Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Για να μην ξεχνιόμαστε και να σας θυμόμαστε ... κ. Δήμαρχε του Αριστοτέλη


Μιλάμε για τα ....ομόλογα και πως μερικές "παρέες" αποφάσισαν "να βάλουν στην τσέπη τους" μερικά εκατομμύρια ευρώ, εκμεταλευόμενοι τα λεγόμενα "αποθεματικά των Ταμείων" (κατα τα λοιπά το...ασφαλιστικό μας σύστημα..καταρρέει και οι συνταξιούχοι μας πεινάνε). Αυτή η "κομπίνα" που θα διαβάσετε παρακάτω επίσης είναι απίστευτη. Είναι κυριολεκτικά μια "χρυσή" κομπίνα. Απολαύστε την!
Ανυπολόγιστη η Ζημία για την Τοπική και Εθνική Οικονομία
Η υπόθεση που αναλύεται εδώ είναι αυτή της πολυσυζητημένης "επένδυσης" χρυσού στη Χαλκιδική - που διαφημίστηκε ως "η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα των τελευταίων πενήντα χρόνων". Όμως πολλά από αυτά που αναφέρονται ισχύουν για όλες τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις χρυσού. Ως "επενδύσεις κοινής ωφελείας", όλες θα επιδοτηθούν - ενδεχομένως μάλιστα, αυτές που θα γίνουν στη Θράκη να επιδοτηθούν με ακόμα μεγαλύτερα ποσά από το 35% της Χαλκιδικής. Η κατανάλωση ενέργειας επιδοτείται αδρά για όλες τις βιομηχανίες. Τα έσοδα του Δημοσίου είναι σε όλες τις περιπτώσεις από ανύπαρκτα έως μηδαμινά. Σε τοπικό επίπεδο, οι έντονα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη γεωργία, τον τουρισμό, την απασχόληση είναι επίσης κοινός τόπος.
Όσον αφορά τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, δεν ξέρουμε από που ν' αρχίσουμε...
Σκάνδαλο Πρώτο: Η Χαλκιδική σε τιμή ευκαιρίας...

1. Από το Δημόσιο στην ΤVX (1995)To εξαιρετικά χαμηλό τίμημα των 11,5 δις δρχ. που πλήρωσε η ΤVX για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας το 1995 μπορεί να θεωρηθεί καρπός της διαπλοκής που χαρακτήρισε την όλη διαδικασία (διαβάστε τα πρακτικά της 
δίκης του Οντάριο). Οκτώ χρόνια αργότερα, η ίδια περιουσία μεταβιβάστηκε στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για 11 εκατ. ευρώ (3,75 δις δρχ) - αφού μεσολάβησαν μερικά σκάνδαλα ακόμη...
Τι περιλαμβάνει η περιουσία των Μεταλλείων Κασσάνδρας:

