Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

"Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σχεδιάζει να προσφύγει η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ κατά της απόφασης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο επιδοτήσεις (για την απόκτηση το 2003 των μεταλλείων Κασσάνδρας) ύψους 15 εκατ. ευρώ. Το ποσό (θεωρείται επιδότηση από την Ε.Ε.) αυτό αφορά στην διαφορά της τιμής κτήσης από την αγοραία αξία των μεταλλείων.

Η πώληση των μεταλλείων το 2003 από το Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός βρέθηκε -ύστερα από καταγγελία- στο μικροσκόπιο της Κομισιόν. Ωστόσο, κατά την εταιρεία, τα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας της Ε.Ε. αποδεικνύουν ότι η μεταβίβαση των μεταλλείων είναι σύννομη.

Ιστορικό

Τον Ιούλιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε καταγγελία βάσει της οποίας από το 2003 η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομες ενισχύσεις στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας έναντι 11 εκατ. ευρώ.

Η Ε.Ε. είχε οδηγηθεί πριν από περίπου τρία χρόνια στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας.

«Τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά τη συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων. Επιπλέον, η σύμβαση πώλησης περιλάμβανε φοροαπαλλαγή και μείωση των διαφόρων νομικών αμοιβών υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» αναφέρει σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Για τα παραπάνω ζητήματα η Κομισιόν είχε ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κωλυσιέργησε να παράσχει τα ζητούμενα στοιχεία και γι’ αυτό η Ε.Ε. είχε διαμηνύσει στην τότε κυβέρνηση ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Σύννομη η μεταβίβαση»

Υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Ελλάκτωρ -που ελέγχει κατά 5% την Ελληνικός Χρυσός (το υπόλοιπο 95% ελέγχεται από την European Goldfields)- δηλώνουν στο Capital.gr πως «η απόφαση της Κομισιόν αποδεικνύει ότι η παραχώρηση των μεταλλείων από το κράτος στην Ελληνικός Χρυσός είναι απολύτως νόμιμη. Η απαλλαγή της μεταβίβασης από την επιβολή φορολογίας προβλεπόταν από τη σύμβαση μεταβίβασης που κυρώθηκε με το Ν.3220/2004».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «τα μεταλλευτικά κοιτάσματα παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση άνευ τιμήματος. Η Ελληνικός Χρυσός κατέβαλε το 2003 στην TVX, 11 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους του καναδικού ομίλου, ο οποίος είχε αποφασίσει να σταματήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει προσφυγή στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταβίβασης (περιλαμβάνεται στο ν.3220/2004) το δημόσιο έπρεπε να καταβάλει 11 εκατ. ευρώ στην TVX, ενώ όλα τα περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας (ακίνητα, οικόπεδα, αγροί κ.ο.κ.) περιήλθαν στην Ελληνικός Χρυσός.

H εν λόγω σύμβαση προβλέπει επίσης, ότι η Ελληνικός Χρυσός υποχρεούται να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο εντός 24 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 3220/2004 για την ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας καθώς και την κατασκευή-λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας Χρυσού.

Αξία μεταλλείων

Ποια είναι όμως η αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση της 10/12/2008 επικαλείται τις εκτιμήσεις διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο, σύμφωνα με τις οποίες η αγοραία αξία των μεταλλείων ανέρχεται στα 408 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η Κομισιόν στη χθεσινή της απόφαση αναφέρει ότι «έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ». Δηλαδή περίπου 15 εκατομμύρια περισσότερα από τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία.

Όσον αφορά το ποσό των 408 εκατ. ευρώ, ο επικεφαλής της Άκτωρ Δημήτρης Κούτρας σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» είχε σημειώσει ότι «δεν αφορά αξία επιχείρησης, αλλά την πιθανή αξία µεταλλευµάτων εφόσον αυτά εξορυχτούν, υποστούν επεξεργασία µε συγκεκριµένο κόστος και διατεθούν στην αγορά µε συγκεκριµένη τιµή».


dimitris.delevegos@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.