Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ "ΧΑΡΑΤΣΙ" ΤΗΣ ΔΕΗ. "ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟ ΜΕΤΡΟ"


Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του γνωστού δικηγόρου Μανώλη Λαμτζίδη στο fcpaok.gr, για το "χαράτσι της ΔΕΗ" και πως μπορεί να αντιδράσει ο κόσμος στην αντισυνταγματική επιβολή του


Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο fcpaok.gr ο γνωστός δικηγόρος κ. Μανώλης Λαμτζίδης, ο οποίος δίνει τα "φώτα" του στον κόσμο του ΠΑΟΚ, που έχει μάθει να αντιστέκεται, για την επιβολή του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών, γνωστό και ως "χαράτσι της ΔΕΗ". Πιστεύουμε ότι διαβάζοντας την συνέντευξη θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε τι ακριβώς είναι αυτό το μέτρο και πως μπορείτε να αντιδράσετε στην αντισυνταγματική επιβολή του από την κυβέρνηση.

fcpaok.gr: Κύριε Λαμτζίδη, πείτε μας ποιος είστε για να καταλάβει και ο κόσμος που θα διαβάσει τη συνέντευξη.

Μανώλης Λαμτζίδης: Είμαι πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης (ΔΣΘ) και τώρα είμαι απλό μέλος του 25μελούς διοικητικού συμβουλίου. Ασκώ την δικηγορία εδώ και 25 χρόνια περίπου. Αυτό το διάστημα μετέχω ενεργά στον αγώνα κατά της επιβολής του Ειδικού Τέλους Ακινήτων ("χαράτσι"), μέσω και ομάδας δικηγόρων Θεσ/νίκης που δραστηριοποιούνται προς τον ίδιο σκοπό.

fcpaok.gr: Έχουμε ακούσει ότι υπάρχουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το θέμα. Και ο ΔΣΘ δεν έχει κάνει προσφυγή στο ΣτΕ;

Μανώλης Λαμτζίδης: Έχει προσφύγει και αυτό είναι θετικό, αλλά όχι αρκετό. Ζητήσαμε από τη διοίκηση του ΔΣΘ να "υιοθετήσει" την ομάδα των δικηγόρων Θεσ/νίκης ενάντια στο "χαράτσι" και να διευκολύνει την επαφή της με τους πολίτες, στο θέμα της ενημέρωσης, αλλά αρνήθηκαν.


fcpaok.gr: Τι ακριβώς είναι η προσφυγή στο ΣτΕ; Για ποιο λόγο ένας πολίτης ή φορέας προσφεύγει σε αυτό;

Μανώλης Λαμτζίδης: Για να χαρακτηριστεί μια πράξη της Κυβέρνησης ή μια Υπουργική Απόφαση, που τους αφορούν, ως αντισυνταγματικές, να ακυρωθούν και να μην εφαρμοστούν. Δηλαδή προστατεύει τους πολίτες από την κρατική αυθαιρεσία και εγγυάται ότι η Κυβέρνηση θα λειτουργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα.

fcpaok.gr: Αυτό το τέλος ακινήτων είναι ένα δίκαιο και αναγκαίο φορολογικό μέτρο;

Μανώλης Λαμτζίδης: Είναι άδικο και άχρηστο. Δεν ωφελεί κανέναν. Αντίθετα επιβαρύνει υπερβολικά το βαλάντιο των φτωχών ανθρώπων, των άνεργων, των συνταξιούχων, των οικογενειών που έχουν προβλήματα επιβίωσης, των μικροεπαγγελματιών, των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, δηλαδή σχεδόν το 90% του ελληνικού πληθυσμού. Είναι φόρος βαρύς. Για να μας ξεγελάσουν το ονομάζουν "τέλος". Δεν γυρίζει όμως πίσω στους πολίτες σαν άμεσο όφελος, όπως π.χ. τα δημοτικά τέλη. Το Σύνταγμα λέει ότι οι φόροι επιβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα του κάθε πολίτη. Στην περίπτωσή μας το "χαράτσι" βαραίνει όλους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του πολίτη και αυτό είναι μεγάλη αδικία. Έτσι ένας άνεργος που έχει ένα διαμέρισμα ίσου εμβαδού με έναν εκατομμυριούχο ή μεγαλοεπιχειρηματία θα πληρώσει το ίδιο.

fcpaok.gr: Αφού είναι όπως μας τα λέτε, για ποιο λόγο και η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση επιμένουν σε αυτό το μέτρο;

