Τρίτη 12 Απριλίου 2011

O πολιτισμός που σκοτώνει: ΕΛΕΝΙΤ και αμίαντος, πλαστικά, φυτοφάρμακα


Από το πολύτιμο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ 2003-2004 (Κύκλος:Ζ)
ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ελληνική βιομηχανική ιστορία παρουσιάζει το πρώτο επεισόδιο της σειράς εκπομπών που έχουν τον γενικό τίτλο ΥΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ: από τους 250 εργάτες του εργοστάσιου ΕΛΕΝΙΤ, οι 200 περίπου έχουν πεθάνει και άλλοι 40 είναι βαριά άρρωστοι. Το εργοστάσιο επεξεργαζόταν αμίαντο, ένα υλικό που η χρήση του απαγορεύεται σήμερα. Αλλά οι εργαζόμενοι δεν είχαν ενημερωθεί για τις βλαβερές συνέπειες του και δούλευαν επί χρόνια χωρίς προφυλάξεις, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα ή να προσβληθούν από αμιάντωση.
Η υπόθεση ΕΛΕΝΙΤ δεν είναι το μοναδικό περιστατικό του πολιτισμού που σκοτώνει, του μοντέλου ανάπτυξης που επικράτησε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο σε όλο τον κόσμο. Στην βιομηχανία του πλαστικού, ενός άλλου θαυματουργού μεταπολεμικού προϊόντος, δεκάδες εργάτες προσβλήθηκαν από καρκίνο. Αιτία ήταν το μονομερές βινυλοχλωρίδιο, ένα αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του πλαστικού. Παρότι γνώριζαν τον κίνδυνο, οι πετροχημικές εταιρείες όχι μόνο δεν ενημέρωσαν το προσωπικό τους αλλά προώθησαν προϊόντα με μονομερές βινυλοχλωρίδιο, όπως τα αρωματικά δωματίου η τα σπρέι μαλλιών, στη μαζική κατανάλωση.
Τα απόρρητα έγγραφα της βιομηχανίας που παραθέτει η εκπομπή δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις μονομερούς βινυλοχλωριδίου στα κομμωτήρια γυναικών, ιδιαίτερα την περίοδο της δεκαετίας του 60 που ήταν στην μόδα τα φουσκωτά μαλλιά και η λακ, ήταν μεγαλύτερες απ ότι στα εργοστάσια πλαστικών. Και κανείς δεν ξέρει πόσες γυναίκες έχουν πεθάνει από καρκίνο του εγκεφάλου χωρίς να μπορούν να υποψιασθούν την αιτία.
Εντυπωσιακά είναι και τα υπόλοιπα στοιχεία από την έρευνα της εκπομπής που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια στην ΕΛΛΑΔΑ, στις ΗΠΑ, στη ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ και την ΓΑΛΛΙΑ. Ο κ. Γκινόπουλος, καθηγητής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου της ΠΑΤΡΑΣ πραγματοποίησε την πρώτη μελέτη που έγινε στην ΕΛΛΑΔΑ και αφορά στις επιπτώσεις στην υγεία από μια άλλη μεταπολεμική ανακάλυψη, τα εντομοκτόνα και τα φυτοφάρμακα. Τα αποτελέσματα εξέπληξαν και τον ίδιο: οι αγρότες παρουσιάζουν υψηλότερα-και αυξανόμενα ποσοστά-καρκίνου απ ότι οι κάτοικοι στα αστικά κέντρα, ιδίως όσοι κατοικούν στις περιοχές εντατικής καλλιέργειας.
Όμως τα φυτοφάρμακα περνούν και στις τροφές προκαλώντας, σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο διατροφής τη σύγχρονη επιδημία καρκίνου. Ένας στους δύο άντρες και μια στις τρεις γυναίκες προσβάλλονται στις ΗΠΑ από καρκίνο. Αλλά η μάχη εναντίον του χάθηκε γιατί, όπως εξηγεί ένας βραβευμένος καθηγητής στο ΣΙΚΑΓΟ, ο πολιτισμός που σκοτώνει και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί αρνούνται να ασχοληθούν με τις αιτίες και την πρόληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.