Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η λογοκρισία στο ΒΗΜΑ.... πάει "σύννεφο"


Το ότι το ΒΗΜΑ θα περνούσε από κόσκινο και τα σχόλια μας ΔΕΝ το περιμέναμε.

Είναι γεγονός πως το ΒΗΜΑ και άλλες του είδους "φυλλάδες" όπως η Καθημερινή, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας παρουσιάσουν τα μεταλλεία χρυσού σαν την "ΧΡΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ" στην περιοχή.

Χθες λοιπόν η δημοσιογράφος Τράτσα Μάχη ανέβασε ένα ρεπορτάζ σχετικά με τα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική με τίτλο "Η ανάπτυξη της ΒΑ Χαλκιδικής συνεχίζετε". Εμείς δεν θα μπούμε στην λογική να σχολιάσουμε αν καλώς ή κακός έγραψε αυτά που έγραψε,  το μόνο που θα τονίσουμε είναι πως σαν δελτίο τύπου της Ελληνικός Χρυσός είναι το συγκεκριμένο "άρθρο".

Σε αυτό που θα σταθούμε όμως, είναι η στάση της εφημερίδας του ΒΗΜΑτος, όπου η λογοκρισία, ακόμη και στα σχόλια πάει ... "σύννεφο". Διαβάζοντας λοιπόν τα σχόλια κάτω από το άρθρο, θα διαπιστώσει κανείς, πως ευτυχώς οι Έλληνες έχουν πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει στην περιοχή μας και γενικότερα στην χώρα μας. Το σημαντικότερο όμως που μας έκανε εντύπωση, είναι πως στο ΒΗΜΑ, ίσως να πονάει και η αντίθετη άποψη, αυτή που τεκμηριωμένα αποδεικνύει την σχέση του ΒΗΜΑτος με την συγκεκριμένη εταιρία. Έτσι λοιπόν, όσα σχόλια και αν γράψαμε ακολουθούσε το μήνυμα "Το σχόλιό σας απεστάλη με επιτυχία και θα δημοσιευθεί κατόπιν αξιολόγησης από τον αρχισυντάκτη." και φυσικά η αξιολόγηση έριχνε άκυρο σε αυτά τα σχόλια.

Τι γράφανε όμως αυτά τα σχόλια και για ποιον λόγο η εφημερίδα τα κόβει;

Αυτό που επισημάναμε λοιπόν είναι πως καταρχήν αυτό το ρεπορτάζ χαρακτηρίζετε σαν δελτίο τύπου της εταιρίας. Δεν εμπεριέχει ίχνος από στοιχεία, αντίλογο και πραγματικά δεδομένα. Για παράδειγμα, αναφέρει πως "Η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», όπως εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ, έπειτα από ενάμιση χρόνο εξονυχιστικών ελέγχων σε κάθε επίπεδο, βασίζεται αποκλειστικά στο τρίπτυχο της εφαρμογής της αειφόρου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος.", αλλά ξέχασε να σημειώσει πως η υπογραφή μπήκε από τον κ. Παπακωσταντίνου ο οποίος αφού ανέλαβε το ΥΠΕΚΑ εντός μιας εβδομάδος έδωσε σχετική γνωμοδότηση και ότι η εταιρεία μέχρι και σήμερα χωρίς να έχει όλες τις απαιτούμενες άδειες υλοποιεί κανονικά το σχέδιο της. Μικρή η διαφορά αλλά με μεγάλο νόημα, ιδικά στις μέρες μας που γνωρίζουμε τον ρόλο που διαδραμάτισε ο συγκεκριμένος υπουργός στην πορεία της χώρας μας.

Ο δεύτερος σχολιασμός έχει να κάνει σχετικά με το γκάλοπ του ΒΗΜΑτος σε σχέση με τα μεταλλεία χρυσού στην περιοχή μας, όπου εκεί και με συντριπτική πλειοψηφία, οι ερωτώμενοι ψήφισαν ΕΝΑΝΤΙΑ. Παρόλα αυτά όμως ούτε μια σχετική γραμμή δεν έγραψαν με το αποτέλεσμα την ψηφοφορίας. Ο λόγος....


Μα φυσικά προφανής. Μετά από δυο εβδομάδες στο Site και στην εφημερίδα του ΒΗΜΑτος εμφανίζονται διαφημίσεις από την Ελληνικός Χρυσός. Τυχαίο;;; Δεν νομίζουμε...


Γράφουμε λοιπόν στα σχόλια μας, να μας που για τον τρόπο που πληρώνετε το ΒΗΜΑ από την Ελληνικός Χρυσός. Πληρώνετε με βάση τις διαφημίσεις, τα άρθρα ή με την απόκρυψη συμπερασμάτων έπειτα από δημοσκοπήσεις...;

Επειδή λοιπόν η λογοκρισία "πάει ... σύννεφο", εμείς σας γράφουμε τον σχολιασμό μας και τα συμπεράσματα ... δικά σας.

Με εκτίμηση
Ενεργοί Πολίτες Δ. Ε. Αρναίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.