Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Απάντηση του καθηγητή της πυρηνικής φυσικής στο ΑΠΘ Χ. Ελευθεριάδη στην ανάρτηση του Ν. Αρβανιτίδη "Επαναλαμβανόμενο λάθος ή ατόπημα κατά συρροή;"

Η ανάρτηση του Ν. Αρβανιτίδη ΕΔΩ.

Άνευ παρεξηγήσεως κύριε Αρβανιτίδη, τα περισσότερα από αυτά που λέτε δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με όσα είπα στην ομιλία μου. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να ασχοληθώ με το κείμενό σας, σημείο προς σημείο, διότι απλά βρίθει ανακριβειών. Άλλα έλεγα, άλλα καταλάβατε. Ανάλογα είναι και τα συμπεράσματά σας.

Το να απομονώνονται κάποια σημεία, είναι γνωστή μέθοδος διαστρέβλωσης των λεγομένων του άλλου, στην οποία δεν είστε ο μόνος που επιδίδεται. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το "προφανώς μαζί με τον τίτλο πήρε "πακέτο" όλες τις διαφάνειες και τι περιεχόμενο της παρουσίασης". Τι είναι αυτά που λέτε κύριε Αρβανιτίδη; Μετράτε τα λόγια σας;

Σημειώνω ότι έθεσα σαφή ερωτήματα. Αυτός ήταν και ο ουσιαστικός τίτλος της ομιλίας άλλωστε. Να σας το θυμίσω, "τα ερωτήματα ενός ενημερωμένου πολίτη" ήταν. Δεν επικαλέστηκα την επιστημονική μου ιδιότητα, την οποία την κάνατε σκουπίδι από τα ύψη της δικής σας επιστημοσύνης, με επίθετα που ούτε θα επαναλάβω, ούτε θα ανταποδώσω φυσικά.

Για να μην τρώμε το χρόνο μας, ασχοληθείτε με τα ερωτήματα που έθεσα. Σχολιάστε τα, δώστε απαντήσεις. Εγώ είμαι έτοιμος να πεισθώ, αν ακούσω επιχειρήματα. Όχι γενικόλογα σαν αυτά με τα οποία μας στολίσατε, αλλά συγκεκριμένα. Περιμένω λοιπόν τα δικά σας νούμερα. Μην επικαλεστείτε ξανά την αυθεντία σας, δεν σέβομαι αυθεντίες που δεν είναι σε θέση να αποδείξουν τα λεγόμενά τους. Και όταν λέω "αποδείξουν", εννοώ "ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ". Αν με εννοείτε. 

Μιλήστε όσο θέλετε για θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, αλλά ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ περιμένω να μας πείτε και για αυτές που θα χαθούν. Καθώς και για τις ισοδύναμες θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν σε οικονομικές δραστηριότητες που θα σβήσουν ή θα μειωθούν. Λυπάμαι, αλλά όποιος μιλάει ΜΟΝΟ για αυτές που θα δημιουργηθούν, ξέρει καλά ότι κοροϊδεύει. Και το κάνει εν γνώσει του. Άρα δεν είναι έντιμος.

Τα σχόλια σας για μικροφράγματα (αυτά που σπάζουν) που βρίσκονται εδώ και εκεί, να πάτε να τα πείτε στην Ρουμανία και την Ουγγαρία. Εγώ άκουσα μέχρι και για ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Εσείς; Στο Στρατώνι, ε, δεν σκοτώθηκε και κανένας, απλώς έγινε καφέ η θάλασσα και μεταφέρθηκαν διάφορα στοιχεία στον πυθμένα. Κάτι απλά βαρειά μέταλλα και άλλα τέτοια. Μικρό το κακό, ειδικά για την πλευρά που εκπροσωπείτε. Επί τη ευκαιρία, "ψύλλου πήδημα" και όχι "ψήλου πήδημα" είναι το σωστό νομίζω. Μάλλον σαν ξέφυγε.

