Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Η Υπουργός Περιβάλλοντος δεκανίκι στα χρηματιστηριακά παιχνίδια της European Goldfields;

Στις 23 Φεβρουαρίου το Reuters δημοσίευσε δηλώσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος κας Μπιρμπίλη, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη να δώσει στην Ελληνικός Χρυσός, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην European Goldfields, άδεια για την εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην Χαλκιδική, λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο η κα Μπιρμπίλη δήλωσε χαρακτηριστικά: “Έχει πολωθεί το θέμα… Σαφέστατα θα πρέπει να υπάρξει και άλλη διαβούλευση”, ενώ είπε ότι θέλει να διασφαλίσει πως το έργο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα. Οι δηλώσεις της Υπουργού έκαναν το γύρο του κόσμου με αποτέλεσμα τη δραματική πτώση της τιμής της μετοχής της EUROPEAN GOLDFIELDS κατά 22% μέσα σε μία μόνο μέρα.


Όμως στις 24 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει η “Μακεδονία”, η Υπουργός Περιβάλλοντος επικοινώνησε με το Reuters για να διαψεύσει το τηλεγράφημα! Όπως ανέφερε στη “Μ” στέλεχος του υπουργείου, “η υπουργός δεν είπε ποτέ ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει την έγκρισή της, αλλά ότι η περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης και η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους θα δοθεί όταν το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώσει τη διαδικασία”. Τόνισε μάλιστα πως ποτέ η κυρία Μπιρμπίλη δεν μίλησε για θέμα που “πολώνει”.


Διερωτώμαστε τι είναι αυτό που αισθάνθηκε την ανάγκη να διαψεύσει το ΥΠΕΚΑ… Το ότι η περιοχη όπου σχεδιάζεται η πραγματοποίηση της χρυσής επένδυσης δεν έχει απλά “πολωθεί” αλλά κυριολεκτικά “βράζει” είναι πασιφανές και το γνωρίζει από πρώτο χέρι το ΥΠΕΚΑ. Οι δυο κυρίες του ΥΠΕΚΑ Τίνα-Μαργαρίτα υποχρεώθηκαν να μαζέψουν όπως-όπως το σήριαλ των “δημόσιων διαβουλεύσεων” από τα ταραγμένα νερά της ΒΑ Χαλκιδικής και να οδηγήσουν τη διαβούλευση στα ήρεμα νερά του Κολωνακίου.


Ποιος ο λόγος να διαψεύσει η κα Μπιρμπίλη το ότι “χρειάζεται κι άλλη διαβούλευση” και να το αντικαταστήσει με το “η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους θα δοθεί όταν το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης της μελέτης” που σημαίνει ότι δεν θα γίνει άλλη διαβούλευση και ότι η έκδοση της άδειας είναι απλά θέμα χρόνου;


Γιατί έσπευσε το ΥΠΕΚΑ να διαψευσει το Reuters που έγραψε ότι η κα Μπιρμπίλη είπε ότι “η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει την έγκρισή της”, τη στιγμή μάλιστα που η κα Καραβασίλη προσπαθεί να πείσει την τοπική κοινωνία ότι “η διαβούλευση θα συνεχιστεί” και ότι καμία απόφαση δεν είναι ειλημμένη;;;


Όλα δείχνουν ότι οι αποδέκτες της διάψευσης δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό. Είναι οι μέτοχοι της EUROPEAN GOLDFIELDS που αντέδρασαν στα όσα – αυτονόητα για εμάς στην Ελλάδα – είπε η κα Μπιρμπίλη, οδηγώντας την τιμή της μετοχής στα Τάρταρα. Η διάψευση καθησύχασε τους ανησυχούντες μετόχους και έσωσε την τιμή της EUROPEAN GOLDFIELDS η οποία στη σημερινή συνεδρίαση κατέγραψε κέρδη κοντά στο 12%. Η επένδυσή μας στην Ελλαδα δεν κινδυνεύει, η δημόσια διαβούλευση έχει λήξει, η τοπική κοινωνία έχει εκφραστεί θετικά για το έργο, αντιδραση δεν υπάρχει και όπου να’ναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα εκδώσει την άδεια. Φοβόμαστε ότι ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και μεγαλομέτοχος της EUROPEAN GOLDFIELDS κ. Δημήτρης Κούτρας έχει μπλέξει την Υπουργό Περιβάλλοντος στα χρηματιστηριακά του παιχνίδια.


Σε χθεσινή της (24/2) ανακοίνωση τύπου η EUROPEAN GOLDFIELDS αντιγράφει τη διορθωτική δήλωση της Υπουργού και διαψεύδει ότι έχει ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία σχετικά με τον υδροφόρο ορίζοντα ή τη ρύπανσή του. Η εταιρεία δηλώνει ότι έχει λάβει επιβεβαίωση από μια Ειδική Τεχνική Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι σύμφωνη με όλες τις προδιαγραφές της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας” και τέλος τονίζει ότι “μετά από πλήρη δημόσια διαβούλευση, στις 10 Δεκεμβρίου 2010 το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα υποστήριξε την ΜΠΕ και πέρασε το θέμα στο ΥΠΕΚΑ για την τελική έγκριση”.