34 Οριστικές Μεταλλευτικές Παραχωρήσεις με έκταση 314.000 στρέμματα
91,3 στρέμματα αστικών οικοπέδων
2000 στρέμματα γης
320 σπίτια στο Στρατώνι
24.000 μ2 βιομηχανικά κτίρια
μεταλλευτικά φρέατα και στοές
τη σκάλα φορτωεκφόρτωσης Στρατωνίου.
Μηχανολογικός εξοπλισμός και stock αρσενοπυρίτη Ολυμπιάδας 
ΠΩΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥ ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική πώλησης μεταλλείων με βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού, η πώλησή τους στις εταιρείες χρυσού γίνεται με βάση την τιμή μιας ουγγιάς στο έδαφος. Η τιμή αυτή προσδιορίζεται ό το κόστος παραγωγής και την τιμή του χρυσού ανά ουγγιά (POG: price of gold).Με την POG σταθερά πάνω από τα $500 και κόστος παραγωγής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας χαμηλότερο από $100 ανά ουγγιά – από τα χαμηλότερα στον κόσμο – η χαμηλότερη τιμή μιας ουγγιάς στο έδαφος είναι $250. Και η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα έπρεπε να είναι: 14,6 εκατ. ουγγιές Χ 250 = $3,8 δις.Πέραν των βεβαιωμένων αποθεμάτων χρυσού και ισοδύναμου σε άργυρο, υπολογίζεται και η αξία των byproducts. Δηλαδή των περιεχόμενων εκμεταλλεύσιμων βασικών μετάλλων. Η βεβαιωμένη παραγωγή στα Μεταλλεία Κασσάνδρας είναι 700.000 τόνοι χαλκού, 800.000 τόνοι μολύβδου και 800.000 τόνοι ψευδαργύρου.Βάσει της σύμβασης μεταβίβασης που κυρώθηκε με το Ν. 3220/2004, κανένα από τα περιουσιακά στοιχεία Μεταλλείων Κασσάνδρας, δεν επιτρέπεται να πωληθεί πριν από τη λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ πούλησε μέχρι σήμερα τα συμπυκνώματα μολύβδου-ψευδαργύρου και περί τους 30.000 τονους αρσενοπυρίτη και εισέπραξε περί τα €10 εκατ. Από τους υπόλοιπους 270.000 τόνους τους οποίους ήδη έχει προσυμφωνήσει, θα εισπράξει περί τα € 60 εκατ. Ορισμένα από τα παραπάνω αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή:
34 Οριστικές Μεταλλευτικές Παραχωρήσεις με σημαντικά αποθέματα χρυσού: Η διεθνής πρακτική πώλησης μεταλλείων με διαπιστωμένα αποθέματα χρυσού είναι η πληρωμή της ουγκιάς του χρυσού στο έδαφος. Τον Ιούλιο 1999, η TVX πούλησε στη NORMANDY τα ποσοστά της σε μεταλλεία της Αμερικής αντί περίπου $100 ανά ουγγιά χρυσού στο έδαφος. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας περιέχουν 14,6 εκατ. ουγγιές απολήψιμου καθαρού χρυσού και η τιμή πώλησης τους θα έπρεπε να είναι περί το 1 δις ευρώ.
To stock της Ολυμπιάδας: Οι 350.000 τόννοι του stock σιδηροπυρίτη-αρσενοπυρίτη της Ολυμπιάδας περιέχουν 23,92 gr/t χρυσού και 24,47 gr/t αργύρου. Συνολικά, αυτό το υλικό θα αποφέρει στην ιδιοκτήτρια εταιρεία περίπου 73 εκατ. ευρώ. Και ήδη η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει αρχίσει το ξεπούλημα.Το τέλμα της Ολυμπιάδας: Το τέλμα εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας (2,41 εκατομμύρια τόννοι) περιέχει 3,42 gr/t χρυσού και 14,25 gr/t αργύρου. Δηλαδή περίπου 80 εκατ.ευρώ. Η ύπαρξη χρυσού στο τέλμα (το απόβλητο της παραγωγής μολύβδου και ψευδαργύρου) είναι ο προφανής λόγος για τον οποίο, αν και το μεταλλείο είναι κλειστό από το 1995, η λίμνη τελμάτων παρέμεινε ακάλυπτη να δηλητηριάζει την περιοχή. Με χαρακτηριστική υποκρισία, η εταιρείες και οι υπέρμαχοι της "επένδυσης" ισχυρίζονται ότι "θα απομακρύνουν αυτά τα δηλητήρια από την Ολυμπιάδα για να απορρυπάνουν την περιοχή"!
Δεν γίνεται καμμία αναφορά στο ασήμι, το μόλυβδο, τον ψευδάργυρο, το χαλκό και το μαγγάνιο που περιέχονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στα Μεταλλεία Kασσάνδρας. Συνήθως αναφέρονται ως παραπροϊόντα (by-products), ωστόσο τα έσοδα από την πώλησή τους θα καλύψουν μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής του χρυσού. Για παράδειγμα στις Σκουριές, λόγω της μεγάλης παραγωγής χαλκού, ο χρυσός θα βγει με σχεδόν μηδενικό (πραγματικό) κοστολόγιο.
11,5 δις; Ποιά 11,5 δις; 
Μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας η KINROSSγύρω στα 8 δις (αν όχι 10!) είχαν ήδη επιστραφεί στην TVX, με τη μορφή μισθών, ασφάλισης και αποζημιώσεων εργαζομένων και επιδοτήσεων ερευνητικών προγραμμάτων:
Μισθοί- Ασφαλιστικές εισφορέςΟι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές 100 εργαζομένων της TVX πληρώνονταν από το Δημόσιο. Το ποσό αυτό ανερχόταν σε περίπου 1 δις δρχ. ετησίως. Το Δεκέμβριο του 2001 μάθαμε ότι μέχρι τότε, 6 χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης, το Δημόσιο συνέχιζε να πληρώνει την TVX για αυτούς τους 100 εργάτες!
Αποζημιώσεις: Οι αποζημιώσεις που θα έπαιρναν 200 από τους εργαζόμενους, ΟΤΑΝ τους απέλυε η ΤVX, κατατέθηκαν την ημέρα της υπογραφής της Σύμβασης (21/12/95) από το Ελληνικό Δημόσιο σε τοκοφόρο λογαριασμό υπέρ της TVX! Τουλάχιστον 2 δις.
2. Από την ΤVX στο Δημόσιο (2004)
Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας επανήλθαν στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού που υπέγραψε με την TVX και την KINROSS. Με αυτόν το Δημόσιο:
Αναγνώριζει επισήμως ότι η δραστηριοποίηση της TVX έχει προκαλέσει ζημίες ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ στο περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής - τις οποίες εξισώνει και συμψηφίζει με τις δικές του οφειλές προς την TVX.Παραιτείται της διεκδίκησης των 2,3 εκατ.ευρώ που χρωστούσε η TVX στο ΙΚΑ και στα Δημόσια Ταμεία.Απαγορεύει δια νόμου στους λοιπούς πιστωτές της TVX να διεκδικήσουν δικαστικά τα χρήματά τους.Πληρώνει στην TVX σαν "εύλογη αποζημίωση" για να πάρει πίσω τα μεταλλεία το ποσό των 11 εκατ. ευρώ.Τα 11 εκατ. ευρώ του Δημοσίου χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των 471 απολυμένων μεταλλωρύχων (τους οποίους βέβαια είχε την υποχρέωση να πληρώσει η TVX). Eπιπλέον, το Δημόσιο βάζει τους άνεργους της TVX σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επανακατάρτισης και ασφάλισης, με άγνωστο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.Kαι ενώ, έστω και με αυτό το τεράστιο κόστος, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας βρίσκονται πλέον στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου και θα μπορούσε να σταματήσει επιτέλους η οικονομική αιμορραγία των Ελλήνων, το Δημόσιο ΧΑΡΙΖΕΙ τα μεταλλεία στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!

