Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Έλληνες από το εξωτερικό ιδρύουν καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα



Ο Νίκος Κεχαγιάς είναι ένας από τους νέους ερευνητές που σκοπεύει να δημιουργήσει σύντομα τη δική του επιχείρηση Οργανικών Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη. Έχοντας αποφοιτήσει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Φυσικής, συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Ισλανδία και τώρα είναι επικεφαλής μιας υπηρεσίας που παρέχει συμβουλές στις ομάδες του Ινστιτούτου Καταλονίας που δραστηριοποιούνται στις Νανοκατασκευές.

«Έχω τη δυνατότητα να δημιουργήσω μια νέα επιχείρηση στην Ισπανία, προτίμησα όμως σε αυτή την δύσκολη περίοδο να επιστρέψω στην Ελλάδα. Έχω καταθέσει ήδη μια πρόταση για χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη μιας μονάδας που ουσιαστικά θα εκτυπώνει τις οργανικές διατάξεις. Επέλεξα το όνομα Nanotypos ένα όνομα καθαρά ελληνικό. Πρόκειται για μια επαναστατική εφαρμογή που δίνει χρώμα με φυσικό τρόπο σε κάθε είδους υλικό. Φυσικές δηλαδή εκτυπώσεις σε υφάσματα, ακόμη και σε ολογράμματα σαν αυτά που τυπώνονται στις πιστωτικές κάρτες μπορούν να εξασφαλίσουν ποιότητα αλλά και καθαρότητα από χημικές ουσίες», εξηγεί.

Ο κ. Κεχαγιάς έχει καταθέσει μια πρόταση με την οποία ζητά 180.000 ευρώ από τα ΕΣΠΑ για το ξεκίνημα. «Μόνο τα μηχανήματα στοιχίζουν περίπου τόσα. Εννοείται ότι για να ξεκινήσει κάποιος θα πρέπει να έχει προσωπικό κεφάλαιο. Να φανταστείτε ότι μόνο η κατοχύρωση κάθε πατέντας απαιτεί 30.000 ευρώ», λέει.

Κοινοπραξία ελληνικών επιχειρήσεων

«Προσπαθούμε να δώσουμε τη δυνατότητα μέσα από ένα δίκτυο διαδικασιών και προγραμμάτων χρηματοδότησης, σε νέους επιστήμονες να δημιουργήσουν νέες καινοτόμες επιχειρήσεις στον τόπο τους. Αυτό είναι το μέλλον για τους νέους που έχουν εξειδικευθεί. Ήδη δύο νέοι επιστήμονες ο Κυριάκος Πορφυράκης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία και ο κ. Κεχαγιάς από το Ινστιτούτο Καταλονίας της Ισπανίας συμμετέχουν σε ένα cluster (κοινοπραξία) εταιρειών που δημιουργήθηκαν για να δραστηριοποιηθούν στον πολλά υποσχόμενο τομέα της Νανοτεχνολογίας, τα οργανικά ηλεκτρονικά. Συνολικά σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν δεκάξι εταιρείες ελλήνων ερευνητών».

Τα οργανικά ηλεκτρονικά (organic electronics) έχουν μπει ήδη στη ζωή μας μέσα από μια σειρά νέων προϊόντων όπως τις εύκαμπτες οθόνες τηλεοράσεων και κινητών, τα έξυπνα υφάσματα και το ηλεκτρονικό χαρτί.

Ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συσταθεί περισσότερες από 40 τέτοιες επιχειρήσεις που αξιοποιούν την ερευνητική καινοτομία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει στον αναπτυσσόμενο τομέα είναι ότι στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020 όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dr L. Janssen προτείνεται να χρηματοδοτηθεί η έρευνα σε όλη την ΕΕ με 80 δις ευρω.

«Η αγορά των Νανοτεχνολογικών προϊόντων μέχρι το 2015 αναμένεται σε παγκόσμιο επίπεδο να ξεπερασει το 1,1 τρις δολλάρια» εξήγησε μιλώντας στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο Ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου Nanotexnology 2012 και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.