Για υπόγεια νερά που θα τηλεμολυνθούν, Πιερίας και όλης της Ελλάδος, είπε κανείς τίποτε; Βγάζετε από τη φαντασία σας λόγια και μου τα αποδίδετε; Μέχρι τα Σήμαντρα έφτασα, απλά για να τονίσω το έλλειμμα νερού που γίνεται όλο και πιο έντονο και πάλι μόνο για την μείωση των υπογείων υδάτων μίλησα. Αν θέλετε, μάθετε τι γίνεται και κοντύτερα, στην Ορμύλια και ακόμη πιο κοντά. Αν σας νοιάζει πως ποτίζουν αυτοί οι άνθρωποι και βγάζουν το ψωμί τους. Το νόημα βέβαια της αναφοράς μου ήταν ότι ο υδροφόρος ορίζων νομοτελειακά θα πέσει, ακτινικά γύρω από την περιοχή εξόρυξης. Το πόσο θα πέσει εξαρτάται από την δυναμική αναπλήρωσης των υδροφορέων και την διαπερατότητα των πετρωμάτων. Πάντως ΘΑ ΠΕΣΕΙ, ό,τι και να λέτε. Περιμένω τους αριθμούς σας, σαν ειδικότερος που είστε. Έχετε αριθμούς; Εσείς θα σκάψετε, εσείς έχετε υποχρέωση να μας τους πείτε. 

Πάντως όπου ενέσκηψαν μεταλλευτικές δραστηριότητες της κλίμακας που υμνολογείτε, υπήρξε και τεράστιο πρόβλημα με τα νερά. Χώρια η μόλυνση, ευχαριστώ που το αναφέρατε εσείς. Τα παραδείγματά σας παρακαλώ από όλη την υφήλιο και όχι μόνο από τη χώρα των χιλίων λιμνών. Υπάρχει και η Μογγολία, που την αναπτύσσουν οι όμοιοί σας. Και όλος ο νομαδικός πληθυσμός που ζούσε ελεύθερα επί αιώνες, χάνεται, αφού χάνονται και τα λίγα νερά. Και στριμώχνονται σε λαμαρινόσπιτα στα περίχωρα της Ουλάν Μπατόρ, παρακαλώντας για μεροκάματο και ανακαλύπτοντας τον αλκοολισμό και άλλα τέτοια υπέροχα. Κατά τα άλλα η Μογγολία "αναπτύσσεται".

Σας έχω και μια πρόταση: Έστω ότι μας πείσατε ότι το περιβαλλοντικό κόστος δεν είναι σημαντικό. Έστω ότι το ξεπερνάμε αυτό. Πείτε μου εσείς το κόστος εξόρυξης. Εγώ το εκτίμησα με βάση τα στοιχεία που είχα σε 300 περίπου δολάρια ανά ουγγιά χρυσού, σε διαχρονική βάση (αρχίζει από ψηλότερα και κατεβαίνει με την πάροδο του χρόνου). Η εταιρεία παρουσίασε μελέτη υγιούς κερδοφορίας με τιμή 425 δολάρια ανά ουγγιά. Πρότεινα (το ξεχάσατε;) να παίρνει η εταιρεία 500 δολάρια, για να έχει ακόμη πιο σημαντικό κέρδος. Και τα 1200 δολλάρια (μέχρι τα 1700 που αξίζει σήμερα η ουγγιά) να πηγαίνουν στην Ελλάδα σαν μεταλλευτικό δικαίωμα. Ο χρυσός είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ, δεν είναι της Eldorado Gold!

Αν προτιμάτε να τα παίρνει η Eldorado Gold, δικαίωμά σας. Δικαίωμά μου και μένα να βγάλω τα συμπεράσματά μου. Και όλος ο κόσμος ας βγάλει συμπεράσματα.

Ας αναφερθώ και στην ερώτηση που αρχίσατε να θέτετε στο τέλος της εκδήλωσης. Ως γνωστόν, με το flash smelting γίνεται απόληψη όλων των μετάλλων αρχικά. Αν έχετε να προσθέσετε και όλα τα άλλα μεταλλεύματα πέραν του χρυσού, θα χαρώ να μάθω από εσάς, ως ειδικότερο, τα κόστη απολήψεως, ώστε να συμφωνήσουμε μαζί για το μεταλλευτικό δικαίωμα που θα αναλογεί και σε αυτά. Ως πρόταση εννοείται, μια που οι αποφάσεις βέβαια παίρνονται αλλού. Η Ελλάδα τα θέλει όλα τα μεταλλεύματα. Δεν θέλει όμως να τα χαρίσει σε καμία eldorado gold για μερικά μεροκάματα μόνον. Ασφαλώς να κερδίσει και η όποια eldorado gold. Όμως η Ελλάδα (η δική μου Ελλάδα) θέλει και ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ μεταλλευτικά δικαιώματα, όχι την κοροϊδία του 1,5%. Αν η δική σας Ελλάδα αρκείται στο 1,5%, δεν είμαστε ίδιοι Έλληνες. Περιμένω αριθμούς από εσάς.