3. Από το Δημόσιο στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (2004)11 εκατ. ευρώ πλήρωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, τα οποία δεν εισέπραξε το Δημόσιο αλλά η TVX.Σε περίπτωση καταγγελίας και λύσης της σύμβασης, η εταιρεία υποχρεούται να επιστρέψει στο Δημόσιο τα Μεταλλεία Κασσάνδρας - το δε Δημόσιο, ακόμα κι αν δεν ευθύνεται για τη λύση της σύμβασης, υποχρεούται να επιστρέψει τα 11 εκατ. ευρώ τα οποία ουδέποτε εισέπραξε!
Σκάνδαλο Δεύτερο: Οι Επιδοτήσεις 
Ακολουθεί μια σειρά από άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις προς την TVX. Οι περισσότερες από αυτές θα ισχύσουν προφανώς και για τη νέα εταιρεία:
Επιδότηση από την ΕΕ : Η TVX υπάγεται στο Ν.1892/90 (Αναπτυξιακό Νόμο) και επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το 35% του ύψους της επένδυσης . Με το κόστος του έργου της Ολυμπιάδας να ανέρχεται στα $250 εκατ. και του έργου των Σκουριών σε άλλα $250 εκατ., η συνολική επιδότηση για τα Μεταλλεία Kασσάνδρας θα ήταν $174 εκατ. 
Το κερασάκι στην τούρτα:Η καταβολή της επιχορήγησης ήταν εγγυημένη από το Ελληνικό Δημόσιο. Σε περίπτωση άρνησης της Ε.Ε. να επιδοτήσει την "επένδυση", τα λεφτά θα πληρωνόταν από το Ελληνικό Δημόσιο!!!!!

