Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Τοξικός εφιάλτης στην Ουγγαρία, με την εταιρεία αλουμινίου MAL Zrt να επιθυμεί τη συνέχιση της παραγωγής… Δείτε βίντεο και φωτογραφίες!


"      Μέσα στον Οκτώβριο είδαμε να σημειώνετε τεράστια περιβαντολλογική καταστροφή στην Ουγγαρία όταν απο το εργοστάσιο αλουμινίου της εταιρίας MAL Zrt έσπασε το φράγμα των αποβλήτων και αυτά βύθισαν μια ολόκληρη περιοχή κάτω απο την τοξική λάσπη. Το επισημαίνουμε ξανά αυτό το γεγονός για να σας υπενθυμίσουμε ότι αντίστοιχο εργοστάσιο αλουμινίου υπάρχει και στην χώρα μας "Αλουμίνιο της Ελλάδος", στην Βοιωτία και τα λύματα του τα ρίχνει, εντός του Κορινθιακού κόλπου. "

Σε κλοιό τοξικών λυµάτων βρίσκονται πολλές πόλεις και χωριά της Ουγγαρίας, η κυβέρνηση της οποίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις περιφέρειες. Η διαρροή µεγάλων ποσοτήτων κόκκινης τοξικής λάσπης από εργοστάσιο αλουµινίου υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή και απειλεί να µολύνει ακόµα και τον Δούναβη.
Η κόκκινη λάσπη είναι κατάλοιπο από την παραγωγή αλουµινίου και προκαλεί εξαιρετικά επικίνδυνα εγκαύµατα όταν έρθει σε επαφή µε το ανθρώπινο δέρµα. Τα τοξικά λύµατα γέµισαν τους δρόµους χωριών και πόλεων σε έκταση 40 τετραγωνικών χιλιοµέτρων, µε αποτέλεσµα 4 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, µεταξύ των οποίων και ένα µωρό, 6 να αγνοούνται και περισσότεροι από 120 να τραυµατιστούν και να υποστούν εγκαύµατα.
Σύµφωνα µε τους γιατρούς των τοπικών νοσοκοµείων, τα εγκαύµατα που προκαλούνται από την τοξική λάσπη είναι πιθανόν τις πρώτες ηµέρες να εµφανίζονται µε ελαφρά µορφή, όµως στη συνέχεια εξελίσσονται πλήττοντας τις εσωτερικές στιβάδες του δέρµατος.


Εκατοντάδες κάτοικοι του χωριού Κολοντάρ στη Δυτική Ουγγαρία, αλλά και των γειτονικών χωριών Ζοµλοβασάρχελι και Ντέβετσερ εκκένωσαν τα σπίτια τους, πολλά από τα οποία είχαν πληµµυρίσει από την κόκκινη λάσπη. Η περιοχή πλήττεται τις τελευταίες ηµέρες από έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν µεγάλες πληµµύρες και κάνουν ακόµα δυσχερέστερο το έργο του περιορισµού της οικολογικής καταστροφής.

Το εργοστάσιο αλουµινίου Αjkai Τimfoldgyar Ζrt βρίσκεται σε απόσταση 165 χιλιοµέτρων δυτικά της Βουδαπέστης και η διαρροή σηµειώθηκε σε δεξαµενή του, µε αποτέλεσµα η τοξική κόκκινη λάσπη να κατακλύσει γρήγορα τα γύρω χωριά – µάλιστα στο Κολοντάρ, το ύψος της λάσπης έφθασε σε µερικά σηµεία έως και τα δύο µέτρα. Τα τοξικά λύµατα από την παραγωγή αλουµινίου, σύµφωνα µε εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων στη Βιέννη, περιέχουν ραδιενεργά στοιχεία που επιβαρύνουν πάρα πολύ το περιβάλλον.

Κινδυνεύει ο Δούναβης : Από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αλουµινίου υπολογίζεται ότι έχουν διαρρεύσει ένα εκατοµµύριο κυβικά µέτρα τοξικών λυµάτων, τα οποία αφότου έσπασαν ένα φράγµα και αναµείχθηκαν µε νερά από τις πληµµύρες µόλυναν ήδη τον παραπόταµο του Δούναβη, ποταµό Μαρτσάλ µε αποτέλεσµα να κινδυνεύει µε µόλυνση και ο ίδιος ο Δούναβης αλλά και ένας άλλος µεγάλος ποταµός, ο Ράµπα.

Η ουγγρική εταιρεία αλουμινίου MAL Zrt, ιδιοκτήτρια του εργοστασίου, επιθυμεί να ξαναρχίσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της το Σαββατοκύριακο, μετέδωσε σήμερα ο ραδιοσταθμός Inforadio, επικαλούμενος τον πρόεδρο της εταιρείας.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έδωσε χθες εντολή για την αναστολή της παραγωγής στην εταιρεία MAL Zrt. Παράλληλα ο υπουργός Περιβάλλοντος Ζόλταν Ιλές δήλωσε σήμερα ότι η ανοικοδόμηση των χωριών που κατακλύστηκαν από την τοξική λάσπη μπορεί να πάρει έως και έναν χρόνο.




1 σχόλιο:

  1. Μ.Π.Ε δεν είχε σε αυτό το εργοστάσιο??? Φυσικά και θα είχε...
    Και τι θα κάνουνε τώρα???
    Μάλλον θα το βάλουνε στα πόδια...

    Για σκεφτείτε να γίνει κάτι τέτοιο στην περιοχή μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.