Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Reuters: Είναι τώρα η European Goldfields στόχος εξαγοράς;

Από antigoldgreece

Πολύφερνη νύφη με προίκα την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας είναι η European Goldfields, σύμφωνα με το άρθρο του Reuters από το οποίο μεταφράζουμε τα πιο ενδιαφέροντα σημεία.

Η απονομή μιας πολύ καθυστερημένης άδειας εξόρυξης που θα μετατρέψει την European Goldfields στον μεγαλύτερο παραγωγό πρωτογενούς χρυσού στην Ευρώπη, θα μπορούσε επίσης να την καταστήσει πρωταρχικό στόχο εξαγοράς, σε έναν τομέα όπου οι παίκτες αγωνίζονται απεγνωσμένα για μεγέθυνση.

Η άδεια για την ανάπτυξη των έργων Ολυμπιάδας και Σκουριών στη βορειοανατολική Ελλάδα υποβλήθηκε για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια και η εταιρεία ελπίζει ότι η παραγωγή από αυτά, μαζί με το μεταλλείο Certej στη Ρουμανία, θα την μετατρέψει σε έναν μέσου μεγέθους παραγωγο, με περίπου 400.000 ουγκιές χρυσού ετησίως έως το 2014.

Τα έργα και μια ελκυστική προοπτική ανάπτυξης που καθυστέρησαν για τόσο καιρό εξ’αιτίας της γραφειοκρατίας και περιβαλλοντικών προβληματισμών, θα πρέπει να προσελκύσουν μνηστήρες, μερικοί από τους οποίους ήδη γυροφέρνουν την European Goldfields, παρά τις ανησυχίες σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα και την εξόρυξη στην Ευρώπη.

Η Καναδική εταιρεία Eldorado Gold Corp είναι ένας από τους φυσικούς θηρευτές καθώς έχει ήδη δύο μεταλλεία σε λειτουργία στην Τουρκία, όπου η European Goldfields έχει επίσης ερευνητικούς στόχους, και ένα έργο υπό ανάπτυξη στην Ελλάδα (το Πέραμα στον Έβρο).

“Το θέμα τέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Eldorado στο παρελθόν. Απορρίφθηκε την τελευταία στιγμή γιατί ακόμα δεν είχαν δοθεί οι άδειες… Η Eldorado είναι το σωστό μέγεθος εταιρείας και η European Goldfields θα είναι μια σημαντική αγορά για αυτούς” , δήλωσε παράγοντας της βιομηχανίας. Η Eldorado δεν ήταν διαθέσιμη για σχόλιο.

Άλλες Καναδικές εταιρείες χρυσού, όπως η Barrick Gold και η Newmont Mining ή οι Ρωσικές Polyus Gold και Polymetal μπορεί επίσης να ρίξουν μια ματιά, αν και καμία από αυτές δεν έχει παρουσία στην Ελλάδα, τη Ρουμανία ή την Τουρκία. Η Καναδική Centerra Gold, η οποία έχει παραχωρήσεις για έρευνα στην Τουρκία, μπορεί επίσης να ενδιαφέρεται.

“Κανείς δεν επρόκειτο να τους αγγίξει μέχρι να πάρουν την άδεια, δεδομένης της ιστορίας αυτής της άδειας”, δήλωσε τραπεζίτης, προσθέτοντας όμως ότι η λίστα των μνηστήρων θα είναι περιορισμένη, δεδομένης της εστίασης της European Goldfields στην την Ευρώπη, ειδικά στην Ελλάδα, μακριά από τις πιο παραδοσιακές περιοχές ανάπτυξης μεταλλείων στην Αφρική.
[....]

Πρόθυμοι να πουλήσουν;
Η χρηματοδότηση της εξαγοράς είναι απίθανο να είναι πρόβλημα δεδομένου ότι οι περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα του χρυσού είναι συνήθως συναλλαγές σε χαρτί, αν και θα μπορούσε να υπάρχει και ένα στοιχείο σε μετρητά. Η λήψη της άδειας θεωρούνταν το μεγαλύτερο ρίσκο για την European Goldfields. Το κατασκευαστικό μέρος επίσης δεν θεωρείται μείζον θέμα, ιδίως επειδή ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας ΑΚΤΩΡ Α.Ε. είναι θυγατρική εταιρεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου στην Ελλάδα, με ποσοστό 19,3 τοις εκατό.

“Δεν νομίζω ότι (η ΑΚΤΩΡ) θέλουν να είναι στην επιχείρηση της εξόρυξης … θα πουλήσουν στην σωστή τιμή», δήλωσε ειδικός αναλυτής.

Οι μετοχές της European Goldfields αυξήθηκαν 33 τοις εκατό την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή από την αρχή του έτους, καθώς οι μετοχές εταιρειών χρυσού εξακολουθούν να έχουν χαμηλή απόδοση.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, οποιαδήποτε προσφορά πιθανόν θα είναι πάνω από £ 13 ανά μετοχή, ανεβάζοντας την αποτίμηση της εταιρείας σε πάνω από 2,4 δισ. λίρες στερλίνες ($ 3,9 δις δολάρια).

Όπως είπαν αναλυτές και γνώστες της βιομηχανίας, είναι σημαντικό ότι το διοικητικό συμβούλιο της European Goldfields – συμπεριλαμβανομένου και του Πρόεδρος Martyn Konig – πιστεύεται ότι είναι πρόθυμοι να πωλήσουν.

Η εταιρεία έχει 10 εκατομμύρια ουγγιές αποθέματα χρυσού και αναμένεται να δώσει μια σειρά εταιρικών ενημερώσεων σύντομα. Σύμφωνα με (άλλο) αναλυτή, οι εκτιμήσεις των γεωλογικών και μεταλλευτικών αποθεμάτων δήλωσε για την Ολυμπιάδα και τις Σκουριές πρόκειται να αναθεωρηθούν, με βάση μια μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την τιμή του χρυσού υπόθεση χρυσό $1.000 ανά ουγγιά, από $ 650 και $ 450 αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.