Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

«Μπόνους» για την εκτροφή σαλιγκαριών


Μέσα από 3 διαφορετικά προγράμματα μπορεί να επιδοτηθεί η επένδυση. Υψηλές αποδόσεις, εξασφαλισμένη διάθεση παραγωγής και πολλαπλές επιλογές επιδότησης προσφέρει η επαγγελματική ενασχόληση με την εκτροφή σαλιγκαριών. Σύμφωνα εξάλλου με την αποκλειστική αντιπρόσωπο του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας, Μαρία Βλάχου, ο αριθμός των ανεξάρτητων παραγωγών που συνεργάζονται με την εταιρεία είναι Αθηναίοι που εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα για να ασχοληθούν με αυτή την εναλλακτική επαγγελματική δραστηριότητα είναι σημαντικός.

Αναμφίβολα αποτελεί μια προσοδοφόρα εναλλακτική δραστηριότητα που την καθιστά ακόμη περισσότερο ελκυστική η δυνατότητα ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

«Μπόνους» για την εκτροφή σαλιγκαριών
 
Πέραν του μέτρου 123Α για τη μεταποίηση που παραμένει ενεργό μέχρι το τέλος του έτους και θέτει ως ελάχιστο κεφάλαιο επένδυσης τις 100.000 ευρώ με ποσοστό επιδότησης που φθάνει το 60%, ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να επιδοτηθεί ως νέος αγρότης μέσω της πρόσκλησης που αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2012, ενώ μια επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στην εαρινή πρόσκληση του Επενδυτικού νόμου τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ασφαλής δραστηριότητα

 
Η εκτροφή σαλιγκαριών αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και μετά από πολλά χρόνια μελετών και πειραμάτων, έχει πλέον φτάσει στο σημείο να είναι μια ασφαλής και ελεγχόμενη δραστηριότητα, που διαδίδεται συνεχώς και εξασφαλίζει τη συνεχή διάθεση των σαλιγκαριών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να περιορίζεται στα σαλιγκάρια που βγαίνουν μετά τη βροχή.
Ανάμεσα σε όλα τα εμπορικά είδη που υπάρχουν στη φύση (περίπου 3.000 είδη και ποικιλίες), το ενδιαφέρον της σαλιγκαροτροφίας επικεντρώνεται μόνο σε ορισμένα είδη και ποικιλίες που χρησιμοποιούνται περισσότερο στο εμπόριο και στη γαστρονομία των δυτικών χωρών.
Το σημαντικότερο και πιο διαδεδομένο είδος είναι το Helix Aspersa, το οποίο προσαρμόζεται σε οποιεσδήποτε κλιματολογικές και εκτροφικές συνθήκες.
Η επιλογή της τοποθεσίας, όπου θα κατασκευαστεί το εκτροφείο, καθώς και η ποιότητα του εδάφους είναι σημαντικοί παράγοντες και χρειάζεται να εκτιμηθούν σοβαρά, διότι πρέπει να εγγυηθούν τις σωστές συνθήκες για την έναρξη της δραστηριότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σαλιγκάρια ζουν σε πολύ στενή επαφή με το περιβάλλον, με τις θερμοκρασίες που επικρατούν, τους ανέμους, τη δροσιά, την υγρασία, τις βροχές, τη φυσική και χημική σύσταση του εδάφους, την παρουσία και τη διαθεσιμότητα του νερού, είναι απαραίτητο το εκτροφείο να πληροί, όσο το δυνατό περισσότερο, τις κατάλληλες συνθήκες για τη βιωσιμότητα των σαλιγκαριών.
Ενα εκτροφείο, εκτός από τις διάφορες εγκαταστάσεις και περιφράξεις, θα πρέπει να αποτελεί το κατάλληλο περιβάλλον για τα σαλιγκάρια, όσο γίνεται πιο κοντά με το φυσικό τους περιβάλλον, όπου και έχουν συνηθίσει να ζουν.
Για την επιλογή της περιοχής, είναι απαραίτητη η γνώση των στοιχείων της υγρασίας, διότι η ανεπάρκεια νερού αποτελεί πρόβλημα για το σαλιγκάρι.

