Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Το ομόφωνο “Ρέκβιεμ για τη Χαλκιδική” του Νομαρχιακού Συμβουλίου και ο κόλαφος του καθηγητή του ΑΠΘ Διαμαντή Καραμούζη


Τρία ήταν τα υψίστης σημασίας για τη Χαλκιδική θέματα που απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια το Νομαρχιακό Συμβούλιο και για τα οποία γνωμοδότησε στο τελευταίο τρίμηνο της ύπαρξής του:

  1. το φράγμα “Πετρένια” Γοματίου (13-9-2010)
  2. το Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (10-12-2010) και
  3. το φράγμα Χαβρία (28-12-2010)
Οι γνωμοδοτήσεις του Σώματος για τις ΜΠΕ (2) και (3) ήταν ΟΜΟΦΩΝΑ θετικές και η (1) ψηφίστηκε ουσιαστικά ομόφωνα, αφού υπήρξαν μόνο δυο δευτερεύουσας σημασίας ενστάσεις από τη Μειοψηφία.

Ενορχηστρωτές του “ομόφωνα” ήταν οι “Αρχηγοί” του Ν.Σ., ο Νομάρχης Αστέριος Ζωγράφος και ο επικεφαλής της Μειοψηφίας Αργύρης Λαφαζάνης. Επικαρπωτές του, το δίδυμο Κούτρας-Μπόμπολας και η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Κατά την οκταετία 2003-2010, οι Χαλκιδικιώτες “απολαύσαμε” τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και τις βαριές καταγγελίες που αντάλλασσαν οι δυο μεγάλοι πολιτικοί άνδρες του Νομού, τόσο στις συνεδριάσεις του Ν.Σ. και τις δημόσιες εκδηλώσεις τους, όσο και στα τοπικά κανάλια και τον Τύπο.

Οι τρεις παραπάνω συνεδριάσεις εξελίχθηκαν σε ερωτικά τιτιβίσματα και αλληλοασπασμούς των πρώην αλληλοσπαρασσομένων. Ο χρυσός τους ένωσε αλχημικά, αφού κοινός παρανομαστής και των τριών ΜΠΕ είναι τα Μεταλλεία χρυσού των Σκουριών (βόρειο και νότιο) και της Τσικάρας, στο όρος Κάκαβος.

Το φράγμα “Πετρένια” εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως “αναγκαίο” για την υδροδότηση της προ του Άθω περιοχής, δηλαδή της Ιερισσού, των Ν. Ρόδων, της Αμμουλιανής, της Ουρανούπολης και των ξενοδοχειακών μονάδων της ακτής Τρυπητής-Ουρανούπολης, στην ημερίδα με θέμα τα νερά της Χαλκιδικής που συνδιοργάνωσαν το 1998 στην Όλυνθο ο τότε Νομάρχης Βασίλης Βασιλάκης με τον Υφυπουργό Βιομηχανίας-Ενέργειας-Τεχνολογίας Χρήστο Πάχτα. Ταχυτόχρονα, με την ομόθυμη συμπαράσταση των Πάχτα-Βασιλάκη, η TVX προωθούσε τη “ναυαρχίδα” του Επενδυτικού της Σχεδίου, το πρόγραμμα χρυσού/χαλκού “Σκουριές”.

Επιστημονικός υπεύθυνος της ημερίδας ήταν ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Διαμαντής Καραμούζης από το Γομάτι. Επισημαίνεται ότι ο κ. Καραμούζης και οι επιστημονικοί του συνεργάτες έχουν μελετήσει το σύνολο σχεδόν των υδραυλικών έργων και προγραμμάτων του Νομού μας, ενώ το φράγμα “Πετρένια” στο Γομάτι είναι ολοκληρωτικά επιστημονικό τέκνο του κ. Καραμούζη.

Η υδρολογική λεκάνη του ταμιευτήρα “Πετρένια” περιλαμβάνει σαν κύρια περιοχή υδροφορίας την “Τσικάρα” στον Κάκαβο, όπου βρίσκεται ένα προσδιορισμένο, μεγάλο κοίτασμα χρυσού/χαλκού μεγάλο, άμεσος στόχος προς εκμετάλλευση από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Μετά την πτώχευση της TVX to 2003, το φράγμα “Πετρένια” μπήκε στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το 2006, με την επαναδραστηριοποίηση από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ του προγράμματος “Σκουριές”, η ΜΠΕ βγήκε από τα συρτάρια και σε χρονικό διάστημα ρεκόρ για την Ελληνική Διοίκηση, εξασφαλίσθηκε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και παρουσιάσθηκε στην τελική της φάση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της 13ης Σεπτεμβρίου 2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χωρητικότητα του ταμιευτήρα του φράγματος αναβαθμίσθηκε από τα 3,5 εκατ. κ.μ. της μελέτης Καραμούζη στα 5,5 εκατ. κ.μ., επειδή έγινε έγινε προφανές ότι το έργο “Σκουριές” θα στερούσε τη δυνατότητα υδορδότησης της Μ. Παναγίας. Η Μ. Παναγία παρουσιάζει ήδη έντονα προβλήματα υδροδότησης, λόγω της απομάστευσης του νερού που την υδροδοτεί από την “ερευνητική” στοά της TVX στις Σκουριές.

