Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ


Στη Χαλκιδική σήμερα επιχειρείται ένα έγκλημα από τους Καναδούς χρυσοθήρες και τους ντόπιους κρατικοδίαιτους εργολάβους με τη συναίνεση της κυβέρνησης του μνημονίου και των τοπικών αρχών (πρώην Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, βουλευτές Χαλκιδικής, δημοτική αρχή Δήμου Αριστοτέλη). 

Το έγκλημα αυτό είναι συνέχεια της χρόνια σχεδιασμένης υποβάθμισης της Β.Α Χαλκιδικής και του τεράστειου οικονομικού σκανδάλου της παραχώρησης από τον τότε υπουργό πάχτα των πάνω απο 300 χιλ, στρεμμάτων μεταλλευτικής περιοχής έναντι 11 εκατ. Ευρώ σε μία εταιρεία που συστάθηκε μερικές μέρες πρίν με μετοχικό κεφάλαιο 60.000.

Το έγκλημα συνίσταται στην αποψίλωση χιλιάδων στρεμμάτων αρχέγονου δάσους, στη δημιουργία κρατήρα ανοιχτής εξόρυξης διαμέτρου τουλάχιστον 700 μέτρων, στην αποστράγγιση του όρους Κάκκαβος, κύριου υδροφορέα τηςΧαλκιδικής, στην μετατροπή των ρεμάτων που χύνονται στον κόλπο της Ιερισσού σε τέλματα τοξικών αποβλήτων, στη δημιουργία βαριάς χημικής βιομηχανίας, όπως μεταλλουργίας και βιομηχανίας θειικού οξέος.

Ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς και πανεπιστημιακές μελέτες τονίζουν οτι
οι επιπτώσεις αυτού του εγκλήματος θα είναι πολλαπλές, καταστροφικές και μη αναστρέψιμες τόσο στο περιβάλλον όσο και στις υφιστάμενες οικονομικές δραστηριότητες αλλά και στη υγεία των κατοίκων.

Θα στερήσει από την περιοχή και γενικώτερα την Χαλκιδική δια παντός την δυνατότητα της για μια αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη που της προσδίδουν τα φυσικά και ιστορικά της πλεονεκτήματα.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής έχουν αναπτύξει ένα δυναμικό κίνημα ενάντια στα καταστροφικά σχέδια των ξένων και ντόπιων χρυσοθήρων, το οποίο έχει πάρει πανελλαδικές διαστάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή πήρε σταθερή και ξεκάθαρη θέση τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ηγεσίας. Οι σημερινοί υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλα τα στελέχη και μέλη του στη Χαλκιδική είναι ενεργά μέλη αυτού του κινήματος και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε δύο φορές την περιοχή όχι για να δηλώσει απλώς συμπαράσταση αλλά την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτόν τον αγώνα.

Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο σχέδιο ως “οικονομικό και οικολογικό έγκλημα”. Σε σχετική επερώτησή του στη βουλή κατήγγειλε το σκάνδαλο της μεταβίβασης των μεταλλείων στην “Ελληνικός Χρυσός” με ευτελές τίμημα αλλά και την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που θα επιφέρει η εφαρμογή των σχεδίων της σ' ολόκληρη τη Χαλκιδική.


Η αποκατάσταση της περιοχής από τις βλάβες που έχει επιφέρει η υπάρχουσα μεταλλευτική δραστηριότητα, η οποία σύμφωνα με εμπεριστατωμένες επιστημονικές απόψεις έχει ξεπεράσει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και ο αποχαρακτηρισμός της από μεταλλευτική, έτσι ώστε, απεγκλωβισμένη από τη μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων, να μπορέσει να ακολουθήσει ένα νέο βιώσιμο και αεροφόρο τρόπο ανάπτυξης όπως αρμόζει σε μια τόσο προικισμένη περιοχή, είναι η πάγια θέση των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την οποία αγωνίζονται με συνέπεια και αποφασιστικότητα.

Στη σημερινές συνθήκες με την εταιρεία να έχει κάνει παράνομα κατάληψη στο βουνό, κουκουλοφόροι σεκιούριτι να εμποδίζουν τους κατοίκους να διέλθουν από δημόσιους δρόμους,δυνάμεις καταστολής να επιτίθενται με δακρυγόνα και χημικά σε ηλικιωμένους και παιδιά που φιλειρηνικά διαδηλώνουν για τη σωτηρία του τόπου τους, να επιχειρείται ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς εκβιασμών και τρομοκρατίας στους κατοίκους της περιοχής ,η προεκλογική δήλωση μόνο της αντίθεσης στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων είναι κενό γράμμα.
Είναι απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή και η έμπρακτη αλληλεγγύη στους αγώνες των κατοίκων.

Καταλήγοντας καλούμε όλους τους κατοίκους της Χαλκιδικής την Τρίτη 1η Μαΐου να δώσουν το δυναμικό παρόν τους στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στις Σκουριές.

Ο Κάκκαβος είναι ένα ζωντανό βουνό και έτσι θα παραμείνει.

Οι υποψήφιοι βουλευτές Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ.
Γεράκης Γιώργος
Δήμου Άρης
Ιγγλέζη Κατερίνα
Σακκάς Χρήστος
Χουχούτας Νικήτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.