Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Οι χρυσοθήρες με τις κουκούλες



Πρωτόγνωρες σκηνές αγριότητας εκτυλίσσονται από τις 20 Μαρτίου στις Σκουριές Χαλκιδικής, με το πανέμορφο δάσος του Κάκαβου να έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, που δεν έχουν πειστεί από τις διακηρύξεις περί ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την καταστροφική λειτουργία του ορυχείου χρυσού της Eldorado Gold (συμφερόντων και Μπόμπολα). Από την άλλη πλευρά βρίσκονται άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας με καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, τη στιγμή που αυτό απαγορεύεται ρητά από τον νόμο για εργαζόμενους σε ιδιωτικές εταιρείες αλλά και αστυνομικούς, με εξαίρεση τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας… Οι κουκουλοφόροι σεκιουριτάδες με εντολή της εταιρείας απέκλεισαν το δημόσιο δάσος και έβαλαν συρματοπλέγματα, σιδερένιες μπάρες και συστήματα ανίχνευσης κίνησης πάνω στα δέντρα!

Ο προκλητικός αποκλεισμός του δημόσιου δάσους και η «τσαμπουκαλήδικη» τακτική της εταιρείας, που δεν επέτρεπε στους κατοίκους να προσεγγίσουν τον Κάκαβο, έγιναν προκειμένου η εξορυκτική εταιρεία ανενόχλητη να καταπατήσει τους νόμους και το δημόσιο δάσος και να ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή του χρυσωρυχείου χωρίς να έχει λάβει ακόμα, όπως επισημαίνουν τα μέλη του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, τις απαραίτητες εγκρίσεις για τις τεχνικές μελέτες που πρέπει να γίνουν για κάθε έργο χωριστά.


Η σθεναρή αντίσταση των κατοίκων αλλά και η αντίδραση του δασαρχείου Αρναίας μπλόκαρε προς το παρόν τα σχέδια του Ελληνο-Καναδικού Χρυσού αλλά, όπως σημειώνουν οι κάτοικοι, μια «μάχη» κερδήθηκε, όχι και ο «πόλεμος». Ακόμα και οι ψύχραιμοι παρατηρητές μιλούν για μια νέα «Κερατέα», αυτή τη φορά στη Χαλκιδική, αφού, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα κατά των Μεταλλείων, στο όνομα μιας καταστροφικής επένδυσης καταλύονται οι νόμοι και επιχειρείται η οικονομική και περιβαλλοντική καταδίκη μιας ολόκληρης περιοχής.

Έργα με… τσαμπουκά

Με απόφαση της Περιφέρειας έχει δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να παραχωρηθεί στην Eldorado Gold έκταση δημόσιου δάσους 3.000 στρεμμάτων. Η παραχώρηση του δημόσιου δάσους είναι όμως, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, σε συνάρτηση με τα έργα που πρόκειται να εκτελεστούν. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε εργασία πρέπει να συνοδεύεται από τεχνική μελέτη, η οποία και πρέπει να εγκριθεί, διαφορετικά η παραχώρηση τελεί υπό αίρεση. Και βέβαια πουθενά δεν προβλέπεται από την απόφαση παραχώρησης ο αποκλεισμός του δημόσιου δάσους και η απαγόρευση πρόσβασης στους πολίτες.

Η εταιρεία, όμως, όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι και διαπίστωσε το δασαρχείο Αρναίας, προχώρησε στην κατάληψη του δάσους χωρίς να έχει λάβει τις εγκρίσεις για τις τεχνικές μελέτες. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η εταιρεία δεν έχει λάβει έγκριση για τα μεταλλεία, την εξόρυξη, την εναπόθεση των αποβλήτων, την κατασκευή του εργοστασίου, ενώ χωρίς της άδεια του δασαρχείου προγραμματιζόταν και η έναρξη κοπής δέντρων.

Από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής ο δασάρχης Αρναίας προκύπτει ότι ακόμα και για τον δημόσιο δασικό δρόμο «Χοντρό Δέντρο -Σκουριές», που είναι ο κεντρικός δασικός δρόμος του Κακάβου και στον οποίο έγιναν όλα τα μέχρι σήμερα επεισόδια, δεν έχει εκδοθεί «άδεια βελτίωσης και ασφαλτόστρωσης» από το δασαρχείο Αρναίας. Οι αυθαίρετες κινήσεις της εταιρείας προκάλεσαν την αντίδραση του δασαρχείου Αρναίας, που µε έγγραφό του διέταξε την άµεση διακοπή κάθε εργασίας στις Σκουριές από την Ελληνικός Χρυσός και την εκκένωση του βουνού από τα µηχανήµατα, τα οχήµατα, τα κοντέινερ, το προσωπικό της εταιρείας και τα συνεργεία των υπεργολάβων.