Μανώλης Λαμτζίδης: Τα έχουν δώσει όλα στην Τρόικα μέσω του Μνημονίου. Δέχονται τον εκβιασμό ότι αν δεν μαζέψουμε χρήματα γρήγορα, δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Αυτό είναι ψέμα. Αρκεί να αναφέρω ότι στον προϋπολογισμό του 2012 υπάρχει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 20%. Οπότε αναρωτιέμαι, αφού είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώην Ε.Ο.Κ.) και του ΝΑΤΟ, από ποιον κινδυνεύουμε;; Στο κάτω - κάτω, γιαυτό λένε ότι μπήκαμε στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Δεν μπορούν το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. να εγγυηθούν την ακεραιότητα της χώρας μας, ώστε να "συμμαζευτούν" οι δαπάνες για να καλύψουμε το δημόσιο χρέος;; Υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να μαζέψουν χρήματα για το δημόσιο χρέος, που έχει καταντήσει ένα βαρέλι δίχως πάτο. Ας δεσμεύσουν τα χρήματα των λογαριασμών βουλευτών, πολιτευτών που τα έχουν βγάλει στην Ελβετία. Να μας πουν τώρα, αυτοί που ξέρουν, πόσα εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια ευρώ Ελλήνων είναι σε ελβετικές τράπεζες.


fcpaok.gr: Μα μας λένε ότι με τους υπάρχοντες φορολογικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς είναι ανίκανοι να φέρουν έσοδα.

Μανώλης Λαμτζίδης: Είναι λάθος. Αν στελέχωναν κατάλληλα τις εφορίες και αν έβαζαν σε εφαρμογή σχέδιο καθολικής μηχανογράφησης, τα πράματα θα ήταν απλά. Λύσεις υπάρχουν, θέληση και διάθεση δεν υπάρχει.

fcpaok.gr: Γιατί λοιπόν κατέφυγαν στο μέτρο αυτό, της διακοπής της ηλεκτροδότησης;

Μανώλης Λαμτζίδης: Πίστευαν ότι με αυτόν τον εκβιασμό, χωρίς αντιστάσεις και εν μέσω χειμώνα, θα υποχρέωναν τον κόσμο να το πληρώσει. Γελάστηκαν! Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε το μέτρο παράνομο σε σχέση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 2009/72), όσο και πολλά ελληνικά πολιτικά δικαστήρια (πχ Πρωτοδικεία Καλαμάτας, Αλεξανδρούπολης, Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου) έκριναν ότι η ρύθμιση αυτή είναι έξω από τη σύμβαση που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με τους καταναλωτές. Άρα η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε αυτόν που πληρώνει την αξία του ρεύματος.

fcpaok.gr: Άρα η εκτίμησή σας είναι ότι δεν θα κοπεί το ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό που θα πληρώσει την αξία του ρεύματος και τα δημοτικά τέλη, χωρίς να πληρώσει το "χαράτσι".

Μανώλης Λαμτζίδης: Από όσα έχω πληροφορηθεί και πληροφορούμαι δεν θα βρεθεί άνθρωπος να το κάνει αυτό. Ούτε υπάλληλος της ΔΕΗ ούτε εργολάβος. Η κοινωνική κατακραυγή είναι πολύ μεγάλη, αλλά πρέπει να γίνει μεγαλύτερη και συνολική. Για πρώτη φορά απλοί πολίτες, συνδικάτα, επιστημονικές οργανώσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνουν τη μάχη κατά του "χαρατσιού" μαζί. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Επίσης πρέπει να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό! Αν συνεχίσει η Ελλάδα να παραβιάζει με αυτόν τον τρόπο την Κοινοτική Νομοθεσία, θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και όσα θα εισπράττει με αυτόν τον εκβιασμό από τους πολίτες θα τα δίνει ως πρόστιμο. Ήδη ο Έλληνας ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής έκανε τη σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


fcpaok.gr: Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης, ώστε να μην πληρώσει τελικά το "χαράτσι" ;

Μανώλης Λαμτζίδης: Το πρώτο πράγμα που πρέπει κάνει είναι να ξεχωρίσει από το λογαριασμό ποιο είναι ποσό που αφορά την ΕΡΤ, τα δημοτικά τέλη και την αξία του ρεύματος, από το ποσό του "χαρατσιού". Το 2ο βήμα είναι να πάει σε ένα κατάστημα μεγάλης τράπεζας και να καταθέσει στο ΑΤΜ (μετρητοίς, χωρίς πιστωτική ή χρεωστική κάρτα) το ποσό που ξεχώρισε, αφαιρώντας βέβαια το "χαράτσι της ΔΕΗ". Το 3ο βήμα είναι να πάρει το απόκομμα, την απόδειξη από το ΑΤΜ του ποσού που πλήρωσε και να βγάλει μια φωτοτυπία το λογαριασμό της ΔΕΗ, τα οποία θα αποστείλει με εξώδικο στη ΔΕΗ. Το εξώδικο μπορεί να σταλεί είτε μέσω του Δήμου που ανήκει το ακίνητο (εφόσον ο Δήμος αυτός έχει πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες), είτε θα απευθυνθεί σε ανάλογες επιτροπές πολιτών στη γειτονιά του. Ως αυτό το σημείο είναι τα απαραίτητα βήματα, ώστε να αποφύγει άμεσα την πληρωμή του "χαρατσιού", αναμένοντας τις υπόλοιπες εξελίξεις. Για όλες αυτές τις ενέργειες το κόστος είναι ελάχιστο ως μηδαμινό.