Επισημαίνεται ή όλως ειδική εισήγηση της Απόφασης 147/10.12.2010 του Ν.Σ. – της ομόφωνα θετικής γνωμοδοτησης για την ΜΠΕ του Επενδυτικού Σχεδίου:

Για την πληρέστερη διασφάλιση του περιβάλλοντος και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, το Ν.Σ. εισηγείται να επισπευθεί η διαδικασία χρηματοδότησης και κατασκευής του φράγματος Πετρένια Γοματία που επξυπηρετείται από ανεξάρτητη (από τις Σκουρές) υδρευτική λεκάνη, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκές του Δήμου Αριστοτέλη.

Ο Δήμος Αριστοτέλη υδροδοτείται ήδη εδώ και μια εξαετία με απόλυτη επάρκεια και άριστης ποιότητας νερό, διασφαλισμένο και για το μέλλον, από την περιοχή “Κρυονέρι” που εμπλουτίζεται από τα νερά της λεκάνης του Ασπρόλακκα. Τα δυο κύρια ρέματα του Ασπρόλακκα, ο Καρατζάς και το Λοτσάνικο, προορίζονται για χώροι απόθεσης 70 εκατ. τόνων τοξικών αποβλήτων εμπλουτισμού του μεταλλείου “Σκουριές”!

Το φράγμα στο Χαβρία, ανάντι της Ορμύλιας, είναι το μείζον έργο υδροδότησης της Χαλκιδικής. Με ετήσια απόληψη 15,5 εκατ. κ.μ. νερού, “έχει σκοπό την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων της ΝΔ Χαλκιδικής, πειρλαμβανομένων των χερσονήσων Κασσάνδρας και Σιθωνίας, την κάλυψη τμήματος των αναγκών άρδευσης της πεδιάδας Ορμύλιας, την προστασία των υπόγειων υδάτων από υφαλμύρωση και την αντιπλημμυρική προστασία του κάμπου Ορμύλιας”.

Αντιγράφοντας τον Κούντερα και τον Μαρκές, οι γνωμοδοτήσεις του Ν.Σ. για Πετρένια, Επενδυτικό Σχέδιο και Χαβρία μπορούν να περιγράφουν με τον τίτλο “Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το προαναγγελθέν έγκλημα κατά της Χαλκιδικής”. Ο κ. Ζωγράφος ως Νομάρχης εισηγείται, αλλά δεν συναποφασίζει με τους Νομαρχιακούς Συμβούλους. Και ειδικά οι συγκεκριμένες γνωμοδοτήσεις δεν μπορούν επ’ουδενί να αποδοθούν σε ελαφρότητα του, αφού είναι εις βάθος γνώστης του εγκλήματος που συντελέσθηκε με αυτές.

Οι τρεις ΜΠΕ αναπτύσσονται σε 5.500 σελίδες και περισσότερους από 130 χάρτες και σχέδια. Ειδικά η ΜΠΕ του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ καταλαμβάνει 13 τόμους, με 4.000 σελίδες και 100 χάρτες και σχέδια. Το μπαούλο της ΜΠΕ το παρέλαβε ο Πρόεδρος του “Παρατηρητηρίου” Τόλης Παπαγεωργίου από το γραφείο του Προέδρου του Ν.Σ. τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και το επιστρέψε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε δεν είχε ζητηθεί από κανέναν ούτε φυσικά από το Νομάρχη και τους Νομ. συμβούλους.

Στη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου 2010 όμως, ο Νομάρχης και οι 21 παρόντες Νομ. Σύμβουλοι, χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη, εξέφρασαν την απόλυτη βεβαιότητα ότι η ΜΠΕ διασφαλίζει πλήρως το περιβάλλον της Β. Χαλκιδικής και ότι το Επενδυτικό Σχέδιο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή απογείωση της περιοχής και των κατοίκων της. Ως βαθείς γνώστες του περιεχομένου της ΜΠΕ, ούτε ένας δεν είχε κάποια απορία ή κάποια επιφύλαξη.

Η ίδια αβάσταχτη ελαφρότητα και εγκληματική ανευθυνότητα επιδείχθηκε από το Νομάρχη και τους Νομ. Συμβούλους στη συνεδρίαση της 28ης Δεκ. 2010 κατά τη συζήτηση της ΜΠΕ του φράγματος του Χαβρία που θα καθορίσει το μέλλον της βαριάς βιομηχανίας της Χαλκιδικής, του τουρισμού και θα ξεδιψάσει τους Χαλκιδικιώτες της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας. Καμία ενσταση, καμία επιφύλαξη, παρότι η αρμόδια Επιτροπή της Νομαρχίας “επιφυλάχθηκε να γνωμοδοτήσει επειδή δεν υπήρξε στοιχειώδώς ικανός χρόνος για την εξέταση της ΜΠΕ και εξαγωγή συμπερασμάτων”. Τόσο σοβαροί και υπεύθυνοι ο Νομάρχης και οι Νομ. Σύμβουλοι Χαλκιδικής!