Στη δικαιοσύνη παραπέµφθηκαν και οι 11 κουκουλοφόροι σεκιουριτάδες, οι οποίοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες και το δικαστήριο άσκησε διώξεις στους εκπροσώπους της εταιρείας, αφού οι κουκουλοφόροι ενεργούσαν κατόπιν εντολών που είχαν λάβει από την Eldorado Gold . Οι συνήγοροι των κατηγορουµένων και ο µάρτυς κ. Θεοδωρακόπουλος ισχυρίστηκαν ότι «όλοι οι δρόµοι στις Σκουριές ανήκουν στην εταιρεία». Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι, σύµφωνα µε τη µηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής ο δασάρχης Αρναίας και µε όσα προέκυψαν κατά τη διαδικασία, «όλοι οι δρόµοι είναι δηµόσιες δασικές εκτάσεις».


Κρανίου τόπος

Απόφαση - καταπέλτη κατά του µεταλλείου χρυσού και χαλκού στη Χαλκιδική εξέδωσαν οι δασολόγοι στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Κίνησής τους. Όπως επισήµαναν, η µεταλλευτική δραστηριότητα περιλαµβάνει ανοικτή εξόρυξη χρυσού, τη µετατροπή σε λίµνες αποβλήτων δύο ρεµάτων και την κατασκευή εργοστασίου µεταλλουργίας χρυσού - χαλκού και χηµικού εργοστασίου παραγωγής θειικού οξέος. Οι δασολόγοι υπογράµµισαν ακόµα ότι η προτεινόµενη δραστηριότητα στις θέσεις «Σκουριές» και «Μαδέµ Λάκκος» είναι τεράστιας κλίµακας, ξεφεύγει από τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και ίσως της χώρας µας, ενώ χαρακτηρίζουν πισωγύρισµα στη µεταλλευτική δραστηριότητα της περιοχής την επιλογή της επιφανειακής αντί υπόγειας εξόρυξης. Άκρως αποκαλυπτικές της ολοκληρωτικής καταστροφής που θα συντελεστεί είναι οι επισηµάνσεις τους για τη µεταλλευτική δραστηριότητα που προβλέπεται στη θέση «Σκουριές», όπου το µεταλλείο θα αναπτυχθεί µέσα σε αρχέγονα δάση δρυός - οξιάς - καστανιάς.


Συγκεκριµένα:

♦ Θα αποψιλωθούν 3.500 στρέµµατα δάσους.

♦ Τα ρέµατα, που σήµερα είναι καλυµµένα µε αιωνόβια δέντρα, θα µετατραπούν σε λίµνες τοξικών αποβλήτων.

Η Πανελλήνια Κίνηση ∆ασολόγων εστιάζει ιδιαίτερα στις µόνιµες και µη αναστρέψιµες επιπτώσεις στην οικονοµία της περιοχής και υπογραµµίζει ότι «οι δασικές υπηρεσίες της περιοχής µε έγγραφά τους γνωµοδότησαν αρνητικά για το επιχειρούµενο επενδυτικό σχέδιο, αλλά η πολιτεία κώφευσε για άλλη µια φορά στην άποψη των αρµόδιων επιστηµόνων, εξυπηρετώντας τα συµφέροντα των εταιρειών».

Συγκεκριµένα, όπως ανέφερε η Πανελλήνια Κίνηση ∆ασολόγων, θα καταστραφούν:

♦ ∆άση οξιάς.

♦ ∆άση δρυός.

♦ ∆άση καστανιάς.

♦ ∆άση οξιάς - ιτάµου - αρκουδοπούρναρου.

♦ Χιλιάδες στρέµµατα εδαφών είτε λόγω της επιφανειακής εξόρυξης, είτε λόγω των αποθέσεων στείρων και δηµιουργίας λιµνών τελµάτων.

♦ Υδάτινοι πόροι. Η περιοχή είναι πλούσια σε νερά τόσο επιφανειακά όσο και υπόγεια. Τα υπόγεια ήδη έχουν επηρεαστεί από µια δοκιµαστική σήραγγα και υπάρχει κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής τους από τη διείσδυση της θάλασσας.

♦ Τα επιφανειακά νερά θα επηρεαστούν από διάφορα τοξικά στοιχεία και δηλητήρια. Με τον τρόπο αυτό µια πλούσια σε νερά περιοχή θα καταντήσει «άνυδρη», καταστρέφοντας έτσι τους πολυτιµότερους για τη ζωή πόρους και µαζί κάθε προοπτική για το µέλλον.

♦ Οι εστίες αέριας και υδάτινης ρύπανσης. Τα ορύγµατα των εκσκαφών, οι σωροί των αποθέσεων στείρων υλικών και τα τέλµατα αποτελούν τόπους µόνιµης ρύπανσης των υδάτων και του αέρα, δηλαδή αποτελούν µόνιµες ανοιχτές πληγές στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.