Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Εξουσιαστική «Αριστερά» και μεταλλεία Χρυσού

Η περίπτωση των μεταλλείων χρυσού Χαλκιδικής, Θράκης και Κιλκίς ταιριάζει «γάντι» στη σημερινή κατάσταση: η αποικιοκρατικού τύπου καταλήστευση του ορυκτού πλούτου της χώρας με ταυτόχρονη βάρβαρη κακοποίηση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων -με πρώτο το νερό- είναι όρος των μνημονίων και μέσο του «Δεξιού» μνημονιακού μετώπου για να εξασφαλιστεί συνέχεια στην ευημερία της ολιγαρχίας του πλούτου με ταυτόχρονη εξαθλίωση της κοινωνίας και εκποίηση της χώρας -ενώ μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο και το μεγαλύτερο αγαθό, η υγεία των κατοίκων. Το τρίπτυχο Οικονομία-Κοινωνία-Περιβάλλον βρίσκει στην περίπτωση αυτή την πεμπτουσία της μη-βιώσιμης «αντι-ανάπτυξης» και γι’ αυτό το λόγο είναι θέμα κατ’ εξοχήν ΠΟΛΙΤΙΚΟ που πρέπει να γίνει και πρώτη προτεραιότητα της εξουσιαστικής «Αριστεράς». Ο πλούτος αυτός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λεηλατηθεί σήμερα σε βάρος της κοινωνίας αλλά να υπάρχει και αύριο ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για την ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Και κυρίως να ενημερωθούν και να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες που έχουν τον πρώτο λόγο. 

Τα σχέδια τροϊκανών-μνημονιακών για εκποίηση και λεηλασία περνάνε αναγκαστικά από τις ΣΚΟΥΡΙΕΣ της Χαλκιδικής από όπου θα δοθεί και το γενικό πρόσταγμα για όλη τη χώρα! Για την εξουσιαστική «Αριστερά» και την κοινωνία οι Σκουριές πρέπει να γίνουν: «Θερμοπύλες»! 

Αυτό που έγινε, γίνεται και πρόκειται να γίνει στη Χαλκιδική με τα μεταλλεία χρυσού είναι μια επιχείρηση παράνομης διασπάθισης δημόσιου χρήματος, υποθήκευσης δημόσιας γης και ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Αυτό που σχεδιάζουν οι φωστήρες της διαπλοκής και των μνημονίων όχι μόνο δεν είναι επένδυση αλλά είναι μια αποικιοκρατικού τύπου αρπαγή δημόσιου και λαϊκού πλούτου, περιλαμβανομένων του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, η πιο μεγάλη από όλες αυτές που μας έφεραν σήμερα στο χείλος της χρεοκοπίας. Η υπόθεση των μεταλλείων χρυσού είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και μέρος της κρίσης, και όχι μέσο για έξοδο από τη κρίση όπως το παρουσιάζουν οι μνημονιακοί πολιτικοί και τα μνημονιακά ΜΜΕξαπάτησης. Ένας από τους λόγους της περικοπής μισθών και συντάξεων, της επιβολής χαρατσιών και φορολαίλαπας και της καλπάζουσας ανεργίας, είναι η διαχρονική και διαρκής σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος πολιτική και οικονομική διαχείριση των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής από το ίδιο το δημόσιο, με τη βοήθεια και των τοπικών Νενέκων της περιοχής, με προεξάρχοντα τον κ. Χ.Α.Πάχτα. Χαρακτηριστικά, αντί ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ τιμήματος παραχωρήθηκαν μεταλλεύματα αξίας 20 δις ευρώ μαζί με 317 χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης!!! Με τέτοια υπερ-κέρδη-αρπαχτή μπορεί να ζήσει όλη η Ελλάδα και όχι μόνο 1000 εργαζόμενοι με μισθούς πείνας (πρόσκαιρες συμβάσεις με €450 κάνει η «Ελληνικός Χρυσός» σε νέους εργαζόμενους -για βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες). Οι άλλες δραστηριότητες στην περιοχή του δήμου Αριστοτέλη και στη μισή Χαλκιδική σε μερικά χρόνια θα εκμηδενιστούν (όπως έγινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις παντού στη υφήλιο) χωρίς νερά, δάση και καθαρές θάλασσες, αλλά μόνο με τοξικά απόβλητα. Δημόσιο και λαϊκό όφελος κάτω από το μηδέν! Πάνω από 15 δις ευρώ κέρδη για τους πλιατσικολόγους και τους εγχώριους φίλους τους! Άραγε πως λέγεται αυτό; Πως να πληρωθούν με τον τρόπο αυτό μισθοί και συντάξεις και να μην μπουν νέοι φόροι και χαράτσια; 

