Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ


Πολύκαστρο, 23/11/2011

Το Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία στο νομό Κιλκίς (Παϊκο - Κρούσια) διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα : «Επιπτώσεις στο Περιβάλλον από την εξόρυξη μεταλλευμάτων» στις 25 Νοεμβρίου 2011 ώρα 7.30 μ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφόρησης Πολυκάστρου-Δήμου Παιονίας.
Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι :

  • Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Α.Π.Θ.
  • Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής Δασολογίας & Φυσικών Πόρων του ΑΠΘ
  • Γεώργιος Τριανταφυλλίδης, Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός, λέκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
  • Τόλης Παπαγεωργίου, Πολιτικός Μηχανικός.

Το πανέμορφο όρος Πάικο με τους καταρράκτες του Σκρά και τη γαλάζια λίμνη, η τεχνητή λίμνη «Μεταλλείου» που κατασκευάσθηκε για αρδευτική χρήση, κινδυνεύουν από την εξόρυξη μικτών θειούχων μεταλλευμάτων που το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας προωθεί στα πλαίσια του ξεπουλήματος της χώρας σε ξένες εταιρίες. Το Πάικο είναι πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παιονίας και πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων οικοτουριστών.

Oι κάθε μορφής μεταλλευτικές επιχειρήσεις θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την μεγιστοποίηση του οικονομικού τους κέρδους και την ελαχιστοποίηση του κόστους και όχι την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής. Ο ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος πολίτης έχει δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων για την αειφόρο ανάπτυξη και την διασφάλιση της ποιότητας ζωής των επόμενων γενεών.
Καταδικάζουμε την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που παρακάμπτει και αγνοεί την τοπική κοινωνία ενώ ταυτόχρονα μεθοδικά και ύπουλα προωθεί την καταστροφή του μαγευτικού βουνού. Δεν θα επιτρέψουμε τη λεηλασία του Πάικου και καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να ενημερωθούν, για να υπερασπιστούν το βουνό, την ποιότητα των νερών που πίνουμε, το δικαίωμα στο να ζούμε και να ορίζουμε τον τόπο μας.


Οικοκοινωνική Δράση Κιλκίς
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κιλκίς
Ορειβατικός Σύλλογος Περιηγητών Γουμένισσας
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Βάθης «Η ΔΡΥΣ»
Πολιτιστικός Σύλλογος Γερακαριού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.