Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Δουλειές ή περιβάλλον; Επαρχιακή Σουηδική πόλη αντιμετωπίζει το δίλημμα της εξόρυξης

Από antigoldgreece


Δεν μπορείς να λύσεις τα προβλήματα των επαρχιακών κοινοτήτων με βαριά, βρώμικη μεταλλευτική βιομηχανία. Η βόρεια Σουηδία έχει γίνει το δικό μας αντίστοιχο μιας αναπτυσσόμενης χώρας. Αυτοί είναι αναγκασμένοι να ζήσουν με τη ρύπανση ενώ εμείς παίρνουμε τους φυσικούς τους πόρους με την υπόσχεση θέσεων εργασίας. Είναι εκβιασμός.

Αυτό είναι το τόσο παινεμένο στη χώρα μας “Σουηδικό μοντέλο”! Η Σουηδία, μια χώρα που εκμεταλλεύεται τους ορυκτούς της πόρους και όπου υποτίθεται ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι με την ανάπτυξη που τους προσφέρουν τα μεταλλεία. Όπως φαίνεται, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως μας τα λένε τα εγχώρια παπαγαλάκια…
Η δήλωση είναι του Σουηδού γεωλόγου Olle Holmstrand από το Jobs vs. environment? Rural Swedish town faces mining dilemma. | Alaska Dispatch. Θέμα του άρθρου είναι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην πόλη Oviken της βόρειας Σουηδίας (δείτε το χάρτη), για το είναι προς το συμφέρον του τόπου να γινει μια μεγάλη επιφανειακή εξόρυξη ουρανίου. Τα επιχειρήματα των δυο πλευρών γνωστά και στη χώρα μας – από τη μια οι δουλειές στα μεταλλεία κι από την άλλη το περιβάλλον που πλήττεται και που κι αυτό στηρίζει άλλες δουλειές. Είναι απολύτως θεμιτό για μια κοινωνία να διαλέξει το πρώτο, όμως ας το κάνει εν γνώσει του γεγονότος ότι πρόκειται για βάναυση προσβολή του φυσικού περιβάλλοντος και ότι δεν υπάρχει μεταλλείο που “δεν ρυπαίνει”.

Στη Σουηδία, όλα τα ωραία και ρόδινα που διαδίδονται για τη μεταλλεία στη χώρα μας “δεν πιάνουν” γιατί οι άνθρωποι έχουν μάτια και βλέπουν… Είχαμε γράψει και παλιότερα ένα σχετικό θέμα εδώ.

Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι αυτό που περιγράφει για τη Σουηδία ο Σουηδός γεωλόγος (που προφανώς ανήκει κι αυτός “σε μια διαφορετική οικογένεια γεωλόγων”) είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που κάποιοι θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα. Η πλούσια σε μεταλλεύματα βόρεια Ελλάδα να γίνει ένα είδος “αναπτυσσόμενης χώρας”. Ο δικός μας Τρίτος Κόσμος. Να γεμίσει με ανοιχτά πηγάδια και τοξικές χαβούζες, προς αμφίβολο όφελος της εθνικής οικονομίας και σίγουρη καταστροφή της τοπικής οικονομίας και του περιβάλλοντος. Με τον εκβιασμό ή με το καρότο των θέσεων εργασίας, όπως γίνεται παντού στον κόσμο. Και ας υπάρχουν τόσα παραδείγματα που μας δείχνουν από πριν πού θα καταλήξουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.