Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ: ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Το www. capital. gr  είναι ένα δημοφιλές site για τους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Δεν θα το αποκαλούσε κανείς φιλεργατικό και ότι βάζει το περιβάλλον στις πρώτες προτεραιότητες του. Ενας συγκεκριμένος μάλιστα δημοσιογράφος του (Δημήτρης Δελεβέγκος) φαίνεται να έχει πάρει «εργολαβικά» την υπεράσπιση των συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα-Κούτρα κλπ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ).

Kάναμε μία έρευνα στο αρχείο των δημοσιευμάτων αυτού του site, προκειμένου να δούμε πως συσχετίζεται η υπόθεση των μεταλλείων με τα γενικότερα συμφέροντα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αυτό που προέκυψε είναι ότι

-         η μεγαλύτερη πυκνότητα αναφορών στην μεταλλουργία χρυσού εμφανίζεται το 2010

-         για πρώτη φορά αρχίζουν τα τμήματα οικονομικών αναλύσεων των χρηματιστηριακών εταιρειών να προσμετρούν τα μεταλλεία στην διαμόρφωση της αξίας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Αυτά τα δύο στοιχεία καταδεικνύουν ότι η εκκίνηση για την υλοποίηση της επένδυσης είχε δοθεί στις αρχές του 2010, θέτοντας ως πρώτο στόχο την προπαγάνδιση και την χρηματιστηριακή εκμετάλλευση των προοπτικών της.

Εννοείται ότι δεν προσυπογράφουμε τις προβαλλόμενες στα άρθρα αυτά απόψεις, αλλά έχει το ενδιαφέρον του να γνωρίζεις από πρώτο χέρι την επιχειρηματολογία και τις πληροφορίες της άλλης πλευράς. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ είναι να αποδειχθεί χωρίς καμιά αμφιβολία ότι Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, ενός εκ των γνωστών 5 νταβατζήδων που είχε υπαινιχθεί ο προηγούμενος πρωθυπουργός ότι κυβερνούν την χώρα. Παρακάτω αντιγράψαμε –με χρονολογική σειρά- αποσπάσματα μόνο που αναφέρονται στα μεταλλεία, ενώ για τους «άπιστους Θωμάδες» ή όσους θάθελαν να δουν απλά το πλήρες κείμενο, δίνεται και η παραπομπή σε κάθε δημοσίευση. Τα σχόλια δικά σας…

Ελλάκτωρ: Αρκετά ισχυρή να ξεπεράσει την κρίση (Alpha Finance) Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011


Συνολικά, η Alpha Finance εκτιμά ότι η Ελλάκτωρ είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει την κρίση, αν και οι προοπτικές ανάπτυξης σε βασικές περιοχές, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης.Assets, περιουσιακά στοιχεία, με αξία χαρακτηρίζει την Αττική Οδό και τα ορυχεία.

Ελλάκτωρ: Ισχυρή δυναμική ανάπτυξης βλέπει η Euroxx Τρίτη, 21 Δεκέμβριος 2010


Όπως σχολιάζει η χρηματιστηριακή, τα αποτελέσματα τριμήνου της Ελλάκτωρ ήταν ασθενή, καθώς όλοι οι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιείται, πλην των ΑΠΕ, επηρεάστηκαν από τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.

Για το 2010 αναμένει τα επαναλαμβανόμενα κέρδη να διαμορφωθούν 60,6% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, στα 29,2 εκατ. ευρώ, και αύξηση αυτών κατά 28,5% και 38,5% το 2011 και 2012 αντίστοιχα., κυρίως εξαιτίας της συνεισφοράς από τις ΑΠΕ.

Εξάλλου, σχολιάζει πως η European Goldfields υποστηρίζει την αποτίμηση της εταιρείας, καθώς η τιμή της μετοχής της έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους, εξαιτίας της αύξησης των τιμών του χρυσού αλλά και των θετικών ειδήσεων για τη διαδικασία αδειοδότησης των ορυχείων Hellas Gold.

