Κυριακή, 1 Απριλίου 2012

H Γκουέρνικα στις Σκουριές

Από ierissos


Το 1937, στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, οι γερμανική αεροπορία του Χίτλερ και η ιταλική του Μουσολίνι, σε συνεργασία με τους φασίστες του Φράνκο, βομβάρδισαν την μικρή πόλη Γκουέρνικα και τον άμαχο πληθυσμό της των 5.000 περίπου κατοίκων. Η αγριότητα των βομβαρδισμών ήταν τέτοια που ενέπνευσε στον Πάμπλο Πικάσο το ομώνυμο έργο του, «Γκουέρνικα».

Λέγεται ότι ο βομβαρδισμός της Γκουέρνικα ήταν η γενική πρόβα του Χίτλερ και των συμμάχων του για το τι αιματοκύλισμα και τι αγριότητα περίμενε την Ευρώπη στον 2ο παγκόσμιο που ξεκίνησε δύο χρόνια μετά.
Αυτή η πρόβα τζενεράλε, τηρουμένων των αναλογιών, γίνεται σήμερα στην Β. Χαλκιδική, στις Σκουριές, αυτή την φορά για την κατοχή και την αρπαγή του πλούτου της Ελλάδας. Οι Σκουριές δείχνουν το τι πρόκειται να επακολουθήσει με τον υπόλοιπο πλούτο της χώρας μας.

Σήμερα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο πόλεμος έχει ξεκινήσει, η περιοχή βρίσκεται υπό την κατοχή των ΜΑΤ, που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ξένων κατακτητών, της Eldorado και των ντόπιων συνεταίρων τους, του Μπόμπολα και του Πάχτα.

Πουλημένες κυβερνήσεις και υπουργοί, που έφεραν με την ανικανότητα και την λαμογιά τους την χώρα στην καταστροφή και τον λαό στην ανέχεια και την απελπισία, λαδωμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες και εγκάθετοι τοπικοί άρχοντες με τους τραμπούκους τους, που δεν έχουν ίχνος πατριωτισμού και αγάπης για τον τόπο τους, είναι έτοιμοι να τον παραδώσουν βορά στα αρπαχτικά του παγκόσμιου κεφαλαίου, μόνο και μόνο για να πάρουν την μίζα και το «μεροκάματό» τους, αντίστοιχα.

Καλούμε, τους Έλληνες που έχουν ακόμα στοιχειώδη αξιοπρέπεια και πατριωτισμό, να αντιδράσουν, να συμπαρασταθούν στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής. Αύριο θα είναι αργά. Οι Σκουριές είναι η πρόβα τζενεράλε της καταστροφής και του ξεπουλήματος.

1 σχόλιο:

  1. Κι όταν αξιωματικός των SS είπε στον Πικάσο "Συγχαρητήρια για το έργο σας" ο καλλιτέχνης ανταπάντησε " Δεν το έκανα εγώ! Εσείς το κάνατε!"


    Άκανθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.