Επιδότηση δανεισμού:
Το Δημόσιο επιδοτεί με 35% το επιτόκιο όλων των δανείων της εταιρείας.
Με τον περίφημο "νόμο του Καραμανλή" 2687/53, η TVX (κάθε ξένος επενδυτής) πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και αποζημιώσεις μειωμένες μέχρι και 50%.ΕνέργειαΗ ανάκτηση χρυσού είναι κατ'εξοχήν ηλεκτροβόρα διαδικασία. Η TVX είχε κάνει συμφωνία με τη ΔΕΗ (δημοσίευση 11/2/99) να πάρει 58 MW ισχύος για την Ολυμπιάδα και άλλα 32 MW για τις Σκουριές. Συνολικά 90 MW ισχύος το χρόνο, τα οποία θα πλήρωνε με το τιμολόγιο Α150, δηλαδή με 13 δρχ/kWh . O Έλληνας πολίτης αγοράζει το ρεύμα με 32 δρχ/kWh (στοιχεία 1999).
Υποδομή μεταφοράς ρεύματος: Το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να εκτελέσει εντός 18 μηνών από τη χορήγηση της άδειας κατασκευής του εργοστασίου χρυσού όλα τα απαιτούμενα έργα για την παροχή της απαιτούμενης ισχύος και την απρόσκοπτη τροφοδοσία της μονάδας της TVX. Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, αυτό το τεράστιο έξοδο θα βάρυνε την εταιρεία.Ασβεστόλιθος: Παραχωρείται εντελώς δωρεάν η λατόμευση 5.500.000 τόννων ασβεστόλιθου από τα λατομεία Βαρβάρας, ακόμα και εκτός λατομικής περιοχής.
Νερό: Η μεταλλουργία χρυσού είναι υδρομεταλλουργία. Οι τεράστιες ποσότητες νερού που απαιτεί αντλούνται δωρεάν από τις πηγές της περιοχής του έργου.
Επιδότηση έρευνας: Σε όλο τον κόσμο, τεράστια είναι τα ποσά που δαπανούν κάθε χρόνο οι μεταλλευτικές εταιρείες για έρευνα, ειδικά για την ανακάλυψη νέων μεταλλοφόρων περιοχών. Στην Ελλάδα ακόμα και αυτό επιδοτείται από τους ευτυχείς πολίτες αυτής της χώρας. Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) διεξάγει έρευνες για μεταλλεύματα σε όλο τον Ελληνικό χώρο, με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών παραχωρούνται στη συνέχεια στις ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Έτσι οι εταιρείες εξοικονομούν τεράστια ποσά και παίρνουν έτοιμη απο το ΙΓΜΕ και μια πρώτη Οικονομοτεχνική Μελέτη.Το 2001, το ΙΓΜΕ ανακοίνωσε την ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων ουρανίου στην περιοχή "Άσπρα Χώματα", κοντά στο Στρατώνι, μέσα στη μεταλλευτική ιδιοκτησία των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Η ανακάλυψη έγινε στα πλαίσια προγράμματος επιδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή: το κρατικό μας ΙΓΜΕ, με χρήματα της ΕΕ, διεξάγει έρευνα μέσα σε ιδιωτική μεταλλευτική έκταση - και προφανώς τα αποτελέσματα της έρευνας ανήκουν στην ιδιωτική εταιρεία!
Άλλο ένα σκανδαλάκι μέσα στα τόσα... Μήπως πρέπει κάποτε να εξεταστεί σοβαρά ο ρόλος και ο προορισμός του ΙΓΜΕ;
Το κόστος παραγωγής του χρυσού

