Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Εργαστήρι για την αυτάρκεια στην τροφή

Από cob.gr


Η τροφή είναι κάτι φαινομενικά άσχετο με τη φυσική δόμηση. Παρόλα αυτά η στάση μας απέναντι της, μπορεί οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα: αυτάρκεια, χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, ποιότητα ζωής.

Στις αρχές του Νοεμβρίου, οργανώνουμε την τρίτη συνάντηση – εργαστήριο με θέμα την τροφική αυτάρκεια. Στους πρόποδες του Κισσάβου θα περάσουμε τρεις μέρες προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε ένα διατροφικό μοντέλο με γνώμονα την ποιότητα, την αυτάρκεια και το χαμηλό αποτύπωμα.

Ιδανικά θα συλλέξουμε κάποια από την τροφή που θα καταναλώσουμε, θα μαγειρέψουμε όλοι μαζί και θα δούμε στην πράξη πως μπορούμε να αποθηκεύσουμε για πολύ καιρό το περίσσευμα.
Η διατροφή θα είναι χορτοφαγική και θα βασίζεται σε καθαρά φυσικά προϊόντα.

Στο τέλος θα μοιραστούν παραδοσιακοί σπόροι και φυλλάδια για τις περισσότερες διαδικασίες.

Θεματολογία:

Συντήρηση και διατήρηση τροφίμων. Ξήρανση, χυμοί, μαρμελάδες, κομπόστες, κονσέρβες λαχανικών, σάλτσες, ζυμαρικά, τραχανάδες, ελιές, παστά.
Τυριά, γιαούρτια. ζωικά και φυτικά 
Ψωμιά.
Βότανα και φάρμακα από φυτά.
Μανιτάρια. Συλλογή μαγείρεμα και διατήρηση. 
Οικιακή κομποστοποίηση 
Κελάρια για συντήρηση τροφίμων
Πουλερικά. Αν και είμαστε κατά της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, τα πουλερικά είναι ίσως τα μόνα που σε μικρή κλίμακα μπορούν να έχουν ακόμη και θετικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
Χορτοφαγία σαν διατροφικό μοντέλο χαμηλού οικολογικού αποτυπώματος. 

Χρόνος: Από το απόγευμα της Πέμπτης 1 του Νοεμβρίου, μέχρι και νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 4.


Εξοπλισμός: Λόγω χειμώνα, θα χρειαστούν ζεστά ρούχα. Για τις τροφοσυλλεκτικές εξορμήσεις θα χρειαστούν αρβυλάκια, αδιάβροχο, παγούρι, σουγιά, σακιδιάκι πλάτης. Για τις ορειβατικές εξορμίσεις (αν προλάβουμε) υπολογίστε ανάλογη ενδυμασία. Καλό είναι να έχετε και ζεστούς υπνόσακκους.

Κόστος συμμετοχής: 90€ ανά άτομο, ποσό που συμπεριλαμβάνει την διαμονή και την διατροφή.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Τηλεφωνήστε στο 6974065695 (Παναγιώτης Παρασκευόπουλος) ή στείλτε mail στο pparask802@gmail.com Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , στο οποίο να αναγράφεται κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.