Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ για την εξόριξη χρυσού στη Χαλκιδική

                                                  Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.


•       Όλες οι κοινωνίες σήμερα και ιδιαίτερα η ελληνική έχουν βυθιστεί σε μια τριπλή κρίση: οικονομική, κοινωνική και οικολογική. Είναι γνωστό ότι σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου επιχειρείται να τεθεί σε δεύτερη μοίρα. •  Εμείς βρισκόμαστε στον αντίποδα αυτής της θέσης η οποία αποσκοπεί στη βραχυπρόθεσμη συσσώρευση του πλούτου αδιαφορώντας για τις φυσικές βάσεις της ζωής. Είναι η θέση που προωθεί ο νεοφιλελευθερισμός.
•       Η περίπτωση της εξόριξης χρυσού στη Χαλκιδική είναι αντιπροσωπευτική των όσων αναφέρουμε παραπάνω. Στο όνομα του χωρίς όρια οικονομικού κέρδους επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Η ρύπανση των υδάτων, η καταστροφή της χλωρίδας (συχνά ενδημικής) , η απομοίωση έως και εξαφάνιση σπάνιων ειδών της ορνιθοπανίδας και της πανίδας γενικότερα είναι οι άμεσες καταστρεπτικές επιπτώσεις του επιχειρούμενου σχεδίου εξόριξης χρυσού στην περιοχή.

•       Η παραπάνω μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος συντελείται με την παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας για τη θέσπιση της οποίας έδωσαν τεράστιους αγώνες όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Είναι φανερό λοιπόν ότι η παράνομη αδειοδότηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας. •      Το εν λόγω περιβαλλοντικό έγκλημα είναι ταυτόχρονα και οικονομικό σκάνδαλο. Η παραχώρηση, από το ελληνικό κράτος,  εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων παραγωγικής γης με την εξαιρετικά πλούσια πανίδα και χλωρίδα έναντι πινακίου φακής υπο το πρόσχημα της δημιουργίας δήθεν θέσεων εργασίας δεν συμβαίνει ούτε στις χώρες της Λατινικής Αμερικής που είναι τα κατεξοχήν θύματα της ανεξέλεγκτης χρυσοθηρίας των πολυεθνικών εταιρειών.

Σ’αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα και το οικονομικό σκάνδαλο αντιτάσουμε ένα σθεναρό όχι και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής. Το όχι αυτό δεν είναι απλώς μια άρνηση αλλά αφετηρία για την διατύπωση θετικών προτάσεων όπως:

•       Ανάπτυξη τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων που είναι συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος (οικοτουρισμός, παραγωγή προϊόντων ποιότητας γεωργικών και κτηνοτροφικών, ανάπτυξη καινοτομιών με επίκεντρο την παραγωγή και διακίνηση των τοπικών προϊόντων κλπ).
•       Δημιουργία τοπικών δομών π.χ: συνεταιρισμοί οι οποίοι θα προγραμματίζουν δημοκρατικά την ανάπτυξη του τόπου με κριτήριο την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. •     Αυτή η άλλη ανάπτυξη την οποία έχουν ανάγκη όλες οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορεί να γίνει με τη συνέχιση αυτού του φθαρμένου πολιτικού συστήματος. Η αλλαγή του και η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να υπερβούμε τη βαθειά κρίση που διερχόμαστε.

Για όλους αυτούς του λόγους είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής με το βλέμμα μας στραμένο προς μια διαφορετική τοπική οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική αλληλεγγύη και αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

                                              ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.