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ο βασικός λόγος που μας δείχνουν τέτοια προτίμηση οι μεταλλευτικές πολυεθνικές: ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο το μέσο κόστος παραγωγής χρυσού (cash cost) είναι $200, στην Ελλάδα είναι κάτω από $100!Επειδή δεν έχουν ανακαλύψει οι εταιρείες κάποια μαγική συνταγή στην Ελλάδα, το φαινόμενο έχει μια πολύ απλή εξήγηση:
η διαφορά πληρώνεται από τον Έλληνα φορολογούμενο!!!

Σκάνδαλο Τρίτο: Τι (δεν) Παίρνει ο Τοπος

Σύμφωνα με την εταιρεία (εταιρείες), τα οφέλη της χώρας από τις "επενδύσεις" χρυσού θα είναι:
Οφέλη του Δημοσίου που θα προκύψουν από τη φορολόγηση της εταιρείας, τα μεταλλευτικά δικαιώματα και την εξοικονόμηση των $25 εκατ. συναλλάγματος που δαπανώνται ετησίως για την εισαγωγή χρυσού.Οφέλη της τοπικής κοινωνίας από τη δημιουργία χιλιάδων, άμεσων και έμμεσων, θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη παράλληλων δραστηριοτήτων και την αύξηση του τουρισμού λόγω της γοητείας που ασκεί ο χρυσός (!) 
Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι διαφορετική:

Φορολογία : Η εταιρεία (η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ) φορολογείται στην Ελλάδα, όπως κάθε Ελληνική εταιρεία επί των κερδών. Ωστόσο, μέσα από το λαβύρινθο της αγοράς χρυσού, ο προσδιορισμός των κερδών για τη φορολόγησή τους θα αποτελέσει λαμπρό επίτευγμα. Ο χρυσός dore, καθαρότητας 85%, που θα παράγουν οι μεταλλουργίες , θα εξάγεται σε ειδικά εργαστήρια ραφιναρίσματος προς καθαρό χρυσό 98% που θα μένει στο εξωτερικό, απόλυτη ιδιοκτησία της εταιρείας και των τραπεζών, αφού το Δημόσιο έχει μηδενικά δικαιώματα (royalties) στον παραγόμενο χρυσό. Οι πωλήσεις χρυσού από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ θα περνούν μέσα από ένα παγκόσμιο δαιδαλώδες πλέγμα hedging και άλλων τραπεζικών προγραμμάτων. Ο προσδιορισμός των προς φορολόγηση κερδών είναι μια εκ των προτέρων αποτυχημένη διαδικασία.
Δημιουργική Λογιστική...

Η "δημιουργική λογιστική" είναι συνήθης πρακτική των μεταλλευτικών εταιρειών. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες χρυσού του κόσμου, η Cambior, αποχώρησε πρόσφατα από το - εξαντλημένο πλέον - χρυσωρυχείο Omai στη Γουϊάνα, από το οποίο αφαίρεσε 2,9 εκατ. ουγγιές χρυσού, που αξιολογούνται αισίως στα $1 δις. Περιέργως όμως, η εταιρεία δεν έχει πληρώσει ούτε ένα δολάριο εταιρικού φόρου στη χώρα γιατί ...ποτέ δεν εμφάνισε κέρδη!Όπως δήλωσε ο δικηγόρος των κατοίκων της Γουϊάνας σε Αμερικανικό δικαστήριο "ή οι μέτοχοι της Cambior εξαπατήθηκαν ή η Γουϊάνα, μεταφορικά μιλώντας, έχασε την παρθενιά της"!

