Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Economist: Το τέλος της «φτηνής» Κίνας

αύξηση τιμών, βιομηχανία, εξαγωγές, εργατικό δυναμικό, Κίνα, κινέζικα προϊόντα,

Ένα άρθρο του οικονομικού περιοδικού Economist αναλύει τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται μια συνεχής αύξηση των τιμών των «παραδοσιακά φτηνών» κινέζικων προϊόντων και εξηγεί πως σύντομα η εποχή της «φτηνής Κίνας» θα τελειώσει.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο βασικός λόγος της σταδιακής αύξησης της τιμής των κινεζικών προϊόντων είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία με τη σειρά της αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων όπως η αύξηση της τιμής των ακινήτων στις παραθαλλάσιες βιομηχανικές περιοχές, η αύξηση της φορολογίας και η επιβολή αυστηρότερων κανόνων παραγωγής. Ωστόσο η βασική αιτία για την οποία ανεβαίνει το κόστος παραγωγής των κινεζικών προϊόντων είναι η αλματώδης αύξηση των μισθών των Κινέζων εργατών.

Τα μεροκάματα εμφανίζουν ετήσια αύξηση της τάξεως του 20% τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ παράλληλα τονίζεται πως μειώνεται ο αριθμός των Κινέζων εργατών που κινούνται από την ενδοχώρα στα παράλια για να εργαστούν στις τεράστιες βιομηχανικές μονάδες, μειώνοντας έτσι την προσφορά εργασίας.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται η πρόβλεψη πως αν μέχρι το 2015 τα κόστη παραγωγής και εξαγωγής με πλοία των κινεζικών προιόντων συνεχίσουν να αυξάνονται κατά 5% και οι μισθοί αυξάνονται κατά 30% κάθε χρόνο, τότε θα είναι φθηνότερο να παράγονται κάποια προιόντα στην βόρεια Αμερική αντί στην Κίνα.

Επίσης αναφέρεται πως η Κίνα παραμένει ένας βιομηχανικός κολοσσός που παράγει το 1/5 των προϊόντων της παγκόσμιας οικονομίας και πως δύσκολα θα μπορέσει οποιοσδήποτε να ανταγωνιστεί το τεράστιο εν δυνάμει εργατικό δυναμικό που διαθέτει για να παράγει προϊόντα φθηνότερα και περισσότερα. Αντίθετα οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως θα παρατηρηθεί μια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην ενδοχώρα με αντίστοιχη ανάπτυξη των υποδομών για την μεταφορά της παραγωγής.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.