fcpaok.gr: Κύριε Λαμτζίδη σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και την ενημέρωση που προσφέρατε στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Όπως ξέρετε, ο κόσμος του ΠΑΟΚ είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένος και ενεργός. Πρόσφατο το παράδειγμα είναι το πανό που αναρτήθηκε στην Ιρλανδία, στον ευρωπαϊκό αγώνα της ομάδας μας με την Shamrok Rovers και έλεγε: "Steal from the rich - Give to the poor", Το ίδιο πανό αναρτάται σε κάθε αγώνα στην ΤΟΥΜΠΑ. Πέρσι σε αγώνα της ομάδας μας στο Βόλο, όλοι οι εκδρομείς αρνήθηκαν την πληρωμή των παράνομων ιδιωτικών διοδίων, και στην επιστροφή μας από το Βόλο οι υπεύθυνοι των διοδίων είχαν ανοίξει τις μπάρες επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση για πρώτη φορά, μετά την πίεση που δέχθηκαν από τον κόσμο. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ ήταν έμπρακτα αντίθετος στην διεξαγωγή της Ολυμπιάδας του 2004, της μίζας και της ρεμούλας. Ο ιστορικότερος ίσως σύνδεσμος φιλάθλων μας, η "Θύρα 4" έβγαλε πρόσφατη ανακοίνωση κατά του πρώην πρωθυπουργού που άφησε άφωνη την Ελλάδα για την αιχμηρότητά της, λόγια που ουδείς άλλος χρησιμοποίησε δημόσια, για να σας αναφέρουμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ελπίζουμε να σας ξαναέχουμε στη διάθεσή μας, καθώς οι εξελίξεις στο θέμα τρέχουν σχεδόν καθημερινά.

Μανώλης Λαμτζίδης: Και εγώ σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε, διότι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν σωστά. Γνωρίζω ότι ο κόσμος του ΠΑΟΚ έχει πολύ έντονη κοινωνική δράση. Ομολογώ ότι τη δράση του στο θέμα των διοδίων δεν την γνώριζα, έπρεπε να είχε τύχει μεγαλύτερης δημοσιότητας. Εύχομαι να συνεχίσετε τους αγώνες σας για μια πατρίδα όπως την επιθυμούμε όλοι.


Σημείωση fcpaok.gr: Κάθε Τρίτη πρωί λαμβάνουν χώρα συγκεντρώσεις πολιτών στα γραφεία της ΔΕΗ όλης της χώρας, όπου πραγματοποιείται ενημέρωση των υπολοίπων πολιτών για το ζήτημα. Επίσης σχεδόν σε κάθε Δήμο της χώρας υπάρχουν κινήσεις πολιτών, που δραστηριοποιούνται μαζικά για την ανάκληση του μέτρου. Οι κινήσεις αυτές πραγματοποιούν συνελεύσεις, ώστε να συντονίσουν τις δράσεις τους, συνήθως κάθε Τετάρτη απόγευμα και αυτά θα συνεχίζονται μέχρι την απόσυρση του μέτρου. Στο Δήμο Καλαμαριάς η συνέλευση πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη 19.00 στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Καλαμαριάς (οδός Χιλής, έναντι γηπέδου Απόλλωνα) και επίσης την Τετάρτη 14/12 στις 19.00 πραγματοποιείται συνέλευση για το Δήμο Θεσ/νίκης, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, Τσιμισκή 103. Όποιος γνωρίζει για κινήσεις σε άλλους Δήμους, ας ενημερώσει μέσω σχολίου στο άρθρο. Αξίζει πραγματικά να συμμετέχετε σε μια τέτοια συνέλευση ώστε να ενημερωθείτε ακόμα καλύτερα για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, την λαίλαπα των απάνθρωπων οικονομικών μέτρων που μας επιβάλλονται...

Σημείωση Ενεργών Πολιτών Δ. Ε. Αρναίας: Για το ίδιο θέμα είχε προσκληθεί και μίλησε στην Αρναία ο κύριος Μανώλης Λαμτζίδης. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια επιτροπή όπου έχει κινητοποιηθεί και μαζεύει τους λογαριασμούς. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.