Η εταιρεία έχει το δικαίωμα να εξάγει το σύνολο του προϊόντος της στο εξωτερικό, αφορολόγητα (Ν.2687/53). Ο χρυσός εξάγεται σε μορφή DORE (καθαρότητα 85%) για ραφινάρισμα και παραμένει στο εξωτερικό, απόλυτη ιδιοκτησία της εταιρείας. Οι Έλληνες θα πρέπει να αγοράζουμε τον "ελληνικό χρυσό" από το εξωτερικό, με εξαγωγή συναλλάγματος, όπως κάναμε μέχρι τώρα.Μεταλλευτικά δικαιώματα: Στα ιδιωτικά μεταλλεία, όπως είναι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ο νόμος δεν προβλέπει δικαιώματα του ΔημοσίουΜόνο στα δημόσια μεταλλεία οι εταιρείες καταβάλουν ένα πενιχρό 1% επί του τελικού προϊόντος, αν αυτό μπορέσει ποτέ να μετρηθεί.Θέσεις εργασίας: Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και δε στοχεύουν στο "να δώσουν δουλειά στον κόσμο"(!). Σε όλο τον κόσμο η μεταλλευτική βιομηχανία περνάει κρίση με αποτέλεσμα την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων. Για τη μεταλλουργία χρυσού της Ολυμπιάδας, η μελέτη της TVX προέβλεπε όλες κι όλες 341 θέσεις απασχόλησης. Στο Ν.3220/2004, που κυρώνει τη σύμβαση, δεν υπάρχει υποχρέωση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για πρόσληψη των απολυμένων της TVX.Παράλληλες δραστηριότητες: Η μεταλλουργία χρυσού καμμία παράλληλη ή δορυφορική δραστηριότητα δεν ευνοεί. Αντίθετα απαξιώνει πλήθος υγιών, αειφόρων, βιώσιμων δραστηριοτήτων, με πρώτο θύμα τον τουρισμό. Η συρρίκνωση του τουρισμού, της αλιείας, της δασοκομίας, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας θα δημιουργήσει μερικές χιλιάδες ανέργων.
Τουρισμός: Το επιχείρημα της αύξησης του τουρισμού χάρη στη μεταλλουργία χρυσού είναι τουλάχιστον γελοίο. Μήπως θα έπρεπε να προτείνουμε στους ξενοδόχους της περιοχής μας να προβάλλουν τα 200 εκατομμύρια τόννους τοξικά κυανιούχα απόβλητα σαν τουριστικό θέλγητρο;
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΑΝ ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΧΤΑΣ ΚΑΙ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θα επιχειρήσουμε να υπολογίσουμε πόσο θα κοστίσουν αθροιστικά οι Υφυπουργοί Χρήστος Πάχτας του ΠΑΣΟΚ και Γιώργος Σαλαγκούδης της ΝΔ στο Ελληνικό Δημόσιο και το περιβάλλον.
Αξία στο έδαφος 14,6 εκατ. ουγγιών χρυσού € 3.000,0 εκατ.Αξία στο έδαφος βασικών μετάλλων με τιμή χαλκού $2,14 ανά lb
(1lb = 500gr), μολύβδου $0,56 ανά lb, ψευδαργύρου $0,93 ανά lb € 1.600,0 εκατ.
Έτοιμα συμπυκνώματα που υπεξαιρέθησαν € 70,0 εκατ.Ασφαλιστικές εισφορές και φόροι που χαρίσθηκαν € 2,2 εκατ.
2.200 στρέμματα γης € 5,8 εκατ.Κτίρια γραφείων και βιομηχανικά 30.000 τ.μ. € 12,8 εκατ.320 σπίτια και αστικά οικόπεδα € 9,0 εκατ.
Πρόγραμμα επανακατάρτισης απολυμένων της TVX € 28,0 εκατ.

ΣΥΝΟΛΟ € 4.727,8 εκατ.

