση στην περιοχή μας. Ποιος Έλληνας φορολογούμενος θα ήθελε να κάνει μια επιχείρηση και χωρίς να γνωρίζει αν θα πάρει έγκριση, θα ξόδευε εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό του; Λογικά κανείς. Εκτός και αν έχει στάνταρ στο τσεπάκι του την δουλειά. Τυχαίο; Εμείς πάντως  δεν το νομίζουμε. Αξίζει να σημειωθεί πως μερικούς μήνες μετά το ντοκιμαντέρ των Νέων Φακέλων, υπουργός ΥΠΕΚΑ γίνετε ο γνωστός μας Παπακωσταντίνου και εντος μιας εβδομάδος υπέγραψε την έγκριση των περιβαλλοντολογικών όρων, χωρίς να γνωρίζει που βρίσκονται τα μεταλλεία.

Θα μπορούσαμε λοιπόν φίλοι μας, να γράφουμε μέρες για τους κουκουλοφόρους της εταιρείας, για τις παράνομες εργασίες που πράττει πάνω στο βουνό, για την αστυνομοκρατία στην περιοχή μας, για τον τρόπο της προπαγάνδας που χρησιμοποιεί η εταιρεία και πολλά άλλα. Αν δεν είσαι μαζί μας σε σβήνουμε, ενώ αν είσαι μαζί μας σε ανεβάζουμε είναι το σλογκαν τους. Για αυτό λοιπόν αγαπητοί συντελεστές του Εξάντα δεν υπάρχει νόημα να απολογηθείτε σε καθένα τυχάρπαστο που από το πρωί μέχρι το βράδυ γλύφει, απειλεί και διαστρεβλώνει γεγονότα. Εξάλλου μια ιδέα πήρατε παραπάνω.

Συνεχίστε τα εκπληκτικά σας ντοκιμαντέρ και να είσαστε σίγουροι πως ο κόσμος αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει. 

Η ώρα που θα φύγουν κακήν κακός από την περιοχή μας και γενικότερα από την χώρα μας, πλησιάζει.

Με εκτίμηση 
Ενεργοί Πολίτες Δ. Ε. Αρναίας

Υ.Γ: Και για να μην ξεχνιόμαστε δήμαρχε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.