Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΚΑΙ ΠΕΦΤΑΣΤΕΡΙΑ

 

Τα βράδια του Σαββάτου 5 και της Κυριακής 6 Μαΐου θα έχουμε πανσέληνο, και μάλιστα τον πιο εντυπωσιακό της χρονιάς, καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται στην κοντινότερη δυνατή απόσταση από τη γη, αλλά και βροχή διαττόντων αστέρων.

Το μεγαλύτερο φεγγάρι της χρονιάς θα φωτίζει τον ουρανό τις νύχτες της 5ης και 6ης Μαΐου, καθώς θα υπάρχει πανσέληνος και, ταυτόχρονα, ο δορυφόρος της γης θα βρίσκεται στην μικρότερη δυνατή απόσταση από τον πλανήτη μας. Ο εν λόγω συνδυασμός θα φτιάξει τη βραδιά (των εκλογών) όσων θα κοιτούν τον ουρανό. Ταυτόχρονα, το πραγματικά γεμάτο και εντυπωσιακό φεγγάρι θα σκεπάσει με τη λάμψη του μία ακόμη βροχή διαττόντων, τις Ήτα Υδροχοΐδες, που κορυφώνονται το ίδιο βράδυ.



Στις 06:36 ώρα Ελλάδος, τα χαράματα της 6ης Μαΐου θα υπάρχει πανσέληνος. Όμως μόλις δύο λεπτά νωρίτερα, η τροχιά της Σελήνης θα την φέρει στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη, σε απόσταση 356.953 χιλιομέτρων. Λόγω του ότι η τροχιά του φεγγαριού δεν είναι κυκλική, ούτε κανονική, η απόστασή του από τη Γη συνεχώς αυξομειώνεται. Το κοντινότερο σημείο κάθε μηνιαίας τροχιάς της Σελήνης λέγεται περίγειο και το μακρινότερο απόγειο. Τα περίγεια και τα απόγεια μέσα στο έτος αυξομειώνονται. Φέτος το κοντινότερο περίγειο όλου του έτους θα συμβεί στις 6 Μαΐου τα χαράματα, ενώ το μακρινότερο απόγειο, δηλαδή η μεγαλύτερη απόσταση Γης-Σελήνης για το 2012 (που θα είναι 406.450 χιλιόμετρα), θα γίνει στις 19 Μαΐου. Στην περίπτωση του περιγείου ο δίσκος της σελήνης φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερος, σε σχέση με το απόγειο. Κατά το περίγειο αναμένεται ένταση του φαινομένου των παλιρροιών, κάτι που θα κρατήσει και τις επόμενες μέρες.

Συμπτωματικά, στο ίδιο διήμερο, θα κορυφωθεί και η δραστηριότητα μίας ακόμη ανοιξιάτικης βροχής διαττόντων, των Ήτα Υδροχοΐδων, που άρχισαν να εμφανίζονται από τις 19 Απριλίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Μαΐου. Φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Υδροχόου (από όπου πήραν και το όνομά τους), ενώ η πραγματική προέλευσή τους είναι τα απομεινάρια σωματιδίων που άφησε πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ, όταν αυτά περιοδικά συναντούν την τροχιά της γης.

Από : matrix

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.