Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Τα αχυρένια σπίτια στη Κριτσά

Η Τηλεόραση από τους Πολίτες παρουσιάζει πρωτοβουλίες εναλλακτικής δόμησης από την Κρήτη. Με πρώτη ύλη το άχυρο και τον πηλό, ομάδες στο Λασίθι, στις Αρχάνες, στα Χανιά και αλλού κατασκευάζουν σπίτια με απόλυτα φυσικά υλικά και σημαντικά χαμηλότερο κόστος.

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ έχει δύο ενότητες. Στην πρώτη ταξιδεύουμε μέχρι την Κριτσά, κοντά στον Άγιο Νικόλαο, και συναντάμε την Ομάδα Φυσικής Δόμησης Κρήτης. 


Η ομάδα έχει ήδη κατασκευάσει αρχικά «πειραματικά» σπίτια με πρώτη ύλη το cob, δηλαδή μπάλες από χώμα, άμμο και άχυρο σε διαφορετικές αναμείξεις ανάλογα με την τελική χρήση.


Η φυσική δόμηση και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορούν πρακτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, τόσο στη φάση κατασκευής μιας κατοικίας, όσο και στη διατήρηση σταθερών συνθηκών διαβίωσης σε αυτήν, με σημαντικό περιβαλλοντολογικό και ταυτόχρονα οικονομικό όφελος.


Ωστόσο, η νομοθεσία στην Ελλάδα δεν καλύπτει μέχρι στιγμής όλες τις κατηγορίες κτηρίων που κατασκευάζονται εξολοκλήρου από φυσικά υλικά. Επισήμως θεωρούνται ως "ελλιπούς στατικότητας", ενώ απαιτείται η ύπαρξη ξύλινου, μεταλλικού ή άλλου σκελετού πάνω στον οποίο θα προστεθεί το υλικό της επιλογής του κτίστη.


Ακολουθεί σε λίγες μέρες το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ στις Αρχάνες, όπου κατασκευάζονται με οικοδομική άδεια δύο σπίτια με ξύλινο σκελετό και γέμισμα από άχυρο και άλλα φυσικά υλικά.

Σχόλιο Ενεργών Πολιτών Δ. Ε. Αρναίας


Με αυτή την μέθοδο ήταν κατασκευασμένο και το φυλάκιο αγώνα ενάντια στα μεταλλεία Χρυσού στις Σκουριές. Ένα στολίδι μέσα στο βουνό όπου η El Dorado και τα τσιράκια της, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να το γκρεμίσουν. Συγχαρητήρια λοιπόν στα "ντουγάνια" της Ελληνικός (Καναδικός) Χρυσός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.