Η «ταυτότητα» του είδους Helix Aspersa

Προσαρμόζεται σε όλες τις κλιματικές συνθήκες
Το είδος που έχει προσαρμοστεί με πολύ καλά αποτελέσματα στην εκτροφή είναι το Helix Aspersa. Το Ηelix Aspersa κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς σαλιγκαριών και είναι το γευστικότερο και ακριβότερο είδος σαλιγκαριού που είτε μαζεύεται από την φύση είτε εκτρέφεται παγκοσμίως. Το σαλιγκάρι αυτό φτάνει στην πλήρη ωριμότητα του σε διάστημα 12 μηνών και έχει φοβερή προσαρμοστικότητα σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες. Στην ωριμότητα του ζυγίζει γύρο στα 10 με 12 γραμμάρια. Το Helix Aspersa γεννάει γύρω στα 120 αυγά, τα οποία τα εναποθέτει στο χώμα. Το σαλιγκάρι δεν επηρεάζεται από το υψόμετρο του εκτροφείου (πεδινό - ορεινό) και καλλιεργείται σε περιοχές με ζεστό κλίμα όπως η Αίγυπτος, Τυνησία αλλά και σε περιοχές με ψυχρό κλίμα όπως η Σουηδία και η Φινλανδία. Σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας όμως, σας δίνεται η ανάλογη μελέτη και συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασιών. H σαλιγκαροτροφία είναι μια ιδιαίτερη και δύσκολη παραγωγή, γι' αυτό κάθε μελλοντικός εκτροφέας θα πρέπει να έχει γνώσεις αγροτικών εργασιών και να διαθέτει υπομονή, καθώς το πρώτο εισόδημά του θα έρθει μετά από 18 μήνες.

Η ποιότητα του εδάφους και οι εργασίες που απαιτούνται

Το σαλιγκάρι, για να είναι παραγωγικό, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του ελεύθερο χώρο, με ποικίλη βλάστηση, ώστε να αναπαραχθεί ανενόχλητο, να εναποθέσει τα αυγά του στο κατάλληλο μέρος, να βοσκήσει όπως προτιμά και τέλος να δημιουργήσει το επίφραγμα.
Οι εκτροφείς σαλιγκαριών χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες:

Επαγγελματίες σαλιγκαροτρόφοι, που το εκτροφείο αποτελεί γι' αυτούς συμπληρωματική δραστηριότητα, για να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Ιδιώτες, συνεχίζοντας την κύρια ασχολία τους, αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στη σαλιγκαροτροφία, επενδύοντας αρχικά σχετικά μικρά κεφάλαια. Η έκταση του εκτροφείου για τη συγκεκριμένη κατηγορία έχει μέσο όρο τα 5 στρέμματα.

Επενδυτές που έχουν από 10 στρέμματα και πάνω. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά. Σε αυτήν την περίπτωση, πρόκειται για μεγάλες και οργανωμένες επιχειρήσεις, που χρειάζονται προσωπικό κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Αρχικές εργασίες: Απαιτείται εδαφολογική, χημική και φυσική ανάλυση του εδάφους για να επιβεβαιωθεί εάν το έδαφος είναι κατάλληλο και ευνοϊκό για τα σαλιγκάρια. Τα σαλιγκάρια εκτρέφονται σε επίπεδα αλλά και επικλινή εδάφη.
Ο χώρος εκτροφής θα πρέπει να είναι χέρσος και ενιαίος.
Από τη δομή του εδάφους εξαρτάται πόσο νερό θα χρειαστεί και ποιοι σπόροι θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα διατροφικά αποτελέσματα για τα σαλιγκάρια. Κατόπιν, θα πρέπει να γίνει ανάλυση νερού σε κάποιο χημείο της εκεί περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλιστεί η παροχή νερού στο εκτροφείο (γεώτρηση, ποτάμι). Το νερό είναι βασικός παράγοντας και χρειάζεται σημαντική ποσότητα, γι αυτό και το δίκτυο του Δήμου δεν καλύπτει τις ανάγκες και ανεβάζει πολύ το κοστολόγιο.
Αν κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες δεν ισχύει, δεν μπορεί να υλοποιηθεί η επένδυση.

Σημαντικοί παράγοντες πότισμα και υγρασία

Από την υγρασία εξαρτάται και η συμπεριφορά του σαλιγκαριού. Στην περίπτωση αραιών βροχοπτώσεων ή πολύ υψηλής θερμοκρασίας, το σαλιγκάρι πέφτει σε νάρκη, δημιουργώντας μια προστατευτική μεμβράνη στο στόμιό του για να αποφύγει την αφυδάτωση.
Επομένως, το τεχνητό πότισμα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, διότι χωρίς αυτό η δραστηριότητα του εκτροφείου γίνεται δύσκολη και μπορεί να αποβεί καταστροφική.
Η αναγκαία ποσότητα νερού για τη σωστή διαχείριση του εκτροφείου δεν υποδεικνύεται εύκολα, επειδή κάθε έδαφος παρουσιάζει διαφορετική αφομοίωση και επιφανειακή αποστράγγιση, που συνδέεται με την υψηλή ή χαμηλή παρουσία αργίλου. Παρ' όλα αυτά, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για να ποτιστεί επαρκώς ένα εκτροφείο, χρειάζεται περίπου 1 κυβικό το στρέμμα ημερησίως, ανάλογα με την περιοχή, το μικροκλίμα κτλ. Η ποιότητα του νερού ελέγχεται πραγματοποιώντας μια ανάλυση. Η θερμοκρασία του νερού δεν παίζει καθοριστικό ρόλο, κυρίως για το είδος Helix Aspersa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.