Και ξαφνικά, στις 17 Ιανουαρίου, ο κόλαφος στο Νομάρχη και τους Νομ. Συμβούλους ήρθε από τον αρμοδιότερο και εγκυρότερο επιστήμονα. Τον κ. Διαμαντή Καραμούζη που έχει ειδική γνώση των περιοχών του Χαβρία, της Πετρένιας Γοματίου και των Σκουριών του Κακάβου, λόγω της πολυετούς επιστημονικής ενασχόλησης του με το αντικείμενο και των τριών επίμαχων ΜΠΕ: Γράφει ο κ. Καραμούζης;

Θα πρέπει λοιπόν η προώθηση ή μη της ΜΠΕ του έργου των Σκουριών να λάβει υπόψη της τα εξής:

Αποστραγγίζεται πλήρως ο ανάντη της Μεγάλης Παναγιάς ευρισκόμενος ορεινός όγκος, ο οποίος εμπεριέχει και την έκταση των Σκουρίων.
Οι περιοχές ενδιαφέροντος της εταιρείας επεκτείνονται και σε άλλες υδρολογικές υπολεκάνες, οι οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη λεκάνη του Χαβρία και όχι μόνο, και οι οποίες θα υποστούν ανάλογες επιπτώσεις.
Η Μεγάλη Παναγιά θα στερηθεί όλων των πηγών νερού, τις οποίες τόσο μεγάλη ανάγκη έχει για την ύδρευσή της και όχι μόνο.
Μέρος του δάσους του Κάκκαβου θα καταστραφεί καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιαστεί το φαινόμενο της όξινης βροχής.
Το ίδιο φαινόμενο θα έχει επιπτώσεις τόσο στη γεωργική όσο και στην κτηνοτροφική και μελισσοκομική παραγωγή της περιοχής.
Θα επέλθει υποβάθμιση της ποιότητας τόσο των επιφανειακών όσο και των υπόγειων νερών των λεκανών του Χαβρία και του Ασπρόλακκα.
Η Ιερισσός και το Στρατώνι θα στερηθούν μεγάλο μέρος των καθαρών νερών της λεκάνης του Ασπρόλακκα, τα οποία χρησιμοποιούν για την ύδρευση τους και των οποίων τα πλεονάσματα βελτιώνουν την ήδη επιβαρυμένη ποιότητα των επιφανειακών και υπόγειων νερών του.
Το μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης της κίνησης των υπόγειων νερών (MODFLOW) που εφαρμόστηκε στην ευρύτερη λεκάνη του Ασπρόλακκα, δεν περιγράφει με ακρίβεια το πρόβλημα στην ορεινή ζώνη του Κάκκαβου.
Θα πρέπει να εφαρμοστεί και ένα μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης της ρύπανσης των επιφανειακών και των υπόγειων νερών στην ευρύτερη περιοχή του Ασπρόλακκα και του Χαβρία, εξετάζοντας και την περίπτωση μιας αστοχίας της επέμβασης.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα των νερών των ταμιευτήρων του Χαβρία στην Ορμύλια και του Πετρένια στο Γομάτι, των οποίων η υλοποίηση προβλέπεται στο άμεσο μέλλον.
Eίναι σαφής ο κ. Καραμούζης για τη σχέση “Σκουριές- φράγμα Χαβρία” και είναι σαφής επίσης η σχέση “φράγμα Χαβρία- νερό ΝΔ Χαλκιδικής, κάμπου Ορμύλιας”. Η καμπάνα δεν χτυπά μόνο για το Δήμο Αριστοτέλη. Χτυπά για τους Δήμους Σιθωνίας, Κασσάνδρας και Πολυγύρου. Χτυπά εκκωφαντικά για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ της Χαλκιδικής.

Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι που ΟΜΟΦΩΝΑ, δι ανατάσεως της χειρός, μούτζωσαν τις περιοχές που τους ψήφισαν και τους εξέλεξαν, αγνούν ακόμα και σήμερα τι ψήφισαν. Ακολούθησαν πειθήνεια, όπως πάντα, τις εντολές των “Αρχηγών” , των κυρίων Ζωγράφου-Λαφαζάνη. Ο χρυσός ένωσε στο διάστημα 1995-2003 τον τότε Νομάρχη Βασίλη βασιλάκη (ΝΔ) με τον τότε Χαλκιδικάρχη Χρήστο Πάχτα (ΠΑΣΟΚ). Ο χρυσός ενώνει και σήμερα τους κυρίους Ζωγράφο (ΝΔ) και Λαφαζάνη (ΠΑΣΟΚ) υπό τα χειροκροτήματα του “ανεξάρτητου” θεμελιωτή της κυριαρχίας TVX-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, Χρήστου Πάχτα.

Για το καλό της Χαλκιδικής και των υπηκόων τους. Ή έτσι θέλουν να πιστεύουμε.

From antigoldgreece

1 σχόλιο:

  1. ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΨΕΥΤΟΔΕΙΛΗΜΑΤΑ !!1ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΝΤΕ ΔΗΜΟΨΙΦΗΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.