Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Διαγωνισμός FameLab Greece 2012 στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το British Council



Το FameLab είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνει το British Council, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Δημιουργήθηκε αρχικά στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham της Μεγάλης Βρετανίας με στόχο την προσέκλυση νέων ανθρώπων με πάθος για την επιστήμη και τη τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους.

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που έκανε στη Βρετανία το 2005 άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να διοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο σε πολλές χώρες διεθνώς. Το δίκτυο του FameLab εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα και το 2012 θα διεξαχθεί σε 21 χώρες: Αίγυπτος, Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Νότιος Αφρική, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Τσεχοσλοβακική Δημοκρατία και Χονγκ Κονγκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δεύτερος γύρος στην Ελβετία έλαβε χώρα στο CERN, ενώ την διοργάνωση του FameLab στις ΗΠΑ ανέλαβε η NASA.

Στόχος του FameLab είναι να ενθαρρύνει νέους επιστήμονες και να τους εμπνεύσει να μεταδώσουν το όραμα τους για την επιστήμη και τεχνολογία του 21ο αιώνα. Τα κριτήρια που πρέπει να συγκεντρώνουν οι παρουσιάσεις των υποψηφίων είναι: περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα. Επιπρόσθετα το επιστημονικό θέμα πρέπει να είναι δοσμένο με απλό και ευρηματικό τρόπο, να κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού και να είναι ευχάριστο.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε ενήλικες 18 ετών και άνω και απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι κάτοικοι Ελλάδας και σπουδάζουν ή έχουν ήδη πτυχίο σε κάποιον επιστημονικό τομέα. Απλά, συμπληρώστε τη δήλωση συμμετοχής και στείλτε τη στο γραφείο του British Council στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Το επόμενο βήμα θα είναι να προσέλθετε στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί ο προκριματικός γύρος (15 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κάνετε την παρουσίασή σας μπροστά στους κριτές.

Οι συμμετέχοντες που θα κάνουν τις 10 καλύτερες παρουσιάσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα περάσουν στον τελικό. Οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν ένα διήμερο Masterclass με θέμα «Η επικοινωνία της επιστήμης» στο οποίο θα διδάσκουν ειδικοί από τη Βρετανία και την Ελλάδα. Ο νικητής του ελληνικού τελικού διαγωνισμού FameLab 2012 θα κερδίσει ένα δωρεάν ταξίδι στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham, που θα γίνει 12–17 Ioυνίου 2012, όπου και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο FameLab International 2012.

Τι συμβαίνει στον Προκριματικό Γύρο;

Έχετε στη διάθεσή σας τρία λεπτά για να εντυπωσιάσετε τους κριτές με ένα θέμα διασκεδαστικό, πρωτότυπο και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Οι κριτές αναζητούν επικοινωνιακές παρουσιάσεις με αρχή, μέση και τέλος και συναρπαστικές επιστημονικές περιγραφές, κατανοητές από το κοινό. Η παρουσίαση μπορεί να γίνει στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά. Παρουσιάσεις PowerPoint δεν επιτρέπονται, υπάρχει όμως η δυνατότητα για χρήση αντικειμένων (props).

Τι ακριβώς πρέπει να κάνω;

Εμπνεύστε το κοινό με μεταδοτικότητα, με διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο κάνοντας την παρουσίασή σας, προσέχοντας να είναι επιστημονικά ακριβής. Το κοινό που θα σας παρακολουθήσει δεν θα είναι απαραίτητα επιστημονικό επομένως θα πρέπει να καταλάβει εύκολα περί τίνος ομιλείτε. Η κριτική επιτροπή ψάχνει να βρει τρία στοιχεία: περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα. Βεβαιωθείτε ότι το θέμα σας είναι καλά επιλεγμένο, διατυπώστε το ξεκάθαρα, να είναι τεκμηριωμένο και αφήστε το ελευθερωθεί το πάθος σας για αυτό για το οποίο θα μιλήσετε!

Τι συμβαίνει στον Τελικό;

Θα σας ζητηθεί να κάνετε μια τρίλεπτη παρουσίαση πάνω σε ένα σύγχρονο επιστημονικό θέμα, διαφορετικό από εκείνο που παρουσιάσατε στον προκριματικό γύρο. Η κριτική επιτροπή θα υποβάλει ερωτήσεις πάνω στο θέμα και θα κάνει εποικοδομητική κριτική (feedback).

Προκριματικός Γύρος (Θεσσαλονίκη): Θα διεξαχθεί το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, 12 μ.μ., στο British Council, 4ος όροφος, Εμπορικό Κέντρο Πλατεία, Τσιμισκή 43, 546 23

Προκριματικός Γύρος (Αθήνα): Θα διεξαχθεί το Τετάρτη 6 Απριλίου 2012, 6 μ.μ., στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 116 35 Αθήνα

Masterclass: Θα διεξαχθεί το Σάββατο 19 Μαϊου 2012, 1500–2200, Κυριακή 20 Μαϊου 2012, 1000–1500, στοBritish Council, Πλατεία Κολωνακίου 17, 106 73 Αθήνα

Μεγάλος Τελικός: Θα διεξαχθεί το 23 Μαΐου 2012, 6 μ.μ., στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 116 35 Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το British Council:
Αθήνα: Καίτη Γιακουμάκη, British Council, Πλατεία Κολωνακίου 17, 106 73 Αθήνα, Τηλέφωνο 210 369 2342, Φαξ 210 361 4658, E-mail Katy.Yakoumaki@britishcouncil.gr
Θεσσαλονίκη: Χρυσούλα Μελίδου, British Council, Τ.Θ. 12004, 541 01 Θεσσαλονίκη, Τηλέφωνο 2310 378 314, Φαξ 2310 282 498, E-mail Chrysoula.Melidou@britishcouncil.gr

Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.