Όσοι με τις αποφάσεις και τις υπογραφές τους στήριξαν και στηρίζουν αυτό το κατοχικό σχέδιο λεηλασίας είναι εξίσου υπόλογοι με αυτούς που έβαλαν τις υπογραφές τους στα μνημόνια και τις δουλικές δανειακές συμβάσεις. Πολύ περισσότερο όταν για να βάλουν υπογραφές «έπαιξαν» με τα στοιχεία, αγνόησαν τις τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες και χλεύασαν τις τοπικές κοινωνίες αντί να τις ενημερώσουν και να τις ρωτήσουν. Καθόλου τυχαίο ότι τα υπ’ αριθμόν ένα δοσιλογικά -και καταζητούμενα- πρόσωπα στην Ελλάδα έβαλαν τυφλές υπογραφές και στα μνημόνια και στην άδεια των μεταλλείων. Τα ίδια πρόσωπα «έπαιξαν» με τα «στοιχεία», και στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και στην οικονομία (φυσικά μιλάμε για τους κ. Γ.Α.Π. και κ. ΠΑΠ). Το κράτος-ξεφτίλα που εκπροσωπούν αποποιήθηκε ακόμα και την καταβολή αποζημίωσης από την «Ελληνικός Χρυσός» που επιδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παίζουν με τη φωτιά όσοι βάζουν σε κίνδυνο το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν έρθει η ώρα της λογοδοσίας δεν θα έχουν καμια δικαιολογία γιατί γνώριζαν τι έκαναν και η περίοδος της ατιμωρησίας θα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο κ. Χ.Α.Πάχτας φαίνεται ότι θα είναι από τους πρώτους που θα λογοδοτήσουν μαζί τους κ. Γ.Α.Π. και κ. ΠΑΠ, όχι κυρίως για ό,τι έκανε στο περελθόν, αλλά για ό,τι κάνει τώρα μεσιτεύοντας τους πλιατσικολόγους της Χαλκιδικής. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, πέρα από αυταπάτες που μπορεί πρόσκαιρα να δημιουργούν τα μνημονιακά κέντρα εξουσίας, έχει συνειδητοποιήσει ότι η χώρα και ο τόπος χρειάζονται άλλη πορεία πολιτικής διαχείρησης αλλά και ανάπτυξης. 

Για να περάσει η αδειοδότηση, εγκρίθηκε από τον κ. ΠΑΠ μια κίβδηλη* Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός» -φυσικά συμφερόντων Μπόμπολα- όπου αγνοήθηκαν με κυνικότητα οι ενστάσεις των τοπικών επιστημονικών φορέων (Συμβούλιο Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-ΤΚΜ) και ανεξάρτητων επιστημόνων, και έγιναν δεκτές αναιτιολόγητα οι απόψεις της εταιρείας μόνο και μόνο για να προπαγανδίζουν ψεύτικα ότι δεν θα υπάρξει κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα -κατά το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» (το θέμα του οικονομικού σκανδάλου το έκαναν φυσικά γαργάρα). Οι πρόθυμοι τοπικοί Νενέκοι έβαλαν φυσικά το χεράκι τους στη μεσιτεία (Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δήμος Αριστοτέλη, βουλευτές κλπ). 

Οι θέσεις εργασίας είναι πρόσχημα και εκβιασμός για τη μεγάλη λεηλασία των κατοίκων, των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος της περιοχής το οποίο θα πάψει να αποτελεί πηγή βιοπορισμού. Τους υποψήφιους εργαζόμενους της «Ελληνικός Χρυσός» θα τους πληρώνουν οι άνεργοι που θα δημιουργήσει η δραστηριότητα και όλοι οι άλλοι άγρια φορολογούμενοι έλληνες πολίτες, όχι η ίδια η εταιρεία. Αυτή απλά θα φυγαδεύει το χρυσό στις θυρίδες και τα κέρδη στα Κέιμαν. 

Το ενωτικό κίνημα της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού δίνει το παράδειγμα για βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική ανασυγκρότηση ενάντια στα μνημόνια, την εξαθλίωση και την υποταγή. Αποτελεί και υπόδειγμα αντίστασης στα ψεύτικα και εκβιαστικά διλήμματα από τα οποία βρίθει η σημερινή εποχή. Αποτελεί απάντηση στο αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής Πολιτικής-ΜΜΕξαπάτησης-Ολιγαρχών του πλούτου ότι η ζωή δεν πουλιέται! Για να φυλαχτούμε από τους φύλακές μας και να διαφυλάξουμε τη νομιμότητα, το δημόσιο και λαϊκό συμφέρον, στην πατρίδα μας και στον τόπο μας. Για να μην μοιραζόμαστε μόνο τη φτώχεια και την ανεργία, αλλά και τον πλούτο μας. Πλούτο που μας ανήκει, είναι δικός μας, πρέπει να τον διεκδικήσουμε αν θέλουμε να δούμε καλύτερες ημέρες! Και για να τις δούμε πρέπει να εξουσιάσουμε ΣΗΜΕΡΑ, ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ! Αλλιώς δεν γίνεται! 