Ελλάκτωρ: Αυξάνει τιμή λόγω European Goldfields η Marfin Πέμπτη, 16 Δεκέμβριος 2010


Όπως σχολιάζει η χρηματιστηριακή, η κεφαλαιοποίηση της European Goldfields ενισχύει την αποτίμηση της Ελλάκτωρ, τη στιγμή που ο κατασκευαστικός κλάδος συνεχίζει να απογοητεύει.

Για το λόγο αυτό αυξάνει και την τιμή-στοχο για την μετοχή της Ελλάκτωρ, καθώς η κεφαλαιοποίηση της
European Goldfields, υποστηριζόμενη κυρίως από την κατάθεση της περιβαλλοντικής μελέτης και την άνοδο της τιμής του χρυσού, έχει αυξηθεί κατά 34% περίπου.

Ελλάκτωρ: Κάμψη κερδοφορίας - προοπτικές από το χρυσό (Marfin) Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010


Κόντρα στο ρεύμα φαίνεται να βρίσκεται η μεταλλευτική δραστηριότητα του ομίλου, με την έναρξη κατασκευής των μεταλλείων Κασσάνδρας (Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.) να τοποθετείται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, δεδομένου ότι η τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται στην τελευταία φάση της διαβούλευσης.

Σημειώνεται ότι η Ελληνικός Χρυσός ελέγχεται κατά 5% από τον όμιλο Ελλάκτωρ και κατά 95% από την European Goldfields. Στην τελευταία, που είναι εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου και στο χρηματιστήριο του Τορόντο, συμμετέχει η Ελλάκτωρ με 23%.


Ελλάκτωρ: Προς αναθεώρηση των εκτιμήσεων η National Sec, μετά τα μεγέθη Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010


Η National Sec σημειώνει ότι αναμένεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη του ομίλου το 2010 – 2011 ούτως ώστε να αποτυπωθεί η συνεχιζόμενη μείωση στα έσοδα από τις κατασκευές και στα περιθώρια, τα ήπια μεγέθη στις παραχωρήσεις και οι καθυστερήσεις στις ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με πριν φορολόγηση.
(Κουβέντα για τα μεταλλεία η σοβαρότερη απ’όλες τις χρηματιστηριακές!).



Δ. Κούτρας: "Δεν υπάρχει καρτέλ στις κατασκευές"

 Συνέντευξη την Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010 του γνωστού πλέον μεταλλειολόγου-μεγαλοεργολάβου κ.Δ.Κούτρα (φωτό), στον ¨δημοσιογράφο" του capital.gr.


 .........................
. H εταιρεία Άκτωρ έχει γίνει στόχος αρνητικής κριτικής για τις θεωρούµενες στενές της σχέσεις µε τους κυβερνώντες. Ποια είναι η άποψή σας;
Είναι κοινός τόπος ότι τα δηµόσια έργα χρηµατοδοτούνται από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και αυτόν θεωρούµε εργοδότη µας. Τα προσέχουµε καλύτερα από το να κατασκευάζαµε το ίδιο µας το σπίτι. Οι όποιοι κατά καιρούς «κυβερνώντες» είναι κατά τεκµήριο εκπρόσωποι του ελληνικού λαού και εποµένως αντιµετωπίζουµε µε σεβασµό το ρόλο τους. Αυτή είναι η σχέση µας και καµία άλλη.
- Κατηγορούν τον «Άκτωρα του κ. Μπόµπολα» ότι στις πρόσφατες εκλογές υποστήριξε συγκεκριµένο πολιτικό κόµµα. Τι απαντάτε;
Η Άκτωρ δεν ανήκει µόνο στον κ. Λ. Μπόµπολα, αλλά και στους αδελφούς Καλλιτσάντση, σε µένα και στις οικογένειες Σαραντόπουλου και Γιόκαρη, όπως και στους 25.000 µεγάλους και µικρούς µετόχους της. Η κατασκευαστική εταιρεία δεν αποτελεί κοµµατικό µηχανισµό. Είναι µια παραγωγική «µηχανή» που απασχολεί χιλιάδες εργαζόµενους, οι οποίοι ψηφίζουν όποιον επιθυµούν και αγαπούν τη δηµιουργική εργασία τους.
Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάµε ότι η σηµερινή Άκτωρ προέρχεται από συγχωνεύσεις 11 εταιρειών.
………….