Επισημαίνουμε ότι η ΜΠΕ που “ομόφωνα υποστήριξε” το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να συμπληρωθεί, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία γνωμοδότησης. Αν συμβεί αυτό, θα αποδειχθεί μάταιη η μεθόδευση της Κυβέρνησης για να αποσπάσει τη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου μερικές μέρες πριν τη λήξη της θητείας του και την οριστική κατάργηση του θεσμού. Κατα συνέπεια η οποιαδήποτε “διαβούλευση” γίνει – αν γίνει – τώρα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να οδηγήσει στην τροποποίηση της μελέτης. Άρα είναι ψευδής και προσχηματική.
Παρά την συστηματική προπαγάνδα και τις απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και της εταιρείας να αποσιωπηθεί η αντίθεση της κοινωνίας στο Επενδυτικό Σχέδιο, αυτή διογκώνεται καθημερινά. 

2 σχόλια:

 1. www.capital.gr
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 - 09:57

  "Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ( μέρος 1ο)
  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σχεδιάζει να προσφύγει η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ κατά της απόφασης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία < http://www.capital.gr/News.asp?id=1140557 > η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο επιδοτήσεις (για την απόκτηση το 2003 των μεταλλείων Κασσάνδρας) ύψους 15 εκατ. ευρώ.
  Το ποσό (θεωρείται επιδότηση από την Ε.Ε.) αυτό αφορά στην διαφορά της τιμής κτήσης από την αγοραία αξία των μεταλλείων.

  Η πώληση των μεταλλείων το 2003 από το Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός βρέθηκε -ύστερα από καταγγελία- στο μικροσκόπιο της Κομισιόν.

  Ωστόσο, κατά την εταιρεία, τα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας της Ε.Ε. αποδεικνύουν ότι η μεταβίβαση των μεταλλείων είναι σύννομη.

  Ιστορικό
  Τον Ιούλιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε καταγγελία βάσει της οποίας από το 2003 η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομες ενισχύσεις στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας έναντι 11 εκατ. ευρώ.

  Η Ε.Ε. είχε οδηγηθεί πριν από περίπου τρία χρόνια στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας.

  «Τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά τη συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων.

  Επιπλέον, η σύμβαση πώλησης περιλάμβανε φοροαπαλλαγή και μείωση των διαφόρων νομικών αμοιβών υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» αναφέρει σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
  Για τα παραπάνω ζητήματα η Κομισιόν είχε ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κωλυσιέργησε να παράσχει τα ζητούμενα στοιχεία και γι’ αυτό η Ε.Ε. είχε διαμηνύσει στην τότε κυβέρνηση ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

  dimitris.delevegos@capital.gr Πηγή:www.capital.gr

  http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1141161
  ( συνέχεια )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. www.capital.gr
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 - 09:57

  "Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ( μέρος 2ο)
  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
  (συνέχεια)

  «Σύννομη η μεταβίβαση»
  Υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Ελλάκτωρ -που ελέγχει κατά 5% την Ελληνικός Χρυσός (το υπόλοιπο 95% ελέγχεται από την European Goldfields) < http://www.egoldfields.com/egoldfields/en/home > - δηλώνουν στο Capital.gr πως «η απόφαση της Κομισιόν αποδεικνύει ότι η παραχώρηση των μεταλλείων από το κράτος στην Ελληνικός Χρυσός είναι απολύτως νόμιμη.

  Η απαλλαγή της μεταβίβασης από την επιβολή φορολογίας προβλεπόταν από τη σύμβαση μεταβίβασης που κυρώθηκε με το Ν.3220/2004».
  Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «τα μεταλλευτικά κοιτάσματα παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση άνευ τιμήματος.

  Η Ελληνικός Χρυσός κατέβαλε το 2003 στην TVX, 11 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους του καναδικού ομίλου, ο οποίος είχε αποφασίσει να σταματήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει προσφυγή στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

  Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταβίβασης (περιλαμβάνεται στο ν.3220/2004) το δημόσιο έπρεπε να καταβάλει 11 εκατ. ευρώ στην TVX, ενώ όλα τα περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας (ακίνητα, οικόπεδα, αγροί κ.ο.κ.) περιήλθαν στην Ελληνικός Χρυσός.

  H εν λόγω σύμβαση προέβλεπε επίσης, ότι η Ελληνικός Χρυσός υποχρεούται να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο εντός 24 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 3220/2004 (ΦΕΚ 15 Α 28-1-2004) για την ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας καθώς και την κατασκευή-λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας Χρυσού.

  Αξία μεταλλείων
  Ποια είναι όμως η αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση της 10/12/2008 επικαλείται τις εκτιμήσεις διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο, σύμφωνα με τις οποίες η αγοραία αξία των μεταλλείων ανέρχεται στα 408 εκατ. ευρώ.

  Ωστόσο, η Κομισιόν στη χθεσινή της απόφαση αναφέρει ότι «έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ».

  Δηλαδή περίπου 15 εκατομμύρια περισσότερα από τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία.
  Όσον αφορά το ποσό των 408 εκατ. ευρώ, ο επικεφαλής της Άκτωρ Δημήτρης Κούτρας σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» < http://www.capital.gr/Articles.asp?id=909126&ppg=0 > είχε σημειώσει ότι «δεν αφορά αξία επιχείρησης, αλλά την πιθανή αξία µεταλλευµάτων εφόσον αυτά εξορυχτούν, υποστούν επεξεργασία µε συγκεκριµένο κόστος και διατεθούν στην αγορά µε συγκεκριµένη τιµή». “

  dimitris.delevegos@capital.gr Πηγή:www.capital.gr

  http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1141161

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.