Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Πιέσεις ΕΕ για τα 15 εκατ. από την “Ελληνικός Χρυσός”

Από το Πρώτο Θέμα μέσω antigoldgreece


Οι υπογραφές έπεσαν αλλά το… χρέος τρέχει. Μπορεί ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου να υπέγραψε στο άψε –σβήσε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τα μεταλλεία χρυσού της European Goldfields στην Χαλκιδική, όμως τα χαμόγελα ικανοποίησης από τους μετόχους της, οι οποίοι είδαν την αξία της μετοχής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου να εκτινάσσεται, ενδέχεται να ξαναπαγώσουν.

Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία θα πρέπει να κλείσει μέσα στο καλοκαίρι τους παλιούς λογαριασμούς με το ελληνικό δημόσιο και να επιταχύνει την επιστροφή του τιμήματος των 15 εκ. ευρώ που απορρέει από την απόφαση-βόμβα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του περασμένου Φεβρουαρίου.

Σκαλίζοντας επί δυόμιση χρόνια τις καταγγελίες για την μεταβίβαση των Μεταλλείων Χαλκιδικής στην Ελληνικός Χρυσός, οι Βρυξέλλες πριν από λίγους μήνες, διαπίστωσαν παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία, θεωρώντας ότι το τίμημα των 11 εκ. ευρώ προς την Καναδική ΤVΧ, για την αγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας ήταν κατώτερο της πραγματικής τους αξίας. Υπήρξε μάλιστα μελέτη αποτίμησης, στην οποία στηρίχθηκε η Επιτροπή η οποία ανέβαζε την αξία της εταιρείας στα 25 εκ. ευρώ.

Η Ελληνικός Χρυσός, η οποία ελέγχεται από την European Goldfields (βασικότερος μέτοχος της οποίας είναι η Ελλάκτωρ, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα και των κυρίων Καλλιτσάντση και Δημήτρη Κούτρα), με την απόφαση αυτή καλείται, τώρα να επιστρέψει στο δημόσιο 15 εκ. ευρώ μαζί με τους τόκους με το υπουργείο Οικονομικών να έχει κινήσει σύμφωνα με πληροφορίες την διαδικασία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό θα εισπραχθεί με την διαδικασία των δημοσίων εσόδων μέσω ΔΟΥ.

Η ΕΕ πιέζει εδώ και μήνες για την καταβολή του ποσού αλλά η καθυστέρηση που υπήρχε στην απεμπλοκή της επένδυσης, είχε παγώσει την διαδικασία.

Kατά της απόφασης της Επιτροπής έχει προσφύγει η Εuropean Goldfileds ενώ εναντίον της έχει στραφεί και το ελληνικό δημόσιο, το οποίο ήταν υποχρεωμένο να κινήσει τη διαδικασία είσπραξης.

Το τελευταίο αμφισβητεί την απόφαση της ΕΕ και υποστηρίζει ότι το τίμημα των 11 εκατ. ευρώ ήταν το ποσό που είχε ζητήσει η Καναδική TVX, στην οποία είχαν μεταβιβαστεί τα μεταλλεία από την Εθνική Τράπεζα στα μέσα της δεκαετίας του ‘90.

Πιθανολογείται ότι η εκδίκαση της προσφυγής θα γίνει σε περίπου ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.