Πόσο σηµαντική είναι για τον όµιλο η δραστηριότητα µε τα µεταλλεία χρυσού και την Ελληνικός Χρυσός;
Το 2003, η καναδική ΤVX µάς µεταβίβασε τα περιουσιακά της στοιχεία και το ελληνικό κράτος ενέκρινε αυτή τη µεταβίβαση µε νόµο το 2004. Η ιδιότητά µου ως µηχανικού µεταλλειολόγου µεταλουργου ερµηνεύει και τη δική µου µετοχική παρουσία στο επιχειρηµατικό σχήµα. Η ανάπτυξη αυτού του µεταλλείου θα µπορούσε να απασχολήσει για 30-50 χρόνια πάνω από 1.500 εργαζόµενους, δηλαδή µπορεί να ζήσει σχεδόν ο µισός πληθυσµός του νοµού Χαλκιδικής. Θα φέρει άµεσες επενδύσεις πάνω από 800.000.000 δολάρια, δηλαδή όσες είναι όλες µαζί οι ιδιωτικές επενδύσεις για τα 5 µεγάλα συγχρηµατοδοτούµενα δηµόσια έργα.
Υπάρχει σκάνδαλο στα µεταλλεία χρυσού Κασσάνδρας; Σας κατηγορούν ότι αγοράσατε προς 11 εκατ. ευρώ τα ορυχεία που αξίζουν 408 εκατ. ευρώ.

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουµε ότι τα µεταλλευτικά κοιτάσµατα στην Ελλάδα παραχωρούνται για έρευνα και εκµετάλλευση χωρίς τίµηµα. Εµείς πληρώσαµε τα 11 εκατ. στην TVX, επειδή θέλαµε να πληρωθούν τα δεδουλευµένα των εργαζοµένων.
Πριν όµως εµείς αποφασίσουµε τη συµµετοχή µας, το υπουργείο Οικονοµικών αναζητούσε σχεδόν επί ένα χρόνο ενδιαφερόµενους.
Για ποιο σκάνδαλο µιλάµε, λοιπόν, όταν κανείς δεν ήθελε να ακουµπήσει αυτή την καυτή πατάτα; Σήµερα στο επιχειρηµατικό σχήµα µετέχει η εταιρεία European Goldfields, η Άκτωρ, και εγώ µε ποσοστό 10%.
Δεν µετέχει ο Μπόµπολας και όλα αυτά είναι χυδαιότητες που τα αναπαράγουν οι φανατικοί εχθροί της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, των οποίων ο σκοπός αγιάζει και τα µέσα που χρησιµοποιούν.
Τώρα, όσον αφορά την αξία στην οποία αναφέρεστε, δεν αφορά αξία επιχείρησης, αλλά την πιθανή αξία µεταλλευµάτων εφόσον αυτά εξορυχτούν, υποστούν επεξεργασία µε συγκεκριµένο κόστος και διατεθούν στην αγορά µε συγκεκριµένη τιµή.
- Η υπόθεση βρέθηκε στο µικροσκόπιο και της Κοµισιόν...
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ασχολήθηκε «αυτεπάγγελτα», αλλά κατόπιν καταγγελίας «καλοθελητών». Εν πάση περιπτώσει, η Κοµισιόν έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία και είναι πλήρως ενήµερη.
.................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.