* Ενδεικτικά αναφέρονται οι «χοντρές» περιπτώσεις παραπλάνησης της κοινής γνώμης: 1) Για να φανεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί -επιπλέον- κυάνιο προτάθηκε μια μέθοδος (flash smelting) που ούτε διακριβωμένη είναι ούτε έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά στον κόσμο για απόληψη χρυσού από ασρενοπυρίτες. 2) Ενώ η αποστράγγιση-υδρομάστευση των ορεινών όγκων -που υδροδοτούν τη μισή Χαλκιδική- θεωρείται δεδομένη για να γίνει η δραστηριότητα, ισχυρίσθηκαν ότι με επανεισπίεση του περισσεύοντος νερού (~20%) θα αποκατασταθεί η υδροφορία -σε πείσμα των υδρογεωλόγων που το αποκλείουν κατηγορηματικά. 3) Ενώ οι συνθήκες ευνοούν την όξινη απορροή, πρότειναν τη λιθογόμωση σαν μέθοδο αποκατάστασης των ορυγμάτων με απόβλητα και αλεσμένα πετρώματα που πρακτικά σημαίνει ότι θειικό οξύ με βαρέα τοξικά μεταλλα θα οδηγούνται στο μέλλον στον υδροφόρο και στη θάλασσα. 4) Αγνόησαν ή υποτίμησαν καταστροφές από φυσικά φαινόμενα και αστοχίες επιλέγοντας διάθεση αποβλήτων σε ρέματα και αποθήκευση χιλιάδων τόνων θειικού οξέος κλπ, ενώ η περιοχή κάθεται ιππαστί σε σεισμικό ρήγμα και έχει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. 5) Υποτίμησαν την αέρια ρύπανση με ελάχιστα ευνοϊκά σενάρια και με όχι τρόπο αθροιστικό. 6) Έκαναν μόνο υπόθεση εργασίας για τη σταθερότητα των αρσενικούχων ενώσεων χωρίς ούτε καν πιλοτική επαλήθευση. 7) Απέκρυψαν επιμελώς ότι στη μονάδα μεταλλουργίας θα μεταφέρονται κυανιούχα συμπυκνώματα από άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων. 8) Οι γεωμετρίες και οι εκτάσεις των εκσκαφών (ανοιχτό πηγάδι, στοές) ήταν ενδεικτικές (και συμφέρουσες) μόνο για τις τιμές του χρυσού πριν από χρόνια και όχι για τις σημερινές/μελλοντικές -που έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη και «δημιουργούν κοίτασμα» ακόμα και για 0,1 γραμμάρια στον τόνο (δηλαδή για απόληψη 1 γραμμαρίου χρυσού πρέπει να ξεκοιλιαστούν, να αλεστούν και να δηλητηριαστούν 10 τόνοι βουνού!!!). Έτσι εξηγείται το ότι ζητήθηκε από το τοπικό δασαρχείο η αύξηση της έκτασης του δάσους προς αποψίλωση από 1500 σε 4000 στρέμματα. 

ευπρόσδεκτη κάθε κριτική 

Εξουσιαστής «Αριστερός» 


ΥΓ. Την ώρα που «στέγνωνε το μελάνι» στο παραπάνω «γραπτό» έγινε γνωστό ότι δολοφονικές-παρακρατικές ομάδες (δυστυχώς εργαζόμενοι-γενίτσαροι, παραπλανημένοι ότι θα χάσουν τη δουλειά τους) της «Ελληνικός Χρυσός» χτύπησαν ανελέητα κατοίκους που υπερασπίζονταν τα αυτονόητα: τον τόπο τους, την περιουσία τους, την ανάπτυξη, τη νομιμότητα, τη χώρα τους -για να καταλάβει η εταιρεία το βουνό «της». Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο πραγματικά είναι τα όσα γράφτηκαν παραπάνω για το παρακράτος, το ξεπούλημα, τη διαπλοκή και την συναυτουργία της μνημονιακής δεξιάς. Οι αρχιδοσίλογοι έβαλαν τα θεμέλια για το γενικό ξεπούλημα. Μόνο που στην Χαλκιδική υπάρχουν και οι τοπικοί Νενέκοι-Εφιάλτες, -τα «καμάρια» της Χαλκιδικής- που είχαν και έχουν θέσεις τοπικών «αρχόντων». Πόσο δίκαιο είχες Γέρο του Μωριά όταν έλεγες: «Μόνον εις τον καιρόν του προσκυνήματος εφοβήθηκα διά την πατρίδα μου»... Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.