Οι υπολογισμοί βασίζονται σε στοιχεία που αντλήθηκαν από την Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ., την TVX, την EUROPEAN GOLDFIELDS, τον ειδικό χρηματιστηριακό τύπο για τις εταιρείες χρυσού και πλήθος σχετικών μελετών και αναλύσεων.
Οι διαπιστωμένες ή μη περιβαλλοντικές ζημίες, μόνον από την TVX, εκτιμήθηκαν σε 400 εκατ. ευρώ και χαρίσθηκαν με το Ν. 3220/2004.Η ζημια του Δημοσίου δεν περιορίζεται μόνο σε όσα αναφέραμε. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη συνολική προγραμματισμένη δραστηριότητα της εταιρείας δεν έχουν αντιμετωπισθεί ούτε ως πιθανότητα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ 
Αυτό το έγκλημα και τους ενόχους του, τους καλύπτει μέχρι σήμερα άκρα σιωπή. Τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την «τροπολογία Πάχτα» για το PORTO CARRAS και με τον τέως Υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σαλαγκούδη, μονον εξ’αιτίας των χαρακτηρισμών του, προεκλογικά, για τον Frank Timis – υποβιβάζοντας έτσι το όλο θέμα σε μια απλή υπόθεση πολιτικής διγλωσσίας.
Κανένας δεν θα αποκάλυπτε την «άλλη» «τροπολογία Πάχτα», που κατατέθηκε ταυτόχρονα με την «τροπολογία» του PORTO CARRAS και «μεταβίβασε», με διαδικασία-απάτη, την τεράστια δημόσια περιουσία των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Κανένας δεν αποκάλυψε τις σκοτεινές διαδικασίες που προώθησε προσωπικά ο Γιώργος Σαλαγκούδης για να περιέλθει το 100% των Μεταλλείων Κασσάνδρας στους Timis-Μπόμπολα. Η συνενοχή των δυο μεγάλων κομμάτων κράτησε τα στόματα των λαλίστατων πολιτικών τους κλειστά.
Με το άρθρο 12 του Ν. 2436/1996 απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη όλοι οι υπεύθυνοι για αυτές τις περιβαλλοντικές ζημίες και τις ζημίες τρίτων μέχρι το 1995. Επίσης, όπως προαναφέραμε, με το Ν. 3220/2004 απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για διαπιστωμένες ή μη περιβαλλοντικές ζημίες και ζημίες τρίτων η TVX HELLAS, H TVX GOLD και τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων.

Με τον ίδιο νόμο, τον Ν.3220/2004, απαλλάσσεται a priori η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για οποιαδήποτε ζημία γίνει μετά την 28 Ιανουαρίου 2004 εφ’όσον αυτή «οφείλεται σε προγενέστερη δραστηριότητα». Με δεδομένο ότι το σύνολο των δραστηριοτήτων ασκείται από την αρχαιότητα και εντατικότερα από το 1929 μέχρι το 1992 από την Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ., από το 1992 μέχρι το 1995 από την ΕΘΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ και από το 1995 μέχρι το 2003 από την TVX στα ίδια υπόγεια μεταλλεία και στις ίδιες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, ΟΛΕΣ οι περιβαλλοντικές ζημίες ή ζημίες τρίτου μπορούν να αποδοθούν, χωρίς δυνατότητα απόδειξης του εναντίου, σε προγενεστερα αίτια.
Έτσι, κανένας δεν έχει, κανένας ποτέ δεν είχε και κανένας ποτέ δεν θα έχει οποιαδήποτε ευθύνη για τις διαπιστωμένες ή μη ζημίες του περιβάλλοντος ή τρίτων από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Β. Χαλκιδική.Όπως αναλύθηκε , η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ συστήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2003 και νομιμοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου για να της χαρίσει ο τότε Υφυπουργός Χρήστος Πάχτας στις 12 Δεκεμβρίου τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, μια διαδικασία παράνομη και συνολικά άκυρη. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας που κυρώθηκε με το Νόμο 3220/2004, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ υποχρεούται στην κατασκευή/λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού και παραγωγής βασικών μετάλλων.

