Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ιδιωτικοποιούμε… αέρα!

Από antigoldgreece

Ότι θα αναδημοσιεύαμε άρθρο του Δεβελέγκου από τo Capital.gr, ούτε που το φανταζόμασταν… Το ανεβάζουμε επειδή επιβεβαιώνει το δικό μας Δεν υπάρχουνε έσοδα του Δημοσίου από τον ορυκτό “μας” πλούτο, αλλά και αν υπήρχαν θα τα είχανε πουλήσει!!!

Το ωραίο είναι ότι την ανυπαρξία εσόδων του Δημοσίου επιβεβαιώνει ακόμα και ο Γεν. Διευθυντής του ΙΓΜΕ Κ. Παπαβασιλείου, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο περιδιάβαζε τα κανάλια, τις εφημερίδες και τα συνέδρια, υποσχόμενος στους Έλληνες έσοδα δεκάδων δις ευρώ από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού Μακεδονίας και Θράκης! Τώρα ξαφνικά το θυμήθηκε ότι τα μεταλλεία είναι ιδιωτικά κι άρα το Δημόσιο δεν παίρνει φράγκο!

Έτσι μπράβο… να πέφτουν οι μάσκες σιγά σιγά! Διαβάστε το άρθρο του Capital.

20/7/2011
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Πλήρη σύγχυση σε μεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού αλλά και σε παράγοντες της εγχώριας αγοράς έχει προκαλέσει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, η πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή χρηματοοικονομικών συμβούλων για την αποκρατικοποίηση των ελληνικών μεταλλευτικών δικαιωμάτων.

Η αιτία; Το ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζει να εκχωρήσει τα δικαιώματά του επί μελλοντικών εσόδων από την εμπορική εκμετάλλευση των μεταλλευτικών κοιτασμάτων που βρίσκονται σήμερα υπό εκμετάλλευση. Στο σημείο αυτό ωστόσο, δημιουργείται σύγχυση διότι η εκμετάλλευση του μεγαλύτερου μέρους των εν λόγω μεταλλευτικών κοιτασμάτων έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες επενδυτές και συνεπώς η μερίδα του λέοντος των κρατικών εσόδων προέρχεται μόνον από φόρους.

Με άλλα λόγια, «με τα σημερινά δεδομένα εκχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί», όπως αναφέρει στο Capital.gr ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, κ. Κώστας Παπαβασιλείου. Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Μεταλλευτικά δικαιώματα

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι το δημόσιο αναζητά σύμβουλο για την πώληση της εταιρείας ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle), «στην οποία θα μεταφερθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου στα μελλοντικά έσοδα από την εμπορική εκμετάλλευση των παρακάτω μεταλλευτικών κοιτασμάτων.

1.1 Εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων στην Χαλκιδική. Τα μεταλλευτικά δικαιώματα έχουν παραχωρηθεί στην «Ελληνικός Χρυσός».

1.2 Εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων στην Πέραμο, Θράκη. Τα μεταλλευτικά δικαιώματα έχουν παραχωρηθεί στην «Χρυσωρυχεία Θράκης».

1.3 Εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων στις Σάπες, Θράκη.»

Από τα παραπάνω μεταλλεία, μόνον αυτά των Σαπών είναι δημόσια -τα υπόλοιπα δύο είναι ιδιωτικές παραχωρήσεις- και έχουν μισθωθεί ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό στην Cape Lambert Resources. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι όπως προβλέπει ο μεταλλευτικός κώδικας, ο ιδιώτης που εκμεταλλεύεται δημόσιο μεταλλείο καταβάλει στο κράτος μίσθωμα που προσδιορίζεται βάσει της αξίας του παραγόμενου μεταλλεύματος (π.χ. εάν είναι ακατέργαστο, τελικό προϊόν κ.ο.κ.).

Αντίθετα, για τα μεταλλεία της Περάμου και της Χαλκιδικής, τα οποία -σχεδόν όλα- μέσω προεδρικών διαταγμάτων έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, ο μεταλλευτικός κώδικας δεν προβλέπει την καταβολή εισφοράς προς το Δημόσιο.

Και άρα δεν υφίσταται μεταλλευτικό δικαίωμα προς εισφορά στην εταιρεία ειδικού σκοπού και κατ’ εξακολούθηση εκχώρηση σε επενδυτή.

Κ. Παπαβασιλείου: «Δεν νοείται αποκρατικοποίηση»

«Εάν δεν υπάρξει τροποποίηση σε όσα σχεδιάζονται, δεν έχει νόημα η αποκρατικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, των μεταλλείων Χαλκιδικής και Περάμου.

Πρόκειται δηλαδή για μεταλλεία που εκμεταλλεύονται, μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων, επενδυτές και το κράτος έχει έσοδα μόνο από φόρους από την διαδικασία της ιδιωτικής αξιοποίησης. Μιλάμε δηλαδή, για μη κρατικά μεταλλεία, επομένως δεν νοείται αποκρατικοποίηση» εξηγεί ο κ. Παπαβασιλείου.

Αλλάζει το νομικό πλαίσιο;

Πηγές που παρακολουθούν τις σχετικές εξελίξεις αναφέρουν στο Capital.gr ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο πρόκειται να αλλάξει. Και αυτό, ώστε για όσα μεταλλεία έχουν ήδη παραχωρηθεί -ή πρόκειται να παραχωρηθούν- προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες το Δημόσιο να εισπράττει έσοδα υπό τη μορφή μισθώματος.

Στην περίπτωση αυτή ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις εταιρείες που έχουν επενδύσει στην εκμετάλλευση του χρυσού και δεν είχαν υπολογίσει ότι θα καταβάλλουν εισφορά στο κράτος.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ενδεχόμενη επιβολή εισφοράς, εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά τα υφιστάμενα δεδομένα στις ιδιωτικές παραχωρήσεις των μεταλλείων: ο επενδυτής, πλην από την παροχή οικονομικών ανταλλαγμάτων στις τοπικές κοινωνίες, θα καλείται να καταβάλλει και μίσθωμα στο Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έως ότου (και εάν) αλλάξει το νομικό πλαίσιο, τα έσοδα από τα μεταλλευτικά δικαιώματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.