Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Tα στείρα των μεταλλείων Ολυμπιάδας και Στρατονίκης που πωλούνται ως “αδρανή” ρυπαίνουν τη Χαλκιδική με αρσενικό!



Αναλύσεις από ειδικό εργαστήριο του Α.Π.Θ. αποδεικνύουν την επικινδυνότητα των “στείρων”



Ένα παράνομο λατομείο “αδρανών” έχει στηθεί και λειτουργεί εδώ και περίπου τρία χρόνια στο φράγμα αποβλήτων “Καρακόλι” των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου (φωτογραφία).

Κονβόι φορτηγών αυτοκινήτων εταιρείας που συνεργάζεται με την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κουβαλούν καθημερινά στείρα από το μεταλλείο Ολυμπιάδας στο παράνομο “λατομείο” του Στρατωνίου. Το “λατομείο” επεξεργάζεται τα στείρα από τα μεταλλεία Μαύρων Πετρών και Ολυμπιάδας και τα πουλάει ως “αδρανή” για οικοδομές και 3Α για οδοποιία.

Όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων από ειδικό εργαστήριο του Α.Π.Θ., αυτά τα λεγόμενα “αδρανή” που προέρχονται από το μεταλλείο περιέχουν εκχυλίσιμο αρσενικό έως και 400% περισσότερο από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 0,5 mg/l σε αδρανή και έως 2000% περισσότερο από το ανώτατο επιτρεπόμο όριο στο νερό! Πρόκειται δηλαδή για υλικά που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτραπεί η διάθεσή τους ως αδρανών.

Η πώληση των “αδρανών” με αρσενικό γίνεται σε πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με αυτά από τις λατομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα. Μεγάλες ποσότητες από αυτά τα επικίνδυνα υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί σε έργα της πρώην Νομαρχίας και των Δήμων της Χαλκιδικής και έχουν διασπαρεί σε όλο το Νομό. Έτσι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και ο εργολάβος του “λατομείου” αποκομίζουν παράνομα κέρδη, δηλητηριάζοντας τη Χαλκιδική!

Ο πρώην Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου,με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 12 Μαρτίου 2009, είχε απαγορεύσει την διάθεση/χρησιμοποίηση αυτών των “αδρανών” στην περιοχή του. Σήμερα η απαγόρευση αυτή είναι ανενεργή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.