Η ανάκτηση χρυσού από τους αρσενοπυρίτες της Ολυμπιάδας είχε μελετηθεί πλήρως από την ΜΕΤΒΑ Α.Ε., εταιρεία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, τη δεκαετία 1980-1989, από Έλληνες επιστήμονες και τεχνικούς. Στο διάστημα 1995-200, η TVX με τα βασικά στελέχη της ΜΕΤΒΑ ολοκλήρωσε την έρευνα και τις μελέτες και προχώρησε στην πλήρη αδειοδότηση της μεταλλουργίας χρυσού και την ανακαίνιση των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
O υπολογισμός των κερδών που θα πραγματοποιήσει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ μέχρι το 202 που προβλέπεται η εξόφληση του συνόλου των εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων γίνεται με τις μέσες τιμές χρυσού και βασικών μετάλλων της τελευταίας διετίας και με τα συνολικά κοστολόγια απόληψης των μετάλλων που έχουν υπολογισθεί για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την TVX.

ΧΡΥΣΟΣ και ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΣ ΑΡΓΥΡΟΣ 14.600.00 ΟΥΓΓΙΕΣΤο συνολικό κόστος (total cost) μιας ουγγιάς χρυσού στην Ολυμπιάδα έχει υπολογισθεί σε $120 και στις Σκουριές $50. Με μέσο κόστος $100 και τιμή χρυσού $500 η ουγγιά, το κέρδος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ θα είναι:

14.600.000 Χ (500-100) = $5.840 εκατ.

ΜΟΛΥΒΔΟΣ 800.000 ΤΟΝΟΙ, ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ 800.000 ΤΟΝΟΙ, ΧΑΛΚΟΣ 700.000 ΤΟΝΟΙ
Μέσες τιμές: Μολύβδου $ 1000/τόνο
Ψευδαργύρου $ 1860/τόνο
Χαλκού $ 4280/τόνο

Συνολικό κόστος που προκύπτει από τα στοιχεία της TVX: $1,2 δις.
Με τα στοιχεία αυτά το κέρδος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ από τα βασικά μέταλλα θα είναι:
(800.000Χ1000 + 800.000Χ1860 + 700.000Χ4280) – 1.200.000.000 ~ $4.100 εκατ.

Και συνολικό κέρδος: $(5840+4100) = $9.940 εκατ.

Ήτοι κέρδος: 8.280 εκατ. ευρώ!
Δεν συνυπολογίζονται φυσικά τα χρηματιστηριακά κέρδη της EUROPEAN GOLDFIELDS (65% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ).
Είπε:
"... Η επιδότηση της απόληψης χρυσού από Κυβερνήσεις είναι ένας παραλογισμός που στερεί από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, ήπιες δραστηριότητες, το οξυγόνο του "ζεστού χρήματος" που χρειάζονται για να προσφέρουν σταθερότητα και αειφορία στην αναπτυξιακή πορεία περιοχών και κατοίκων.Ειδικότερα, οι περιοχές που έχουν ήδη πληγεί από παλιές μεταλλευτικές δραστηριότητες, χρειάζονται απελπισμένα αυτές τις επιδοτήσεις για να ανοιχθούν νέοι δρόμοι εναλλακτικής ανάπτυξης και να διορθωθούν - όσο αυτό είναι δυνατό - οι καταστροφές στο περιβάλλον από το μεταλλευτικό παρελθόν".
Alan Greenspan, Πρόεδρος της Federal Reserve Bank (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α.), 1997

Η ανάλυση αυτή δημοσιεύθηκε και βρίσκεται εδώ:

Οπως λένε οι ίδιοι Το "Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων" είναι Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που έχει σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων κοινοτήτων από τις αρνητικές συνέπειες της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης.
"Είμαστε πολίτες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας που μας έφερε κοντά η απειλή των χρυσωρυχείων και των τοξικών τους αποβλήτων"


www.i-reportergr.com

2 σχόλια:

  1. Πού το βρήκατε ρε παιδιά...
    Η εικονογράφηση είναι όλα τα λεφτά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το είδατε;
    http://www.antinews.gr/2011/02/26/87840/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.