Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Φιλιππίνες: Δολοφονία ακτιβιστή με αντι-μεταλλευτική δράση Update


Aπό τους Ενεργούς Πολίτες Αρναίας, λίγο συμπληρωμένοGerardo Ortega used his radio programme to rail against illegal mining on Palawan islandΌπως έγινε γνωστό ο δημοσιογράφος “Dr” Gerry Ortega πυροβολήθηκε και δολοφονήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2011 στη νήσο Palawan. O ίδιος και μέλη της οικογένειας του είχαν απειληθεί από καιρό ενώ ο τοπικός δήμαρχος ανακοίνωσε ότι με βάση τα ευρήματα η δολοφονία χαρακτηρίζεται «πολιτική». O Gerry μιλούσε με σκληρά λόγια ενάντια στην εξόρυξη νικελίου που ετοίμαζαν μεταλλευτικές εταιρίες, όπως επίσης και για την κυβερνητική διαφθορά.
Παρά την αντίθεση ιθαγενών φυλών με την εξόρυξη, η κυβέρνηση έδωσε άδεια, τον περασμένο Δεκέμβριο, για εργασίες σε δύο εταιρίες και αναμένεται η τελική αδειοδότηση αυτές τις ημέρες. Με την εξόρυξη, οι 40.000 κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να μετακινηθούν αφού ζουν μέσα στο δάσος και τρέφονται από αυτó.
Επίσης, ο Artiso Mandawa μέλος της οργάνωση των τοπικών ιθαγενών ALDAW («πάτρια γη»), έλαβε επίσης επανειλημμένες απειλές κατά της ζωής του. Και λέει: «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τους ανθρώπους και τη γη μας, έως ότου ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, σταματήσει όλες εκείνες τις επενδύσεις εξόρυξης που αποτελούν γενοκτονία για τους ιθαγενείς».
Το Palawan, γνωστό σε όλο τον κόσμο για τα σμαραγδένια νερά και την ανέγγιχτη ομορφιά του, φιλοξενεί πολλές εκατοντάδες ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας και είναι αναγνωρισμένο από την UNESCO ως “Aπόθεμα Βιόσφαιρας”. Υπάρχουν ενεργά μεταλλεία νικελίου και πάνω από 350 αιτήσεις για νέες εκμεταλλεύσεις σ’αυτό το μικρό νησάκι και τουλάχιστον 200 από αυτές αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τον δικτυακό τόποhttp://no2mininginpalawan.com/, που πρόσφατα ξεκίνησε και  μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών για τη σωτηρία αυτού του θαύματος της φύσης.
Kαι δυο φωτογραφίες του Palawan, για να ξέρουμε για τι τόπο μιλάμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.