Ιδού η Ρόδος.

Σαν ειδικός μεταλλειολόγος που είστε, θα μπορέσετε να μας πείτε και για το πως θα διαχειριστείτε το διοξείδιο του θείου που θα παραχθεί. Περιμένω και μια εκτίμηση για το πόσο θα μετατραπεί σε θειικό οξύ και πόσο θα διαφύγει. 

Και είχα θέσει και οικονομικής φύσεως ερωτήματα, αλλά αυτά προφανώς δεν θέλετε να τα ξανακούσετε. Ως προς την παραχώρηση λέω. Αν βρείτε κανέναν ειδικό οικονομολόγο, πείτε του να μας εξηγήσει αυτός πως έγινε, μια που εμείς ως μη ειδικοί δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως πουλήθηκαν όλα για 11 εκατομμύρια. Μέσα στο όλα ήταν και έτοιμο ζεστό χρήμα, 270.000 τόννοι αρσενοπυρίτη που ΔΕΝ ανήκε στην TVX. Πώς πήγε αλήθεια στον γνωστό επενδυτή; Φωτίστε μας, αν ξέρετε. Και αν δεν ξέρετε, μάθετε. Και αν μάθετε και δεν αντιδράσετε, τότε κάπου τοποθετείστε από μόνος σας.

Αν ποτέ δώσετε απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα, ευχαρίστως θα αποδεχθώ όσες είναι λογικές. Π.χ. ο κος Τσουτρέλλης με έπεισε για αρκετές από τις μεταλλευτικές και όχι μόνο δραστηριότητες που ανέφερε ως προτάσεις. Και μάλιστα επικρότησα κάποιες από αυτές. Θα πρέπει να υποθέσω ότι δεν προσέχατε. 

Δεν σας εμπιστεύομαι κύριε Αρβανιτίδη. Τα γραφόμενά σας προδίδουν βαθύτατο φανατισμό. Ο φανατισμός και η επιστήμη δεν συμβιβάζονται. Σαν υπερβολικός ο μεταλλευτικός σας οίστρος. Πλήρης έλλειψη μέτρου χαρακτηρίζει τα γραφόμενά σας. Δεν συμφωνείτε μαζί μου, αλλά αντί να καταθέσετε απαντήσεις στα ερωτήματά μου και αντεπιχειρήματα, πετάτε λάσπη. Στη φυσική ξέρουμε ότι η συστηματική συμπεριφορά κρύβει αίτια και κίνητρα. Και όσο πιο συστηματική η συμπεριφορά, τόσο καθαρότερα τα συμπεράσματα.

Το χειρότερο είναι ότι αυτά που θα βγουν από το σκάψιμο, αυτά που ανήκουν στην Ελλάδα, εσείς τα χαρίζετε στις γνωστές για τις πρακτικές τους μεταλλευτικές του Καναδά. Αποδείξτε ότι λάθος κατάλαβα, απαντώντας στα ερωτήματα και στην πρόταση για μεταλλευτικά δικαιώματα. θα χαρώ πολύ αν μου δώσετε την ευκαιρία να σας ζητήσω συγγνώμην.

Καλό μήνα σας εύχομαι και λιγότερο φανατισμό υπέρ της Eldorado Gold. Υπάρχει και η Ελλάδα.

Χρήστος Ελευθεριάδης


Υ.Γ. Τα παραπάνω ερωτήματα απευθύνονται και στους διάφορους σχολιαστές που έσπευσαν να λασπολογήσουν σε διάφορα blogs. Ας μείνουν στα ερωτήματα ουσίας. Σε ότι αφορά τον αριθμό των 630 εργαζομένων και τη δουλειά που κάνουν, ακούγεται ότι δεν είναι μόνο μέσα στις στοές. Έχουν και ρόλο δύναμης κρούσεως απέναντι σε αυτούς που αντιδρούν. Αν λάθος με πληροφόρησαν, παρακαλώ διαψεύστε το. Θα χαιρόμουν πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.