Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΜΑΓΚΑΣ! Φορολογεί τα ακίνητα της Καθολικής Εκκλησίας η κυβέρνηση Μόντι


ΜΑΓΚΑΣ! Φορολογεί τα ακίνητα της Καθολικής Εκκλησίας η κυβέρνηση Μόντι

Στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Καθολικής Εκκλησίας που εξυπηρετεί εμπορικούς σκοπούς αναμένεται να προχωρήσει για πρώτη φορά η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι. Η ιταλική κρίση χρέους φέρνει τους τίτλους τέλους στην εξαίρεση της εκκλησιαστικής περιουσίας από τη φορολογία ακινήτων -που είχε καταργηθεί επί διακυβέρνησης Μπερλουσκόνι και επανήλθε επί Μάριο Μόντι.

Το συνολικό ύψος του φόρου που θα καλείται να καταβάλλει το Βατικανό ενδέχεται να φθάνει έως και τα 720 εκατ. ευρώ, βάσει εκτιμήσεων δημοτικών υπηρεσιών.

Μπροστά στην οικονομική κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» και τις θυσίες που καλούνται οι ίδιοι να κάνουν, όλο και περισσότεροι Ιταλοί ζητούσαν τους τελευταίους μήνες τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο ιταλικός Τύπος έχει επίσης προβάλλει εκτεταμένα θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Το Βατικανό, βάσει συμφωνιών με το ιταλικό κράτος, δεν καταβάλλει τον προβλεπόμενο φόρο ακινήτων, έστω και αν τα κτίρια ιδιοκτησίας του βρίσκονται στην ιταλική επικράτεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θετική απέναντι στην πρόταση του Μάριο Μόντι να εισάγει τροπολογία στο Κοινοβούλιο ώστε να καταβάλλει η Εκκλησία φόρο για ακίνητα που εξυπηρετούν εμπορικούς σκοπούς.

«Για μία αξιόλογη πρόοδο» έκανε λόγο ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica. Ο Μάριο Μόντι είχε στείλει στην Κομισιόν σχετική επιστολή ενημερώνοντας για τις προθέσεις του.

Η Καθολική Εκκλησία της Ιταλίας διαθέτει 110.000 ακίνητα αξίας περίπου εννέα δισ. ευρώ -στους τίτλους ιδιοκτησίας περιλαμβάνονται εμπορικά κέντρα και πολλά οικιστικά ακίνητα.

Όπως επισημαίνει η Corriere della Sera, οι φορολογικές αρχές θα υπολογίσουν πόσο αναλογικά το φόρο με βάσει το ποσοστό ενός ακινήτου που εξυπηρετεί καθαρά θρησκευτικούς σκοπούς. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση μία Εκκλησία θα εξακολουθεί να εξαιρείται από την καταβολή φόρου, αλλά για παράδειγμα ένα παρεκκλήσι που λειτουργεί εντός ενός ξενώνα θα φορολογηθεί ανάλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.