Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Κυνήγι Θησαυρού


1 σχόλιο:

  1. www.capital.gr
    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 - 09:57

    "Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ( μέρος 2ο)
    Του Δημήτρη Δελεβέγκου
    (συνέχεια)

    «Σύννομη η μεταβίβαση»
    Υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Ελλάκτωρ -που ελέγχει κατά 5% την Ελληνικός Χρυσός (το υπόλοιπο 95% ελέγχεται από την European Goldfields) < http://www.egoldfields.com/egoldfields/en/home > - δηλώνουν στο Capital.gr πως «η απόφαση της Κομισιόν αποδεικνύει ότι η παραχώρηση των μεταλλείων από το κράτος στην Ελληνικός Χρυσός είναι απολύτως νόμιμη.

    Η απαλλαγή της μεταβίβασης από την επιβολή φορολογίας προβλεπόταν από τη σύμβαση μεταβίβασης που κυρώθηκε με το Ν.3220/2004».
    Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «τα μεταλλευτικά κοιτάσματα παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση άνευ τιμήματος.

    Η Ελληνικός Χρυσός κατέβαλε το 2003 στην TVX, 11 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους του καναδικού ομίλου, ο οποίος είχε αποφασίσει να σταματήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα».

    Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει προσφυγή στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταβίβασης (περιλαμβάνεται στο ν.3220/2004) το δημόσιο έπρεπε να καταβάλει 11 εκατ. ευρώ στην TVX, ενώ όλα τα περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας (ακίνητα, οικόπεδα, αγροί κ.ο.κ.) περιήλθαν στην Ελληνικός Χρυσός.

    H εν λόγω σύμβαση προέβλεπε επίσης, ότι η Ελληνικός Χρυσός υποχρεούται να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο εντός 24 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 3220/2004 (ΦΕΚ 15 Α 28-1-2004) για την ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας καθώς και την κατασκευή-λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας Χρυσού.

    Αξία μεταλλείων
    Ποια είναι όμως η αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση της 10/12/2008 επικαλείται τις εκτιμήσεις διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο, σύμφωνα με τις οποίες η αγοραία αξία των μεταλλείων ανέρχεται στα 408 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο, η Κομισιόν στη χθεσινή της απόφαση αναφέρει ότι «έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ».
    Δηλαδή περίπου 15 εκατομμύρια περισσότερα από τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία.

    Όσον αφορά το ποσό των 408 εκατ. ευρώ, ο επικεφαλής της Άκτωρ Δημήτρης Κούτρας σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» < http://www.capital.gr/Articles.asp?id=909126&ppg=0 > είχε σημειώσει ότι «δεν αφορά αξία επιχείρησης, αλλά την πιθανή αξία µεταλλευµάτων εφόσον αυτά εξορυχτούν, υποστούν επεξεργασία µε συγκεκριµένο κόστος και διατεθούν στην αγορά µε συγκεκριµένη τιµή». “

    dimitris.delevegos@capital.gr Πηγή:www.capital.gr

    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1141161

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.