Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΑΙΚ. ΙΓΓΛΕΖΗ

Σχετικά με το από 3-7-2012 Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ που αναφέρεται στην “ανεργία στα μεταλλεία Χαλκιδικής” και χωρίς να διαφωνούμε επί της αρχής, ότι ανάπτυξη και περιβάλλον είναι έννοιες ταυτόσημες και άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, θέλουμε όμως για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω.

Αυτό που σταμάτησε με την προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η υλοτόμηση δάσους 3400 στρεμμάτων, που απασχολούσε 10-15 εργαζόμενους, σύμφωνα με την κατάσταση που κατέθεσε η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” στο Δασαρχείο Αρναίας και όχι “700 οικογένειες που ζουν από τη συγκεκριμένη επιχείρηση”.


Επί της ουσίας όμως και επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και απασχολεί εδώ και χρόνια την κοινωνία της Χαλκιδικής, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό ότι δεν πρόκειται για οποιαδήποτε επιχείρηση. Πρόκειται για σχεδιαζόμενη αλόγιστη επέκταση εξορυκτικών εργασιών, δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού-χαλκού, χημικής βιομηχανίας  (παραγωγής θειικού οξέος), με συνέπειες την καταστροφή των δασών, των νερών, του περιβάλλοντος, της υγείας των κατοίκων και ανυπολόγιστες συνέπειες στις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες. Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν είναι πολύ περισσότερες από αυτές που σύμφωνα με την εταιρεία θα δημιουργηθούν.



Το Ελληνικό Δημόσιο αφού “χάρισε” την Βορειανατολική Χαλκιδική σε ξένες εταιρείες και κάποιους Έλληνες συνεταίρους τους (η χρηματιστηριακή αξία των μεταλλείων στην τελευταία αγοραπωλησία είναι 200 φορές πάνω από το αντίτιμο που εισέπραξε) δεν έχει να κερδίσει τίποτα παρά μόνο ότι προκύπτει από τις υποσχόμενες θέσεις εργασίας, ενώ τα κέρδη του “Ελληνικό Χρυσού” θα πάνε στην ELDORADO GOLD.


Το 2003 το Συμβούλιο της Επικρατείας για το ίδιο σχέδιο, με επίκεντρο τότε την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, απεφάνθη αρνητικά γιατί “η ζημιά που θα προκύψει για το δημόσιο συμφέρον θα είναι πολλαπλάσια από το όποιο κέρδος”.



Το Γραφείο Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.